Cruda sau uscata, fasolea este o planta leguminoasa ce nu lipseste de pe masa romanilor de pretutindeni si nu numai. Este gustoasa indiferent de forma in care aceasta se regaseste sau de modul in care este preparata, fiind un adevarat deliciu pentru papilele gustative ale tuturor persoanelor.
De mentionat este si faptul ca fasolea este bogata in vitaminele B si C, dar contine si un grad crescut de fibre care faciliteaza desfasurarea optima a tranzitului intestinal. Datorita continutului ridicat de proteine vegetale este un inlocuitor excelent in perioadele de post sau o alegere perfecta pentru cei care-si doresc in mod exclusiv un stil de viata cat mai sanatos, prin adoptarea unui regim alimentar organic si vegan.
Daca ti-am facut pofta de fasole, iata cateva retete simple, delicioase, ieftine si populare de fasole, care au marcat omenirea. Daca vrei sa afli si alte retete de mancare, iti recomandam site-ul https://retete.online/
Top 3 cele mai populare retete cu fasole
Fasole pastrai
Daca n-ai prea mult timp la dispozitie si vrei sa te bucuri de o mancare rapida si traditionala de fasole, incearca fasolea pastai.
- ai nevoie decat de niste pastai verzi sau galbene, curatate la capete si spalate, condimente dupa gust, o ceapa, usturoi si dupa preferinte, sos de rosii.
Caliti ceapa si adaugati fasolele pastai insotite de 1-2 cani de apa, usturoiul cubulete, eventual si rosiile. Se lasa la foc mic si se asezoneaza cu sare si piper. Dupa aproximativ 20 minute/ 1 ora, in functie de cantitatea preparata si de tipul pastailor folosite, te vei putea bucura de cele mai delicioase fasole. Le poti combina cu preparatele din carne, dar si sa le consumi ca atare.
Fasole batuta
Fasolea batuta se regaseste in diferite denumiri, in functie de cum I s-a transmis numele mostenire. Cer e ca aceasta fasole poate fi integrata in meniul din orice moment al zilei si ca e absolut delicioasa, cu sau fara condimente sau o garnitura speciala.
Inainte de toate, fasolea trebuie sortata si spalata in 2-3 ape, de preferat lasat la “unflat” de cu seara ca sa fiarba mai usor. A doua zi se fierbe fasolea, iar cand aceasta este gata se pune in blender cu putina zeama din care a fiert pentru mai multa cremozitate.
Se condimenteaza dupa gust si poate fi consumata cu ceapa calita si/sau usturoi. Poate fi servita ca atare sau cu carne, rosii etc.
Ciorba de fasole cu ciolan afumat
Odata ce-ai gustat o ciorba de fasole cu ciolan afumat, te vei indragosti pe vesnicie de savoarea acestei retete. Este foarte usor de pregatit, iar carnea afumata se imbina excelent cu fasole, transformandu-se intr-un preparat traditional plin de savoare.
Ca sa te bucuri si tu de aceasta reteta este ideal sa pregatesti fasolea in ziua precedenta, asa cum mentionam si anterior la reteta de fasole batuta.
A doua zi nu ramane decat sa cureti o ceapa si s-o calesti (dupa preferinte), adaugi fasolea boabe la fiert alaturi de celelalte legume (morcov, radacinoase, eventual un ardei rosu), dar si ciolanul afumat (de preferinta prefiert aproximativ 1-2 ore). Acoperi cu apa din plin si, dupa preferinte, poti suplimenta cu sos de rosii, tarhon, foi de dafin etc. Dupa aproximativ 60-150 minute, te vei putea bucura de cea mai buna fasole cu ciolan afumat, cu care-ti vei cuceri intreaga familie.
Bineinteles, acestea dunt doar cateva dintre ideile de fasole pe care sigur le-ai incercat cel putin o data in viata, retete care-ti vor aminti de copilarie sau retete pe care sa le reincerci cu drag ori de cate ori simti nevoia de ceva delicios, cu costuri si implicatii minime.
Iti recomandam de altfel sa incerci si salata de fasole, precum si zacusca de fasole, doua preparate care-ti vor starni de altfel intreaga apreciere. Pofta buna!
„I needed to thank you for this excellent read!! I certainly loved every bit of it. I have got you book-marked to look at new things you postO”