O parte din profesorii Colegiului Economic „Ion Ghica” au afirmat la audieri, in fata politistilor si procurorilor, ca notarea lui Ionut Casuneanu s-a facut prin referate trimise prin Posta! Unul din profesorii care afirma acest lucru este si Elena Moise.
17 profesori sunt judecati la Judecatoria Bacau, sub acuzatia ca au falsificat situatia scolara a lui Ionut Casuneanu (în anul de studii 2005-2006, când acesta era în clasa a 12-a), fiul omului de afaceri Costel Casuneanu. La audieri, acestia au dat vina pe directorul liceului, Ovidiu Cojocaru (judecat pentru instigare la fals intelectual), care le-a spus sa-l treaca clasa, chiar daca nu a dat pe la cursuri, motivat de faptul ca „Regele Asfaltului” va sustine financiar Colegiul Economic „Ion Ghica” din Bacau. În timp ce Ionut Casuneanu era în Germania, acesta primea note, dar si prezente sau absente, la orele de curs.
Ovidiu Cojocaru, din profesor de matematica, candidat la Camera Deputatilor
Singurul care pare sa fi avut un ascendent dupa ce a dat o mâna de ajutor lui Ionut Casuneanu pare sa fie chiar Ovidiu Cojocaru, profesor de matematica care devenit imediat seful învatamântului la ISJ Bacau. In toamna lui 2008, profesorul a avut bani pentru a candida la Camera Deputatilor pe listele liberalilor. Acesta si-a ridicat la rosu o casa cu doua etaje (foto) într-o zona rezidentiala, la Andriesesti, pe „Aleea Generalilor”, lânga Bacau si si-a cumparat cu bani în mâna o masina Mazda CX7, în valoare de 30 de mii de euro. „De mai bine de un an de zile, de când domnul Ovidiu nu mai e Seful Inspectoratului Scolar, nu a mai lucrat nimic la casa”, afirma un vecin. Potrivit declaratiei de avere, Ovidiu Cojocaru detine si un apartament de trei camere în Bacau, o garsoniera în Bucuresti, un teren din Andriesesti. În acelasi timp, banca i-a aprobat un credit de 53 de mii de euro, iar ca inspector general a câstigat doar 36 de mii de lei într-un an.
Învatati de avocati, profesorii si-au schimbat declaratiile
Luni, 14 martie 2011, ultimul lot de profesori penali au fost audiati de intanta. Daca în fata procurorului si a politistilor, în perioada premergatoare trimiterii lor în judecata, acestia au declarat ca au fost influentati de directorul scolii Ovidiu Cojocaru, acum avocatii i-au facut sa-si schimbe declaratia. „Majoritatea au retractat ce au zis în fata organelor de cercetare penala. Un învinuit poate spune orice, chiar si sa minta, si nu poate fi acuzat de declaratie mincinoasa. Asta face parte din aparare”, ne-a declarat Liviu Ghioc (foto), unul din avocatii profesorilor. Portita este prevazuta la articolele 69-74 din Codul de Procedura Penala.
Profesorilor bacauani li se imputa ca au pus note si absente în fals, la data când Ionut Casuneanu nu era în tara. „Exista mai multe metode de evaluare. Prin referate, întrebari. Profesorii au pus notele la o data ulterioara”, afirma si avocatul Nicu Baba. Profesorii, învatati de avocati, au refuzat sa faca declaratii presei. Saptamana viitoare, la proces sunt programati martorii.
De declaratia acestora, dar si de probele din catalog (aflat la Parchet) depinde în mare masura decizia magistratilor.
Cauza s-a disjuns pentru Ionut Casuneanu
La momentul de fata, în afara procesului în care sunt judecati profesorii, mai exista o cercetare penala, la Parchetul de pe lânga Judecatoria Bacau, care-l priveste pe Ionut Casuneanu. Pâna în acest moment, a dat declaratii doar omul de afaceri Costel Casuneanu.
Daca acuzele de fals la adresa profesorilor vor fi întemeiate, acestia risca între 6 luni si 5 ani de puscarie. În acelasi timp, Ionut Casuneanu risca sa ramâna fara bacalaureat. Mircea Merticariu