Dezvoltatorii imobiliari construiesc malluri in Vaslui, Caras- Severin si Olt. Judetul Bacau este pe locul 3 in Moldova, cu Arena Mall

”Harta de retail modern a României se completeaza judet cu judet, dezvoltatorii imobiliari livrând în ultimul an primele proiecte de retail modern în patru judete care nu erau acoperite, si anume Dâmbovita, Covasna, Harghita si Calarasi”, se arata in ultimul studiu al companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Echinox. În urmatoarea perioada urmeaza sa fie realizate astfel de proiecte în judetele Vaslui, Caras-Severin si Olt si singurele judete din tara care raman fara maluri si parcuri de retail vor ramâne Teleorman si Giurgiu.

Singurul mall din judetul Bacau apartine Arena City Center SRL (Arena Mall), finalizat in 2007, care are 26 de mii metri patrati construiti. Proprietarii acestui mall si-au anuntat recent intentia de a-si extinde proiectul, solicitand un PUZ ”Extindere Centru Comercial Arena Mall si construire birouri P+2-4, Hotel P+7-8, Complex Comercial Retail P, Locuinte colective cu spatii comerciale S+P+10”.

Pe primul loc in Moldova este Iasiul (Iulius Mall-anul 2000, 25 de mii de m2 construiti, Mall Moldova-2008, 41 de mii de m2 construiti si Palas Mall-2012, 57 de mii de m2 construiti) iar pe locul 2 este Galatiul, cu Shopping City Galati, 2017, 49 de mii de m2 construiti.

Prin centru comercial modern, Cushman & Wakefield Echinox descrie proiectele noi sau care au trecut printr-o renovare semnificativa de-a lungul ultimilor 20 de ani si a caror suprafata închiriabila depaseste 5.000 de metri patrati. Alexandria, resedinta judetului Teleorman, si Giurgiu, au în prezent galerii comerciale, dar acestea sunt sub pragul de 5.000 de metri patrati.

5 judete din Romania nu au un centru de retail modern

”Dezvoltatorii imobiliari sunt activi în special pe segmentul parcurilor de retail în care accesul în magazinele mari este realizat direct din exterior, acestea fiind preferate mallurilor care cuprind mai multe spatii comune, implica investitii mai ridicate si sunt supuse mai multor restrictii în situatii medicale delicate. Astfel, cu exceptia Dâmbovita Mall, centru comercial de tip mall deschis de Prime Kapital si MAS Real Estate la Târgoviste, în celelalte judete recent acoperite de dezvoltatori au fost inaugurate parcuri de retail, respectiv Sepsi Value Center la Sfântu Gheorghe (judetul Covasna), NEST Retail Park la Miercurea Ciuc (judetul Harghita) si Catex Retail Park în Calarasi.

Mai exista în prezent cinci judete fara centre de retail modern, judete cu o populatie totala de circa 1,8 milioane de locuitori. Resita, cu o populatie de circa 73.000 de locuitori, este cel mai mare oras fara un proiect de retail modern, aici fiind planificat de catre Ceetrus un proiect major de regenerare urbana ce va cuprinde si un centru comercial de aproximativ 35.000 de metri patrati. În Slatina, dezvoltatorul belgian Mitiska REIM planuieste atât extinderea proiectului existent, cât si dezvoltarea unui nou parc de retail cu o suprafata de circa 10.000 de metri patrati. Nu în ultimul rând, în judetul Vaslui Prime Kapital va dezvolta Bârlad Value Centre (16.500 de metri patrati închiriabili), în timp ce grupul polonez Scallier planuieste un parc de retail Funshop în resedinta judetului”, se arata in studiul citat.

Romania Retail Regional Cities_2021 by Mircea Merticariu on Scribd

Bogdan Marcu, Partner, Retail Agency, Cushman & Wakefield Echinox: „Faptul ca dezvoltatorii de retail îsi îndreapta atentia si catre o serie de orase tertiare, considerate mai putin ofertante pâna în prezent, denota faptul ca piata de retail modern din România ramâne în continuare atractiva, oferind un potential semnificativ de dezvoltare. Iminenta întregire a ofertei de spatii comerciale la nivel national nu va face decât sa aduca România aproape de nivelul tarilor mai dezvoltate din centrul si vestul Europei, tari în care fiecare comunitate beneficiaza de optiuni de retail modern adecvate puterii de cumparare si obiceiurilor de consum.”

Pe de alta parte, viitoarea oferta de spatii comerciale din Bucuresti este limitata, cele mai importante proiecte aflate în acest moment în constructie si a caror livrare este planificata în 2021 fiind extinderea centrului comercial Colosseum din zona de nord-vest a Capitalei, prima faza a centrului comercial de tip outlet Fashion House Pallady si Greenfield Plaza, componanta de retail a ansamblului rezidential Greenfield din Baneasa. Aceste trei dezvoltari însumeaza o suprafata de aproximativ 30.000 de metri patrati, potrivit raportului Bucharest Retail Market.

Cu un stoc de retail de doar 65.000 de metri patrati si o densitate de 171 de metri patrati / 1.000 de locuitori, sectorul 5 al Capitalei este cel mai slab deservit de proiecte de retail modern, cele mai importante dezvoltari din aceasta zona fiind Vulcan Value Center si Liberty Center.

Principalele proiecte comerciale inaugurate în ultimul an în judete fara proiecte de retail modern:

 

Proiect Oras (Judet) Suprafata închiriabila (mp) Dezvoltator
Dambovita Mall Targoviste (Dâmbovita) 32.800 Prime Kapital – MAS REI
Sepsi Value Center Sfântu Gheorghe (Covasna) 16.300 Prime Kapital – MAS REI
NEST Retail Park Miercurea Ciuc (Harghita) 12.000 RC Europe
Catex Retail Park Calarasi (Calarasi) 6.400 Catex SA

 

Sursa: Cushman & Wakefield Echinox

 

Principalele proiecte comerciale ce urmeaza a fi dezvoltate în judete fara proiecte de retail modern

Proiect Oras Suprafata închiriabila (mp) Dezvoltator
Resita Mall Resita (Caras Severin) 35.000 Ceetrus
Bârlad Value Centre Bârlad (Vaslui) 16.700 Prime Kapital – MAS REI
Shopping Park Slatina Slatina (Olt) 10.000 Mitiska REIM
Funshop Retail Park Vaslui (Vaslui) 10.000 Scallier

 

Sursa: Cushman & Wakefield Echinox

 

Bucharest Retail Market 2021 by Mircea Merticariu on Scribd

Cushman & Wakefield Echinox este o companie de consultanta imobiliara de top pe piata locala si afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, detinut si operat independent, cuprinde o echipa de peste 60 de profesionisti si colaboratori ce ofera o gama completa de servicii investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor si chiriasilor. Pentru mai multe informatii, vizitati site-ul companiei www.cwechinox.com

Cushman & Wakefield, unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 53.000 de angajati în peste 60 de tari, ajuta chiriasii, proprietarii si investitorii în optimizarea valorii activelor. Cu venituri de 8,8 miliarde de euro, serviciile principale ale companiei sunt: consultanta în gestionarea activelor si investitiilor, piete de capital, închirieri, administrarea proprietatilor, reprezentarea chiriasilor, servicii de proiect si evaluare. Pentru mai multe informatii, vizitati site-ul companiei www.cushmanwakefield.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Cele mai comentate

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com