Ce personalitati din Romania si Republica Moldova participa la Simpozionul National de Estetica de la Bacau. Programul manifestarilor

Centrul de Cultura „George Apostu” din Bacau organizeaza a XXII-a editie a Simpozionului National de Estetica, manifestare ce se va desfasura în perioada 11 – 14 octombrie 2017, sub genericul „ImagiNatie – Energia culturii”. Manifestarea culturala, una dintre cele mai importante si consistente care se organizeaza la Bacau, are ca invitati profesori universitari, academicieni si oameni de stiinta din principalele centre universitare din Romania si Republica Moldova. Vor participa la dezbateri: acad. Alexandru Boboc, acad. Alexandru Zub, acad. Eugen Simion, acad. Valeriu Matei, acad. Mihai Cimpoi, prof.univ.dr. Catalin Turliuc, prof.univ.dr. Petru Bejan, Lucian Vasiliu, director Editura „Junimea”, poetul Leo Butnaru s.a.

În editia din acest an, premergator Centenarului Marii Uniri, Centrul de Cultura „George Apostu” va marca, înca o data, legaturile culturale, artistice, istorice si literare dintre cele mai importante regiuni ale României, prin ample manifestari ce vor contribui la constientizarea eforturilor, sacrificiilor si talentului pus la temelia constructiei nationale.

Lucrarile simpozionului dedicat Anului Maiorescu, pe tema: Spiritul critic maiorescian si omologarea canonului modern al culturii române, se vor desfasura la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacau (joi, 12 octombrie 2017, ora 11.00, Aula Mare), Colegiul National „Ferdinand I” (joi, 12 octombrie 2017, ora 14.30), Colegiul National Pedagogic „Stefan cel Mare” (vineri, 13 octombrie 2017, ora 14.30).

Miercuri, 11 octombrie 2017, ora 17.00, Centrul de Cultura „George Apostu” va invita la expozitia artistului plastic Simion Zamsa, din Republica Moldova. Evenimentul este însotit de lansarea albumului de arta Simion Zamsa. Prezinta: prof.univ.dr. Petru Bejan.
Simion Zamsa este artist plastic, pictor si grafician, Maestru Emerit al Artei din Republica Moldova. Începând cu anul 1990 este profesor si conferentiar la Facultatea de Arte Plastice si Design a Universitatii Pedagogice de Stat „Ion Creanga” din Chisinau.

O importanta deosebita îi revine lansarii numarului 47 al revistei „Vitraliu”, în care sunt publicate studii/eseuri/opinii etc. consacrate unor mari teme: Ovidiu ? 2000: biografia, opera, exilul la Tomis; Procesul de formare a statului national român (1821-1918): Academia, Universitatea, institutiile, presa, sistemul politic, doctrine, ideologii, evolutia culturii stiintifice, a literaturii si artelor, învatamântul de toate nivelurile, personalitati reprezentative, personalitati pe nedrept uitate, recuperari etc.

La aceasta importanta manifestare dedicata esteticii, istoriei, culturii si civilizatiei românesti, îi vom avea invitati speciali pe acad. Ioan-Aurel Pop si regizorul Alexa Visarion.
Publicul iubitor de cultura si de tainele celei de-a saptea arte este invitat la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacau (Aula Mare), joi, 12 octombrie 2017, de la ora 11.00, când va avea loc prezentarea volumului „Împotriva uitarii” – Alexa Visarion, si seara, de la 18.00, la Teatrul Municipal Bacovia, la ceremonia de decernare a Marelui Premiu „George Apostu”. Momentul va fi marcat de laudatio pentru personalitatea premiata, rostita de catre Dorel Visan.

 

Alexa Visarion (n. 11 septembrie 1947, orasul Botosani) este regizor de teatru si film, scenograf, eseist, scenarist, profesor universitar si unul dintre cei mai înzestrati si mai prestigiosi oameni de teatru de astazi. Piesele de teatru pe care le-a regizat, filmele (Înainte de tacere, Înghititorul de sabii, Napasta, Punct si de la capat, Vinovatul, Luna Verde, Ana) sunt marturii ale unei vocatii de exceptie si ale unei cariere impresionante.
În 2014 i-a fost acordat titlul Doctor Honoris Causa al Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L.Caragiale”, Bucuresti. Pâna în prezent a pus în scena peste 100 de spectacole si a realizat ca scenarist si regizor 7 filme artistice de lung metraj.

Va urma spectacolul extraordinar „Sunt suflet din sufletul neamului meu”, realizat de actorul Dorel Visan si de flautistul Ion Bogdan Stefanescu. Marele actor Dorel Visan, un artist cu o cariera exceptionala: zeci de roluri în teatru, de la Molière la Shakespeare, de la Marivaux la Büchner, iar în film peste 50 de personaje create în productii românesti si internationale se întâlneste cu unul dintre cei mai valorosi flautisti ai lumii – Ion Bogdan Stefanescu, cel care a impresionat auditoriul în ultimii ani în turneele nationale denumite generic „Flautul de aur”.

Acad. Ioan-Aurel Pop, rectorul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, eminent istoric si cercetator român, specializat în istoria formarii natiunilor, istorie medievala, paleografie latina si studii transilvane, va sustine conferinta „Elogiu istoriei”, la Universitatea „George Bacovia”, vineri, 13 octombrie 2017, ora 11.00. Evenimentul va cuprinde si prezentarea volumului „Istoria Transilvaniei”, aparut sub egida Academiei Române, rezultat al cercetarilor de câteva zeci de ani a doi dintre cei mai reprezentativi istorici români contemporani: acad. Ioan-Aurel Pop si prof. univ. dr. Ioan Bolovan. Prezinta: prof.univ.dr. Catalin Turliuc.

 

În aceeasi zi, de la ora 18.00, la Sala Ateneu, va avea loc ceremonia de decernare a Marelui Premiu ”George Apostu” academicianului Ioan-Aurel Pop. Momentul va fi marcat de laudatio pentru personalitatea premiata, rostita de catre acad. Eugen Simion, laureat al Marelui Premiu „George Apostu”, în anul 2009.

Specialist remarcabil al istoriei medievale românesti, cu precadere al celei transilvane, acad. Ioan-Aurel Pop este un istoric cu o opera consistenta si solid documentata, care însumeaza câteva sute de articole stiintifice si aproape 40 de volume publicate în calitate de autor, coautor si coordonator, lucrari de referinta în istoriografia româneasca si europeana, contribuind substantial la progresul notabil înregistrat dupa 1989 în cunoasterea istoriei medievale si premoderne a spatiului românesc si a Europei Rasaritene si Centrale.

Cu acest prilej, Orchestra Filarmonicii ”Mihail Jora” va oferi un concert de muzica simfonica sub bagheta dirijorului italian Andrea Barizza. Solist: Michael Sussman (Norvegia) – vioara.

La evenimentele ce compun întregul program cultural sunt invitati sa participe oameni de cultura, oficialitati locale si judetene, parlamentari, directori de institutii, oficialitati din cadrul Ministerului Culturii si Identitatii Nationale.

Parteneri: Consiliul Judetean Bacau, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacau, Universitatea „George Bacovia” din Bacau, Teatrul Municipal Bacovia, Filarmonica „Mihail Jora”, Colegiul National „Ferdinand I”, Colegiul National Pedagogic „Stefan cel Mare”, Federatia Tinerilor din Bacau.
Parteneri media: Cotidianul Desteptarea, TVR Iasi, Radio România Iasi, EuroTV.
Sponsori: Aerostar S.A., Agricola S.A., S.C. Rolex S.R.L., Camera de Comert si Industrie Bacau

Programul Simpozionului National de Estetica:
Miercuri , 11 octombrie:
Ora 17.00 Centrul de Cultura „George Apostu” Bacau
Muzeul de Arta Contemporana „George Apostu”
• Deschiderea oficiala a Simpozionului National de Estetica, editia a XXII-a
Alocutiuni de întâmpinare
• Expozitia artistului plastic SIMION ZAMSA (Republica Moldova)
Prezinta: prof.univ.dr. Petru Bejan
• Lansarea albumului de arta – SIMION ZAMSA
• Lansarea Revistei Vitraliu, nr. 47

Joi, 12 octombrie:
Ora 11.00 Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacau
• Conferinta Nationala de Estetica
Titu Maiorescu 100: Spiritul critic maiorescian si omologarea canonului modern al culturii române
Vor conferentia : acad. Alexandru Boboc, acad. Mihai Cimpoi, prof.univ.dr. Adrian Jicu
• Spectacolul cartii: Alexa Visarion – „Împotriva Uitarii”
Prezinta : Carmen Mihalache

Ora 14.30 Colegiul National „Ferdinand I“ Bacau
• Conferinta Nationala de Estetica
Titu Maiorescu 100: Spiritul critic maiorescian si omologarea canonului modern al culturii române
Vor conferentia : acad. Alexandru Zub, acad. Alexandru Boboc, prof.univ.dr. Petru Bejan

Ora 18.00 Teatrul Municipal Bacovia
• Ceremonie de decernare:
Marele Premiu „George Apostu” pentru anul 2017, domnului Alexa Visarion
Laudatio : Dorel Visan
• Spectacol: „Sunt suflet din sufletul neamului meu”, realizat de actorul Dorel Visan si de flautistul Ion Bogdan Stefanescu

Vineri, 13 octombrie:
Ora 11.00 Universitatea „George Bacovia” din Bacau
• „Elogiu istoriei”- acad. Ioan-Aurel Pop
• Spectacolul cartii: Ioan Bolovan si Ioan-Aurel Pop – „Istoria Transilvaniei”
Prezinta: prof.univ.dr. Catalin Turliuc

Ora 14.30 Colegiul Pedagogic „Stefan cel Mare“ Bacau
• Conferinta Nationala de Estetica
Titu Maiorescu 100: Spiritul critic maiorescian si omologarea canonului modern al culturii române
Vor conferentia : acad. Valeriu Matei, acad. Eugen Simion, Lucian Vasiliu

Ora 18.00 Filarmonica „Mihail Jora” din Bacau
• Ceremonie de decernare:
Marele Premiu „George Apostu” pentru anul 2017, domnului Ioan-Aurel Pop
Laudatio : acad. Eugen Simion
• Concert de gala : Orchestra Simfonica a Filarmonicii „Mihail Jora” Bacau
Dirijor: Andrea Barizza (Italia)
Solist: Michael Sussman (Norvegia) – vioara
• Seara prieteniei

 

 

2 Comentarii

  1. Elena Enica spune:

    Buna seara!
    Pot gasi pe vreun site sau pe Youtube inregistrata conferinta „Elogiu Istoriei ” sustinuta la Univ. George Bacovia de acad. prof. dr. Ioan- Aurel Pop in ziua de 13 oct. 2017,ora 11,00 (vineri) ?
    Va multumesc f. mult daca ma puteti ajuta cu un raspuns! Prof.pens. Elena Enica – Bacau.28.10.2017.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com