DELFT, orasul regal cu 600 de monumente istorice (Foto)

Scris de  Tatiana Scurtu-Munteanu

Olanda e o tara pe cât de mica pe atât de spectaculoasa, în care omul si-a ajutat si protejat mediul în care locuieste, i-a dat o forma si o cadenta, iar istoria a trecut peste aceste tinuturi îmbogatindu-le cu arhitectura inedita si multa culoare.

Canal DelftDelftul este orasul în care principele Wilhelm de Orania, fauritorul Tarilor de Jos, si-a mutat resedinta în 1572 si a fost înmormântat la scurt timp tot aici. Supranumit capitala a portelanului olandez, Delftul este un orasel din sud-vestul Olandei, cu o pupulatie de aproximativ 100.000 de locuitori, ce dateaza înca din secolul al XIII-lea si pare neschimbat, marturie fiindu-i edificiile conservate atât de bine, în ciuda razboaielor, a revoltelor si a incendiilor care au cuprins orasul de-a lungul istoriei.

Pe lânga celebrul sau bleu al ceramicii si al portelanului antic, clasic sau modern, Delftul cuprinde în paleta si alte culori, cum ar fi albul, verdele, galbenul, negrul, rosul-caramiziu sau policromia farfuriilor, a zidurilor si a faiantei. Este un oras pestrit cu multe canale si podete, scuaruri si fatade frumoase, magazine de artizanat care îti iau ochii si îi învaluie în stralucire. Centrul cuprinde mai multe monumente impozante: Biserica Noua, construita în 1381, cu un turn de aproape 109 metri si 16 ferestre cu vitralii, este si necropola casei regale. Vizavi, în Piata Makt, se afla cladirea primariei (1618-1620), un exemplu al stilului renascentist olandez, care a fost ridicata în jurul unui turn din secolul al XIII-lea, o fosta închisoare. Îndepartându-ne, spre Cimitirul Duhului Sfânt, gasim cea mai veche biserica din Delft, construita în 1240. Interiorul Bisericii Vechi a fost restaurat în 1548 si are 27 de vitralii deosebite. Aici îsi dorm somnul de veci mai multe personalitati ale locului, printre care si faimosul pictor Johannes Biserica Noua DelftVermeer, unul dintre cei mai cunoscuti reprezentati ai stilului baroc si autorul tabloului Fata cu cercel de perla (1665). Sf. Agatha a fost cea mai mare mânastire din interiorul cetatii medievale a Delftului. Din secolul al XVI-lea cladirea manastirii a fost reorganizata, o parte a acesteia devenind rezidenta regala, loc în care a si fost omorât printul de Orania în 1584. Astazi la Prinsenhof a fost amenajat muzeul municipal de pictura.

Centrul de Stiinta face parte din Universitatea Tehnica din Delft si este gazduit într-o cladire din 1911. Vizitatorii pot încerca aici diverse modele experimentale care apartin domeniului de cercetare al universitatii. Ajungând la Fabrica Regala de ceramica înfiintata în 1651, aflam ca este ultima ramasa din secolul al XVII-lea. Ceramica de aici este înca pictata în întregime manual. Procesul tehnologic poate fi urmarit, dar si întreaga colectie de suveniruri. Printre institutiile culturale ale orasului, este de remarcat Muzeul de Stat de Arme, aici se gaseste o colectie nepretuita de arme vechi. Calatorii ajunsi în Delft vor avea ocazia unica de a vedea exponate de valoare. O alta atractie a orasului este Poarta de Est, Oostpoort, construita în jurul anului 1400, singura care a mai ramas din vechile ziduri ale cetatii.

Biserica Noua 2 DelftExista multe proverbe despre toleranta si politetea locuitorilor acestui oras. În Delft, ca nicaieri în lume, exista multi aparatori ai animalelor. Turistii care se plimba prin oras cu haine de blana sau de piele naturala pot provoca populatiei autohtone reactii negative, de dispret. Chiar daca localnicilor din Delft le place sa se relaxeze sau sa se distreze, în restaurantele locale nu se danseaza. Pe de alta parte olandezii din aceasta regiune, dar nu numai, sunt primitori, tratând turistii ca pe niste oaspeti ai caselor lor, mereu zâmbitori si dispusi întotdeauna sa ajute. Sâmbata este considerata zi de piata, toata lumea din mediul urban merge la piata sa cumpere peste proaspat, brânza, legume si fructe. Fermierii si pescarii se aduna aici din împrejurimi, astfel încât diversitatea produselor este foarte mare. În afara de brânza olandeza, heringul este de asemenea considerat un produs popular si oamenii din Delft îl pot mânca în fiecare zi. Bucataria nationala se distinge prin simplitate, ea poate fi denumita si rurala, asa cum am putea spune si despre cea româneasca, de altfel. Principalele feluri de mâncare contin peste si legume.

Mijlocul de transport cel mai popular din Delft si în întreaga tara este bicicleta. Florile sunt ieftine si de o diversitate rar întâlnita, cunoscute fiind traditionalele lalele. Peste tot în Olanda putem vedea imagini ale morilor de vânt, spectaculos conservate si întretinute, unele dintre acestea depasind cu usurinta jumatate de mileniu, dar locuibile înca, precum si vestitii saboti de lemn, gasiti astazi de la dimensiunea unu suvenir de buzunar si pâna la a unei barcute.

Daca în Târgu-Jiu se înalta Coloana Infinitului, pentru Paris reprezentativ este Turnul Eiffel, Atomul este simbol al Bruxelles-ului, New-York-ul are binecunoscuta Statuie a Libertatii, la intrarea în Delft vom gasi o inima de sticla albastra, ce simbolizeaza ceramica autohtona. Aceasta arata ca Delftul este un oras modern, într-o armura veche, dar stralucitoare.

Impartaseste

administrator a etichetat acest articol cu: , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com