„Cineva trebuie sa spuna cum se plimbau acele sacose cu aur prin Primaria Bacau“

a spus prefectul Constantin Scripat la întâlnirea cu Ambasadorul Finlandei la Bucuresti, E.S. Ulla Väistö, în cadrul seminarului cu tema „Problematici Anticoruptie“, organizat la Palatul Administrativ din Bacau de Centrul National de Integritate (CNI).

La discutiile despre coruptie au participat si presedintele Consiliului Judetean Bacau, Dragos Benea, primarul Romeo Stavarache dar si sefi ai institutiilor bacauane. Moderatorul întâlnirii a fost Alexandru Cumpanasu, directorul CNI.

Finlanda se lauda cu un nivel scazut de coruptie

Ulla Väistö, Ambasadorul Finlandei, a evidentiat nivelul redus de coruptie din tara de unde provine. Potrivit unor studii, Finlanda are nota 9,7, iar România nota 3,6, cu un grad comparabil al fenomenului coruptiei cu unele tari din lumea a treia a Africii. Ambasadorul a dat definitia coruptiei, asa cum este ea acceptata în comuntatea internationala si a laudat sistemul politic si administratv din tara din care provine. „Coruptia o definim ca abuz de putere în interes personal. Si noi cautam explicatii fata de faptul ca Finlanda are unul din cele mai scazute niveluri de coruptie din lume. Cauzele ar fi cultura administrativa, birocratia scazuta si salariile corespunzatoare“, a spus Ulla Väistö.

Autoritatile bacauane nu au pierdut prilejul unor dispute. Prefectul Constantin Scripat a amintit de scandalurile de coruptie în care a fost implicata Primaria Bacau. „Am avut fapte de coruptie si în Primaria Bacau. Mai devreme sau mai târziu cineva trebuie sa spuna de ce se plimbau acele sacose cu aur prin birourile primariei. În acelasi timp si Institutia Prefecturii a avut nereguli, care au fost sanctionate, daca e sa vorbim de serviciul de permise auto“, a spus Constantin Scripat.

Stavarache îi pune pe viceprimari sa semneze

 Edilul Romeo Stavarache a vorbit si de aceasta data de perioada anterioara venirii lui în primarie. Altadata nu se colectau toti banii pe impozitul pe terenuri sau pe gunoi. Unde se duceau acesti bani?“, a spus Stavarache. Primarul bacauan a mai spus si faptul ca persoanele care sunt în comisia de licitatie nu pot participa la semnarea contractului si ca si-a delegat viceprimarii sa semneze, ca sa nu apara discutii. „Coruptia pleaca de la faptul ca salariile sunt mici“, a mai spus Stavarache.

 Spaga la Maternitate

Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean Bacau, crede ca fenomenul de coruptie se manifesta mai ales în Spitalul Judetean Bacau, la Maternitate. „Traim în judetul în care se ia spaga la nastere. Se conditioneaza nasterea de niste bancnote nenorocite de euro sau dolari. Noi am vrut sa punem camere în cabinetele medicilor în urma cu trei ani. Dar ne-a sarit presa în cap. Daca nu va exista si o revolutie a resurselor umane, atunci nu putem vorbi de eliminarea fenomenului coruptiei în sistemul sanitar.

Ambasadorul Finlandei, pus în încurcatura de Romeo Fratila

Romeo Fratila, comisarul sef al Garzii Financiare din Bacau, a pus în încurcatura Ambasadorul Finlandei. „Puteti sa ne dati un exemplu de coruptie, concret, savârsit asupra investitorilor sau persoanelor fizice finlandeze din România? Acumularea celor peste 10 milioane de dolari, datorie la bugetul de stat, la Nokia, este legata de posibile fenomene de coruptie în care sunt implicati investitorul finlandez si institutiile din România?“, a întrebat Fratila. Ambasadorul Finlandei a spus ca datoria acumulata de Nokia este o neîntelegere. Oficialul finlandez a recunocut ca nu are exemple concrete de coruptie din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Cele mai comentate

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com