Confuzie in lumea avocatilor. Exista trei UNBR inregistrate la Ministerul Finantelor, cu denumirea acceptata de lege si Ministerul Justitiei

De aproape 10 ani, lumea avocatilor din Romania este confruntata cu scandalul practicarii clandestine a avocaturii. In momentul de fata, functioneaza trei UNBR (Uniune  Nationala a Barourilor din Romania), toate in conformitate cu legea 51/1995, republicata dar si cu prevederile din Constitutie. Un amplu articol pe aceasta tema a fost publicat zilele trecute in Lumea Justitiei (www.luju.ro) La Casa Apararii Drepturilor Omului va fi amplasata o Cruce dedicata victimelor Justitiei (2)botomei vasile„DILEMA NATIONALA – Ministerul Finantelor si Ministerul Justitiei sustin ca avocatii pot activa numai in cadrul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, fara sa dea elemente de identificare ale Uniunii. In Romania exista trei UNBR, toate inregistrate la Fisc. Care sunt oare barourile legale?“

Institutiile statului care au inregistrat aceste entitati, Ministerul Justitiei si Ministerul Finantelor, nu pot face nici acum clarificarea in privinta legalitatii functionarii acestor UNBR. Intreaga situatie este lasata pe seama instantelor. Confuzia s-a insinuat chiar din primul articol al legii 51/1995, care reglementeaza profesia de avocat.  „(1)Profesia de avocat este libera si independenta, cu organizare si functionare autonome, in conditiile prezentei legi si ale statutului profesiei.
(2) Profesia de avocat se exercita numai de avocatii inscrisi in tabloul baroului din care fac parte, barou component al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, denumita in continuare U.N.B.R.
(3) Constituirea si functionarea de barouri in afara U.N.B.R. sunt interzise. Actele de constituire si de inregistrare ale acestora sunt nule de drept. Nulitatea poate fi constatata si din oficiu“. Concluziile sunt destul de clare si arata impasul in care se gaseste, in momentul de fata, profesia de avocat, insuficient reglementata normativ. Toate cele trei UNBR au cod de inregistrare fiscala, sunt platitoare de TVA, au sediu central. Ministerul Justitiei, desi recunoaste existenta doar a unei singure Uniuni Nationale a Barourilor din Romania- U.N.B.R, nu poate preciza care dintre cele trei inregistrate cu CIF la Ministerul Finantelor este legala.

Exista trei UNBR, conduse de avocatii Gheorghe Florea, Pompiliu Bota (2004) si Vasile Botomei(2011). Pe 27 iunie 2004, Pompiliu Bota a infiintat cea de-a doua Uniune Nationala a Barourilor UNBR. Baroul Bacau, afiliat acestei uniuni, era condus de Vasile Botomei (decan). In urma unor neintelegeri, in decembrie 2011, Vasile Botomei decide sa se rupa de structura UNBR-Bota si sa inregistreze la Ministerul Finantelor un alt UNBR. „Baroul Bacau nu putea sa functioneze de sine statator, fara sa fie afiliat la UNBR. Urmare a deciziei adoptata de Consiliul Baroului Bacau, s-a luat decizia sa se renunte la calitatea de componenta a UNBR Bota. In acelasi timp, s-a purtat corespondenta cu UNBR, condusa de Gheorghe Florea, dar fara rezultat. S- a decis sa infiinteze a treia structura de tip U.N.B.R. Aceasta structura are exact denumirea precizata de lege“, afirma Vasile Botomei.

Argumentele pentru existenta mai multor uniuni profesionale ale avocatilor sunt multe si conduc la ideea descentralizarii si reformei in Justitie. Alegerea avocatului este reglementata si de Conventia Europeana (art 6, pnct 3), care stipuleaza ca o persoana are dreptul sa-si aleaga liber aparatorul. In cazul in care ar exista o singura structura de tip UNBR, atunci ierarhia din cadrul asociatiei profesionale ar putea dauna actului de justitie. Avocatul apararii ar putea fi influentat de presiunile exercitate de conducerea Baroului, dar si de unele imixtiuni din zona magistratilor. Tocmai de aceea, aparatorii partilor implicate in proces ar putea fi din barouri afiliate unor UNBR diferite.

Desi conduce o structura de tip UNBR si este si decanul Baroului Bacau, Vasile Botomei isi doreste sa se ajunga la o unificare a acestor uniuni UNBR dar si la modificarea cadrului legislativ, atat in ceea ce priveste admiterea in profesia de avocat, cat si in privinta organizarii de licitatii pentru aparatorul din oficiu. „Imi doresc unificarea cu celelalte strcturi, dar, in comisia de examinare pentru admiterea in profesia de avocat trebuie inclusi si judecatori si profesori universitari in drept, asa cum am facut noi, Baroul Bacau. Totodata, cred ca pentru alegerea aparatorului din oficiu ar trebui sa se organizeze licitatii, deoarece este vorba de prestarea unor servicii“, a mai spus Vasile Botomei.

2 Comentarii

 1. Dr.VasileBotomei spune:

  In acelasi timp insa cei care contesta vehement functionarea Baroului Bacau- UNBR, autorizat in baza Legii 51/1995,modificata si completata prin Legea 255/2004, prin hotarare udecatoreasca in baza statutului propriu de functionare autentificat din anul 2004, nu este altul decat domnul avocat Candet Gigi Nucu, in calitate de reprezentant al Baroului Bacau-AFJ ( a se citi asociatie fara personalitate juridica), care nu detine statut propriu de functionare asa cum prevede art. 9 din Constitutia Romaniei, nu detine un act de infiintare , nudetine nici statut propriu de functionare asa cum se prevede inclusiv art. 194 din Noul Cod Civil, motiv pentru care este publicat pe ca AFJ pe http://www.mfinante.ro, inclusiv in prezent, cu autorizare in baza a doua legi incetate de drept prin abrogare.
  Abrogarea ambelor Decrete care stau la baza incetarii de drept a Baroului Bacau_AFJ, este din urma cu 17 ani de zile, respectiv Decretul 281/1954 si Decret 90.1990, ambele abrogate prin intrarea in vigoare a Legii 51/ 7 iunie 1995.
  A se vedea art.82 si 83 din acesta lege in forma initiala din 1995.
  In alta ordine de idei in calitate de Presedinte la Uniuna Nationala a Barourilor din Romania -UNBR, in care este component si Baroul Bacau-UNBR, accept egalitatea de tratament intre avocatii dintre ambele barouri de avocati, fiind o cerinta a Conventiei Europene, care prevede interzicerea dreptului de discriminare, si recunoasterea dreptului egalitatii de sanse, indiferent de opinie,sex, religie sau alte forme de diferentiere.
  Transmit pe aceasta cale multumiri magistratilor care respecta normele de drept european in toate domeniile dreptului, inclusiv in materia recunoasterii dreptului garantat la aparare reglementat de art.6.3, lit c, din CEDO, ce prevede dreptul fiecarui cetatean de a-si alege liber aparatorul indiferent din ce barou face parte .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com