Cel mai intunecat oras

Bacaul este orasul cu cea mai lunga perioada de intrerupere a iluminatului public, potrivit unui studiu realizat si publicat de Institutul de Politici Publice (IPP). Responsabilitatea pentru iluminatul public apartine exclusiv autoritatilor locale, fapt prevazut explicit in legea 230/2006, a iluminatului public. Aceeasi lege obliga Primaria Bacau sa delege gestionarea serviciului, inca din martie 2007. Reprezentantii Primariei Bacau au declarat  faptul ca serviciul de iluminat public va fi preluat de la E.ON Moldova, de primarie, printr-un serviciu nou constituit, platit tot din bani publici. „Noi vom prelua gestiunea iluminatului public, printr-un serviciu propriu”, ne-a declarat viceprimarul Dragos Luchian.

E.ON a lucrat pe strazi fara contract

Interesele administratiei Stavarache au tinut in bezna mii de bacauani. Strazile intunecate ale orasului au fost un adevarat rai pentru tâlhari, fapt evidentiat de numarul mare al infractiunilor petrecute pe strazile nesigure ale orasului. Odata cu intrarea in vigoare a legii 230/2006, din data de 21 martie 2007, Primaria Bacau trebuia sa stabileasca forma de gestiune a serviciului de iluminat public, directa sau delegata. E ON Moldova a lucrat in ultimii ani in afara oricarui contract cu municipalitatea. Societatea de distributie a energiei a asigurat din inertie serviciul de iluminat public.

Au gasit tapul ispasitor

Reprezentantii Primariei Bacau, in totala contradictie cu legea 230/2006, au aruncat si de aceasta data toata vina pe umerii E ON Moldova. In acelasi timp, raspunsul oferit ziarului „Desteptarea” este incomplet, deoarece nu ni s-au furnizat motivele pentru care procedurile de delegare a gestiunii au fost intârizate trei ani. Spre stupefactia noastra, E ON Moldova este declarata vinovata, fara nici un argument. Pentru incalcarea legii 230/2006, administratia bacauana ar fi trebuit sa fie sanctionata. La articolul 37 sunt prevazute sanctiunile pentru nerespectarea prevederilor legale, care sunt cuprinse intre 10 si 50 de mii de lei. Primarul Romeo Stavarache poate primi o amenda de pâna la 30 de mii de lei pentru neurmarirea intocmirii regulamentului propriu al serviciului in termen de 90 de zle de la aprobarea regulamentului cadru dar si pentru darea in administrare a serviciului stradal fara respectarea procedurilor legale.
„Desi E.ON Moldova Distributie S.A. a notificat Primaria Bacau privind obligatia legala a acestei institutii de a încheia un contract de mentenanta temporar cu compania noastra, prin care sa se asigure functionarea iluminatului public, acest lucru nu s-a întâmplat pâna acum. Ne manifestam încrederea ca Primaria Bacau va face în cel mai scurt timp toate aceste demersuri legale, iar pâna atunci, în limita posibilitatilor, încercam sa solutionam problemele existente în sistemul de iluminat public din municipiul Bacau pentru a reduce disconfortul creat populatiei.”
Sorin Munteanu, purtatorul de cuvânt al E ON Moldova
„In 2007, durata cea mai mare a intreruperilor neprogramate se inregistra la Bacau, cu 154 de ore, durata medie a defectiunii. Constatam ca la nivelul anului 2008, cea mai lunga durata de intrerupere a functionarii serviciului de iluminat public s-a inregistrat tot la Bacau (140 de ore) iar cele mai scurte perioade s-au inregistrat la Pitesti si Focsani (jumatate de ora)”, se arata in studiul „Managementul Serviciilor Publice la Nivelul Municipiilor” realizat de Institutul de Politici Publice (IPP).
„Procesul de delegare a gestiunii iluminatului public se afla in desfasurare, existând in acest sens o hotarâre a Consiliului Local Bacau. Urmeaza incheierea protocolului de predare a infrastructurii si scoaterea acestui serviciu la licitatie. Vina pentru intreruperea curentului electric apartine in exclusivitate EON Moldova.”
Ionut Tomescu, purtator de cuvânt al Primariei Bacau


Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com