„Cucuteni 5000 Redivivus“ 2014 si 50 de ani de la infiintarea Universitatii Tehnice a Moldovei

O delegatie numeroasa din Bacau a fost prezenta, în zilele de 24 si 25 octombrie, la evenimentele prilejuite de Conferinta Internationala „Cucuteni 5000 Redivivus“, de la Chisinau, care a ajuns la editia a 9-a. În acelasi timp, Universitatea Tehnica a Moldovei a serbat împlinirea a 50 de ani de la înfiintare, prilej cu care primul presedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a primit distinctia de doctor honoris causa.

articol aparut si in Adevarul

cucuteni 5000 redivivus 2014Profesori si academicieni din centrele universitare tehnice din România au participat la evenimentele organizate de Universitatea Tehnica a Moldovei, la 50 de ani de la înfiintare Vineri, 24 octombrie, au avut loc lucrarile Conferintei Internationale „Cucuteni 5000 Redivivus“, manifestare care este un prilej de solidaritate si comuniune între societatea academica din Republica Moldova, România dar si Ucraina, tari pe teritoriul carora a existat una dintre cele mai vechi culturi ale lumii. Din Bacau au fost prezenti profesorii universitari Vasile Puiu si Viorel Ungureanu, lectorul Gabriel Puiu, de la Universitatea „Vasile Alecsandri“, Geo Popa, directorul Centrului International de Cultura si Arta „George Apostu“, scriitorul Stefan Dincescu, Constantin Tudose (Manastirea Casin), autorul lucrarii „Portile de lemn ale satului-Portile sufletului“ dar si câtiva studenti bacauani. Totodata, Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi“ din Iasi a onorat invitatia profesorilor din Chisinau, participând cu o delegatie importanta condusa de decanul Facultatii de Mecanica, Cezar Oprisan si de profesorul universitar inginer Lorin Cantemir.  Evenimentele au fost sustinute de autoritatile din Republica Moldova iar gazde au fost academicianul Ion Bostan, rectorul Universitatii Tehnice a Moldovei, vicerectorul Valerian Dorogan dar si profesorul Valeriu Dulgheru.

Cucuteni 5000 Redivivus-editia a 9-a

Nicolae Dabija si Vasile PuiuÎn sala rectoratului Universitatii Tehnice a Moldovei au avut loc lucrarile celei de-a 9-a editii a Conferintei Internationale 5000 Redivivus. Expunerea temelor stiintifice a fost întârziata o ora, timp în care conducerea universitatilor tehnice din Bucuresti, Iasi, Brasov, Sibiu, Contanta au oferit cele mai înalte distinctii profesorilor universitari moldoveni, care au reusit sa impuna prestigiul Universitatii Tehnice a Moldovei peste tot în lume, universitatea moldoveana situându-se, dupa rezultate si inventii, în prima jumatate a unui top mondial al universitatilor.  În afara lucrarilor pe sectiuni, Cultura Cucuteni si Istoria Stiiintelor si Tehnicii, în plenul salii festive a Universitatii din Chisinau s-au sustinut mai multe lucrari, printre care merita mentionate: Reabilitarea lui Machiavelli-Radu Munteanu, profesor Universitatea Tehnica din Cluj Napoca, Istoria unei idei biomimetice din ingineria mecanica-Mircea Pascovici-Universitatea Politehnica din Bucuresti, Cartea „Portile de lemn ale satului-portile sufletului“ a lui Constantin Tudose, prezentata de Vasile Puiu, profesor la Universitatea Vasile Alecsandri din Bacau, Scrierea danubiana si tablitele de la Sinaia-Viorel Ungureanu-Universitatea Vasile Alecsandri din Bacau dar si Alexandru Herlea, profesor universitar dr. Ing si presedinte al Casei Române din Paris.

50 de ani de UTMGazdele Universitatii Tehnice a Moldovei au oferit sansa unui eveniment unic la Palatul National „Nicolae Sulac“ din Chisinau, unde a avut loc Adunarea Festiva „50 de ani de UTM“, la care au participat reprezentantii Guvernului, premierul Iurie Leanca, reprezentanti ai Ministerului Educatiei dar si cadrele didactice care de 50 de ani se îngrijesc de cresterea nivelului învatamântului ingineresc din Moldova, condusi de cel mai longeviv rector, academicianul Ion Bostan.

Mircea Snegur primeste titlul de doctor honoris causa al Universitatii Tehnice a Moldovei

Mircea Snegur, doctor honoris causa UTMPrimul presedinte al Republicii Moldova, dupa iesirea din URSS, Mircea Snegur, a primit la 74 de ani distinctia de doctor honoris causa al Universitatii Tehnice a Moldovei. Mircea Snegur a impus în 1990, împreuna cu intelectualitatea care milita pentru dobândirea identitatii nationale, folosirea limbii române ca limba oficiala dar si drapelul tricolor. Acest lucru i-a asigurat simpatia moldovenilor, care l-au votat liber ca  presedinte al tarii. De numele lui se leaga evolutia celor mai importante conflicte si evolutii geopolitice, de la dobândirea independentei, la Razboiul din Transnistria. Senatul Universitatii Tehnice a Moldovei si rectorul Ion Bostan i-au înmânat distinctia, atât pentru implicarea sa în viata politica a tarii, cât si pentru sustinerea învatamântului tehnic.

Un comentariu

  1. Chirica spune:

    Cezar Oprisan este o jigodie ordinara care da ordine slugilor sale sa dea afara oameni de la doctorat. El este decan si conducator de scoala doctorala dar de fapt este o puslama ordinara, iar pe cei slabi ii considera niste pioni pe tabla de sah. El nu stie ca si cu un pion poti da mat la rege. Trebuie exclus din invatamantul universitar aceasta jigodie ordinara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com