Cum s-ar putea concretiza apropierea Turciei de Rusia?

FOTO http://assets-a1.kompasiana.com/

FOTO http://assets-a1.kompasiana.com/

Scris de Valentin Vasilescu, analist militar, fost comandant adjunct al Aeroportului Otopeni.

Decizia Rusiei de a interveni cu aviatia în Siria a avut ca obiectiv tactic sustinerea regimului legal ales al lui Bashar Al Assad care lupta împotriva unei invazii externe, reprezentate de rebelii islamisti selectionati, înarmati, pregatiti si infiltrati în Siria de Arabia Saudita, Qatar, SUA, Anglia, Franta si Turcia. Obiectivul strategic al Rusiei avînd bataie mai lunga, consta în restrîngerea dominatiei SUA în Orientul Mijlociu si revenirea masiva a Rusiei în aceasta regiune, dupa o absenta de 30 de ani. Metoda aleasa de Rusia s-a dovedit extrem de eficienta, întrucît bombardamentele aeriene rusesti au creat brese în dispozitivele rebelilor islamisti, pe care imediat trupele de uscat ale armatei siriene le-au putut dezvolta, eliberînd peste 50 % din teritoriul ocupat de rebeli.

De cealalta parte, SUA au esuat în ceea ce priveste crearea unei armate de opozanti care sa lupte cu armata lui Bashar Al Assad, în Siria. Si schimbarea de strategie a SUA, din ianuarie 2016, cînd bombardamente aeriene, au început sa fie efectuate în folosul fortelor tereste kurde din Siria, conduse de grupe ale fortelor pentru operatiuni speciale americane, a marcat o cotitura în relatia SUA cu Turcia. Turcia fiind inamicul nr. 1 al kurzilor. Tentativa de lovitura de stat militara nu poate fi privita decît ca o încercare de debarcare de la putere a presedintelui Recep Erdogan care nu concepe crearea de catre americani, a unui stat kurd care sa înglobeze 45 % din teritoriul actual al Turciei[1].

FOTO: http://images.slideplayer.es/

FOTO: http://images.slideplayer.es/

Care ar fi consecintele loviturii de stat ?

Devine tot mai clar ca SUA a gafat monumental în ceea ce priveste Turcia si pentru a evita reeditarea evenimentelor din 15 iulie 2016, Erdogan s-a îndreptat spre o apropiere fortata de Rusia. Ceea ce nu înseamna ca Turcia va cere iesirea din NATO, ci doar ca Erdogan va beneficia de informatiile oferite în mod interesat de serviciul de informatii extern al Rusiei ( SVR ) si de cel de informatii militare GRU, pentru anihilarea oricarei tentative de lovitura de stat, planificata de SUA si de aliatii sai. Pe timpul loviturii de stat militare din Turcia, centrul de comunicatii prin satelit Turksat, a fost lovit de elicoptere de atac ale pucistilor, simultan cu bruierea de catre o mare putere mondiala a satelitilor Turciei. Surse din Turcia afirma ca Rusia i-ar fi oferit imediat lui Erdogan, acces nelimitat la reteaua sa de sateliti militari pentru a putea comanda trupele ramase fidele si a permite schimbul de informatii în cadrul MIT ( serviviciile de informatii turce ).

FOTO: http://www.satturkey.com/

FOTO: http://www.satturkey.com/

Ca o confirmare a acestei ipoteze, Rusia a decis reluarea constructiei centralei nucleare cu patru reactoare, de 1.200 megawati, în provincia Mersin de pe coasta Marii Mediterane si a gazoductului Turkish Stream, pe sub marea Neagra. Turciei is se va permite reluarea exporturilor în Rusia, stopate ca urmare a doborîrii bombardierului Su-24 pe 24 noiembrie 2015, în Siria si care se ridicau la 30 miliarde de euro anual.

Ce ar putea pretinde în schimb Rusia de la Turcia ?

În primul rînd Mevlut Cavusoglu, ministrul de Externe al Turciei a somat gruparile rebele din guvernoratul sirian Aleppo sa înceteze lupta. Fapt ce confirma alinierea politicii Turciei la cea a Rusiei, în privinta respectarii rezolutiei 2254 a ONU, de mentine la putere a regimului legitim al Siriei reprezentat de Bashar Al Assad. Ceea ce înseamna ca cel mai probabil Turcia îsi va securiza total granitele cu Siria, va renunta la sprijinirea opozantilor lui Bashar Al Assad si nu va mai permite afluirea recrutilor, armelor si munitiilor catre gruparile teroriste islamiste, sustinute de Arabia Saudita, Qatar, SUA, Anglia si Franta.

http://imgs.stargazete.com/

http://imgs.stargazete.com/

Ca o consecinta a respectarii rezolutiei 2254 a ONU de catre Turcia, ar fi iesierea ei din coalitia anti- Stat Islamic, ceea ce înseamna anularea oricarui zbor neautorizat de regimul legal ales din Siria, al lui Bashar Al Assad, în spatiul aerian sirian, de pe bazele aeriene turcesti. Concret, Turcia va notifica SUA cu anularea autorizatiei din 13 octombrie 2014, de utilizarea a bazei aeriene Incirlik ca principala baza de operare a coalitiei anti-Stat Islamic, baza aeriana putînd fi utilizata de SUA în alte scopuri. Aceasi notificare va fi remisa si Germaniei, în legatura cu anularea autorizatiei din 25 aprilie 2016. Incirlik se afla la doar la 180 km de Manbij, orasul încercuit de kurzi si 400 de kilometri de Raqqa, capitala gruparii jihadiste Statul Islamic. Pentru a putea bombarda obiectivele Statului Islamic din Siria si Irak, SUA, Germania si Arabia Saudita vor trebui sa-si mute în alta parte avioanele care participa la coalitia anti-Stat Islamic. De mentionat ca Incirlik nu este o baza NATO. Baza NATO este Izmir din vestul Turciei. Sediul unuia din cele cinci cartiere generale ale NATO ( LANDCOM ), este subordonat comandantului suprem al trupelor NATO în Europa. În plus, la Izmir se afla o alta baza aeriana importanta a armatei SUA.

Cea mai convenabila baza aeriena pentru coalitia anti-Stat Islamic pare a fi Al Azraq din Iordania, sediul a doua escadrile de F-16 iordaniene, unde se mai afla dislocate 20 de avioane F-16 ale Bahrainului si 8 F-16 ale Olandei si Belgiei, avioanele Mirage 2000 ale Frantei, avioanele de cercetare fara pilot MQ-9 Reaper, ale americanilor. Dislocarea avioanelor pe Al Azraq si aducerea echipamentelor de deservire la sol ar dura cîteva luni, timp în care coalitia va executa mai putine misiuni. Al Azraq se afla la peste 700-800 km de obiectivele Statului Islamic din Siria si Irak si avioanele de lovire ale coalitiei anti-Stat Islamic au nevoie de alimentare în aer.

Tot ca o consecinta a respectarii rezolutiei 2254 a ONU de catre Turcia, Pentagonul nu ar mai putea aproviziona kurzii, pe cale terestra, cu arme, munitii si instructori din fortele pentru operatiuni speciale americane, din Turcia. Baza americana Rmeilane, din provincia siriana Hassake, în zona controlata de kurzi , pe unde Pentagonul primeste întariri, poate ramîne izolata.

Rmeilan-airfield

Al treilea pas, pe care Putin l-ar putea conveni cu Erdogan, ar fi cooptarea unei parti din flota de 196 de avioane F-16C turcesti, sa actioneze alaturi de bombardierele rusesti în Siria. Pentru început, misiunile comune ar putea fi conduse de la centrul de comanda rusesc din guvernoratul Latakia, Siria. Aviatia turca ar executa împreuna cu cea rusa, lovituri aeriene în guvernoratul Aleppo. Lovituri care ar ajuta armata siriana, sa curate de teroristii islamisti, guvernoratul Aleppo. Aviatia turca ar primi suplimentar misiunea de a bombarda obiectivele Statului Islamic, permitînd armatei siriene sa avanseze de la Palmira pîna la Raqqa, eliberînd centrul, estul si nord-estul Siriei.

siria-armata-harta

Simultan cu aceasta, Bashar Al Assad va fi convins de rusi sa reia cooperarea cu Turcia, în ceea ce priveste Tratatul de la Adana, din 20 octombrie 1998. Acest tratat permitea Turciei sa urmareasca, sa loveasca din aer sau sa captureze teroristi kurzi, pe o adîncime de 50 km în interiorul Siriei. În mod frecvent, dupa ce comiteau atentate în Turcia, teroristii kurzi se refugiau în nordul Siriei. Ulterior, loviturile aeriene ale aviatiei Turciei ar neutraliza forta combativa a gruparii arabo-kurde YPG/SDF, care tot grupare rebela este din punctul de vedere al regimului Bashar Al Assad, desi este sustinuta de fortele speciale a patru state occidentale ( SUA, Anglia , Franta si Germania ). Iar aviatia coalitiei anti ISIS condusa de americani, ar fi obligata fie sa someze, fie sa-si coordoneze misiunile cu rusii si turcii.

[1]. De ce a devenit Erdogan anti-euroatlantist ?

 

3 Comentarii

 1. Dinu spune:

  Turcia SFIDEAZ? America: A INVADAT Siria cu zeci de TANCURI si forte de COMANDO, chiar în ziua în care Joe Biden a sosit la Ankara pentru a-l ÎMP?CA pe Erdogan! sursa Evenimentul Zilei?…..deci se confirma ce a spus domnul Valentin Vasilescu…..

 2. Dinu spune:

  Domnule Valentin Vasilescu, excelent! … fara cuvinte … aveti o minte analitica si sunteti un strateg militar fara pereche in Romania, pacat ca aceasta tara nu mai este condusa de romani, iar strainii si tradatorii care jefuiesc pamantul nostru nu au nevoie de serviciile unor oameni ca dvs. Va urez sanatate si putere de munca, fiindca noi avem nevoie de oameni ca dvs!

  • gelu spune:

   Cel mai bun analist militar din Romania, felicitari pentru obiectivitatea si realele informatii despre ceeace se intampla in Turcia si Siria. In fata D-lui Valentin Vasilescu, Radu Tudor cel ce intituleasa cu mare mandrie analist politico-militar este un neica nimeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com