Comisia de Etica a Universitatii „Vasile Alecsandri“ din Bacau incalca legea. DOCUMENT de la Ministerul Cercetarii si Inovarii – CNECSDTI

Ministerul Cercetarii si Inovarii, prin secretariatul tehnic al Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii (CNECSDTI), someaza, potrivit unui raspuns oficial ce mi-a fost transmis, Comisia de Etica a Universitatii „Vasile Alecsandri“ sa analizeze petitiile argumentate, cu probe, transmise de mine.
CNECSDTI constata ca forul de la Universitatea din Bacau a tratat cu superficialitate petitiile, in care semnalam posibile abateri ale unor profesori, mai ales ale unora care fac parte din conducerea institutiei, abateri de la lege, de la etica si deontologia profesionala universitara.
Ba mai mult, Comisia de Etica a incalcat prevederile legii 206/2004, privind buna conduita în cercetarea stiintifica, dezvoltarea tehnologica si inovare, refuzând sa analizeze posibilele plagiate („articole stiintifice“ si texte bagate in lucrari prin metoda copy –paste) dar si posibilele falsuri la care s-au pretat unii profesori din conducerea Universitatii.

Comisia de Etica a Universitatii „Vasile Alecsandri“ din Bacau a incalcat legea. Document de la Ministerul… by Mircea Merticariu on Scribd


Motivatia raspunsurilor la petitii, semnate de profesorul universitar Vasile Spiridon, dar fara aviz juridic, este hilara: nu pot fi analizate plagiatele si falsurile daca faptele is mai vechi de 6 luni.

Ministerul Inovatiei si Cercetarii

„Potrivit dispozitiilor articolului 2, lit. a) si lit d) din legea 206/2004, normele de buna conduita in activitatea de cercetare-dezvoltare includ si norme de buna conduita in activitatea stiintifica, precum si in functiile de conducere in activitatea de cercetare-dezvoltare.

Tratarea suprrficiala a unei sesizari adresate comisiei de etica la nivel de universitate poate constitui o abatere de la normele de conduita in activitatea de cercetare-dezvoltare, care intra sub incidenta legii 206/2004 si atrage competenta CNECSDTI, fapt confirmat si de jurisprudentaa (a se vedea decizia ICCJ nr 1166/ 7 martie 2014.

De asemeni va atragem atentia asupra faptului ca neindeplinirea atributiilor ce-i revin Comisiei de Etica Universitare conform articolului 309 din legea 1/2011 cu privire la analiza situatiilor potentiale de plagiat ce ii sunt supuse atentiei poate fi considerata abatere disciplinara.

În particular, va atragem atentia asupra lipsei de temei legal a adresei nr 116 din 5 mai 2017, semnata de presedintele Comisiei de Etica, domnul profesor Vasile Spiridon, cu privire la respingerea sesizarilor…“,

se arata in adresa CNECSDTI, semnata de presedintele dr. Mitica Dragusin, o somitate in domeniul fizicii, director de securitate nucleara de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara de la Magurele si expert român la Comisia si Parlamentul European în dezafectarea reactoarelor nucleare si managementul deseurilor radioactive. CNECSDTI someaza Comisia de Etica sa analizeze, conform legii, petitiile si sa trasmita, in termenul legal, modul in care acestea au fost solutionate, motivat.

Misiune dificila pentru profesorul Vasile Spiridon si pentru Comisia de Etica

Presedintele Comisiei de Etica a Universitatii „Vasile Alecsandri“, profesorul universitar dr. Vasile Spiridon, are o misiune grea dar nu imposibila, aceea de a analiza motivat posibilele plagiate ale colegilor din conducerea institutiei dar si introducerea de falsuri în diferite ocazii.
Intr-o discutie telefonica, purtata asta vara cu domnul profesor, mi-a transmis ceva, ca nu poate constata faptele, pentru ca-s depuse sesizarile tardiv, dupa mai bine de 6 luni.

Iata ca Ministerul Cercetarii si Inovarii arata ca respingerea analizarii petitiilor mele a fost ilegala.

Ma bazez pe buna reputatie a profesorului Vasile Spiridon si pe buna credinta in analizarea petitiilor. Ar fi pacat sa pateze o cariera frumoasa, de frica colegilor si a posibilelor consecinte venite dinspre ei. Poate mai grave ar putea fi consecintele legale, prin neanalizarea petitilor sau prin raspunsuri care sa fie opozabile, legal, in vreun fel.
Fireste, situatia creata la Universitatea „Vasile Alecsandri“ din Bacau trebuie sa fie cunoscuta de Consiliul National al Rectorilor, de Ministerul Educatiei si, eventual de parchet. Dosarul deschis in urma cu doi ani de zile la Parchetul Judecatoriei Bacau, care a ajuns cu tot cu procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Bacau, a intrat in adormire. Cel putin asa arata din afara.
Sa speram ca este doar un volum de munca foarte mare si la mijloc nu este vorba de vreo protectie cu care unii se lauda in diferite ocazii.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com