Silvicultorii bacauani au obtinut, dupa o procedura care a durat aproape doi ani, certificatul din partea Forest Stewardship Council (FSC), care îi va asigura succesul pe mai multe piete internationale ale lemnului. Acreditarea FSC presupune recunoasterea unui bun management al padurilor, respectarea legislatiei de protectie a mediului si realizarea unei armonizari a intereselor locale, sociale în care este implicata întreaga comunitate.
Directia Silvica Bacau a reusit sa obtina zilele trecute acreditarea uneia dintre cele mai renumite organizatii non-profit din lume, un adevarat brand in recunoasterea unui management de calitate, armonizat cu protectia mediului. Cerificarea în domeniul forestier este un proces prin care, în urma unui audit, o organizatie independenta confirma faptul ca o anumita suprafata forestiera este gospodarita în conformitate cu standardele agreate. „În momentul de fata ne-am marit sansele de acces pe pietele externe ale lemnului. În tara, 28 de directii au acest agrement FSC, iar Regia Nationala a Padurilor se afla, prin suprafata administrata, pe locul 5 în lume. Prin acreditarea FSC ni se pot deschide pietele Americii si Japoniei, unde nu se accepta contracte cu parteneri în domeniul exploatarii lemnului fara ca acestia sa respecte conditiile sociale si de mediu“, a pus Ionel Dumitri, seful Biroului Fond Forestier, din cadrul Directiei Silvice Bacau.
Silvicultorii bacauani afirma ca certificarea padurilor este un instrument de piata, ale caror costuri nu au fost mari, dar care le deschide mai multe porti. Prin metodologia impuse de FSC, se urmareste îmbunatatirea sistemelor de management, planificare, monitorizare, evaluare si raportare. Se doreste imbunatatirea gestiunii, a eticii cu partenerii de afaceri si accesul pe piete unde protectia mediului este un principiun esential în exploatarile forestiere.