Conferinta culturala „96 de ani de la Unirea Basarabiei cu România “ (Galerie FOTO VIDEO)

La conferinta culturala organizata sâmbata, 22 martie, dedicata unirii Basarabiei cu România, din 27 martie 1918, au participat oaspeti de seama din Republica Moldova si regiunea transnistreana. Criza din Ucraina si pericolele pe termen mediu pentru natiunea româna au fost principalele subiecte dezbatute de invitatii de pe ambele maluri ale Prutului. La conferinta nu a participat niciun reprezentant al autoritatilor locale din Bacau si niciun parlamentar român.

 

96 de ani de la Unire, aniversare in Bacau (2)Muzeul de Istorie „Iulian Antonescu“ din Bacau a organizat sâmbata, de la ora 11, un eveniment la care au luat parte reprezentantii Asociatiei Refugiatilor din Basarabia, Bucovina si Tinutul Hertei, ai Asociatiei Pro Basarabia si Bucovina dar si a Asociatiei Veteranilor de Razboi. Din Republica Moldova a onorat evenimentul o delegatie numeroasa, din care a facut parte Ion Iovcev, directorul Liceului „Lucian Blaga“ din Tiraspol, Valeriu Ostas, directorul Centrului Cultural „Mihai Eminescu“ din Causeni, Natalia Rotaru, reprezentantul Guvernului Republicii Moldova în Ungheni, Tudor Cislaru, directorul Centrului Informational din Tighina, s.a. Au luat cuvântul si profesorul universitar dr. Vasile Puiu, Ioan Seniuc si Gheorghe Muruza, din cadrul Asociatiei Refugiatilor din Basarabia, Bucovina, si Tinutul Hertei, Catalin Albisteanu (Actiunea 2012), editorul Ionel Rusei, profesorul dr. Petronel Banciu, s.a.

Vasile PuiuProfesorul Vasile Puiu a dat proclamatiei Sfatului Tarii, din 27 martie 1918. „”Republica Democratica Moldoveneasca (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunare, Marea Neagra si vechile granite cu Austria, rupta de Rusia acum o suta si mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric si a dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure sa-si hotarasca soarta lor, de azi înainte si pentru totdeauna se uneste cu mama sa România”.

Ion Iovcev, directorul Liceului „Lucian Blaga“ din Tiraspol, cu predare în limba româna, a vorbit de abuzurile recente la care a fost supus de autoritatile transnistreene. Totodata, profesorul român a emis un prognostic sumbru asupra viitorului educatiei în limba româna în Transnistria dar si a viitorului moldovenilor din acest teritoriu, care înca mai Natalia Rotarureprezinta o treime din totalul populatiei.„Ce e periculos este ca în Transnistria a crescut o alta generatie, cea nascuta dupa 1990. De acum devin specialisti în procuratura, în Justitie. Ei vad ca aceasta asa zisa Republica Moldoveneasca Nistreana exista. Ei apara acest stat cu ura iar dusmanul numarul 1 este Liceul de limba româna din Tiraspol“, a spus profesorul Ion Iovcev.

Valeriu Ostas, directorul Centrului Cultural „Mihai Eminescu“ din Causeni a avut un discurs transant, în care a vorbit despre pierderea identitatii românesti dincolo de Prut. Profesorul de limba româna a amintit despre situatia eroilor români, cazuti în luptele din 1941 si 1944, pe malul Nistrului, la Crocmaz, care nu au nici acum un monument si care zac în gropi comune. Ostas a vorbit de unirea din 1918, dar si despre efectele actului din 1812, când Rusia si-a alipit Basarabia. „Nu a fost numai un rapt teritorial, ci si unul crestin, spiritual, când populatia Basarabiei a fost trecuta în subordinea bisericii Moscovei“, a afirmat Valeriu Ostas.

actiunea 2012Ioan Seniuc, presedintele de onoare al Asociatiei Refugiatilor din Basarabia, Bucovina si Tinutul Hertei, a facut o ampla prezentare a situatiei geopolitice delicate în care se afla acum România si Republica Moldova. „Categoric, Transnistria nu este Crimeea. Are o alta asezare geografica, are hotar numai cu Ucraina, iar pe partea stânga, cu Basarabia. Tendintele separatiste si interventiile sunt mai putine. La fel, cred ca nu au sort de izbânda nici cei din Gagauzia. Pe buna dreptate, Polonia, tarile baltice au criticat NATO si Ununea Europeana pentru întârzierea unor masuri de sanctionare a Federatiei Ruse. Dar cum puteau sa aiba loc astfel de masuri, când SUA au relatii foarte bune cu Rusia, când Statele Unite, prin reprezentantii sai ne-au vândut la Ialta, Paris sau Moscova. Când Germania, Franta si Anglia fac comert de tehnica militara de miliarde de dolari si investitii de sute de miliarde în Rusia?!“, a spus Ioan Seniuc.

Natalia Rotaru, reprezentantul Guvernului Republicii Moldova în Ungheni (prefect), a vorbit despre eforturile facute pentru integrarea în Uniunea Europeana, principalul obiectiv strategic al Republicii Moldova. Oficialul moldovean a amintit importanta recensamântului populatiei din luna mai. „Este o experienta unica participarea la acest eveniment si tin sa multumesc organizatorilor. Pentru mine date precum 24 ianuarie, 27 martie si 1 decembrie sunt zile semnificative si importante. Eu ma identific ca român, simt si gândesc româneste. Am primit si bucuria sa mi se redea cetatenia româna“,a  spus Natalia Rotaru.

La final, corul Asociatiei Veteranilor de Razboi din Bacau dar si câtiva tineri talentati din Republica Moldova, din cadrul Grupului de Initiatva Basarabeana au sustinut un moment artistic. (APARUT SI IN ADEVARUL)

 

Un comentariu

  1. Ziarul de garda este mereu prezent in mijlocul evenimentelor culturale.
    Felicitari!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com