CCD Bacau este pe primul loc în topul Ministerului Educatiei al patrulea an scolar consecutiv

Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” si-a adaptat în ultimii ani, oferta de programe si activitati, încercând astfel sa vina în întâmpinarea nevoilor de formare profesionala a cadrelor didactice din judet. Este al patrulea an consecutiv în care institutia bacauana se plaseaza primul loc în tara, în topul Ministerului Educatiei.

Inspectoratul Scolar Bacau, CCD Bacau

Serviciile educationale oferite de CCD Bacau  asigura cadrul de implementare a calitatii în  sistemul de învatamânt. La programele de formare continua acreditate de Ministerul Eductiei si organizate de CCD Bacau în calitate de furnizor, sau de  implementator, au participat 2.273 de cadre didactice, la cele furnizate de alte institutii, de asemenea acreditate de Ministerului Educatiei si derulate prin CCD Bacau, au participat 120 de cadre, iar la cele avizate, 4.139 de dascali, situatie care reflecta foarte buna pozitionare la nivel national a institutiei bacauane, locul I în ultimii patru ani.

„În anul scolar 2015 – 2016, sub coordonarea metodologica a CCD Bacau, în cadrul Proiectului bilateral româno-francez „Educatie în mediul rural defavorizat”, în judetul Bacau, au functionat efectiv 27 de centre de documentare si informare. Acestea au organizat diferite activitati, cu caracter educational, civic si social, la care au participat aproximativ 10.000 de elevi si profesori.

În premiera s-au pus bazele colaborarii, pentru înfiintarea primei filiale CCD Bacau în judetul nostru, la Colegiul „Henri Coanda” Bacau.

Un alt registru de activitati deosebite s-a desfasurat la Centrul ”American Corner Bacau”, coordonat de  Oana – Liliana Jianu si care functioneaza neîntrerupt în cadrul institutiei bacauane din anul 2005“, a precizat profesorul Gabriel Stan, care de curând a predat stafeta si nu mai este director al CCD Bacau.

Gabriel Stan-CCD Bacau

La Centrul ”American Corner Bacau”au fost organizate 15 întâlniri, seminarii, conferinte, videoconferinte si expozitii, cu tematici diferite si atractive, la care au participat invitati speciali (speakers) din SUA si un numeros public bacauan. La aceste evenimente au participat 700 de persoane: liceeni, elevi de gimnaziu, profesori. Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau este singura institutie de acest tip din tara în cadrul careia functioneaza un centru („corner”) american, finantat de Ambasada SUA la Bucuresti.  Acesta ofera cadrelor didactice si elevilor activitati educative si culturale deosebite, surse de informare electronice si clasice în limba engleza despre societatea americana si nu numai.

„Recent, Departamentul de Stat al SUA a remis catre ambasada americana de la Bucuresti un mesaj în care se apreciaza în mod deosebit numarul si complexitatea programelor initiate la Bacau, vizitele oficialilor americani, dar si portofoliul de carti si echipamente existente. Astfel, Washingtonul va asigura finantarea Centrului ”American Corner Bacau”, cel putin pâna la finele anului 2017.studenti la CCD Bacau (1)

În acest context Casa Corpului Didactic ”Grigore Tabacaru” Bacau a relansat proiectul „English Access Microscholarship Program”. Întâlnirile, care însumeaza 360 de ore, în regim ”after school”, presupun secvente dedicate cunoasterii civilizatiei si culturii americane, vizionarea unor filme cu personalitati feminine, prezentarea obiceiurilor, sarbatorilor si traditiilor americane, informatii referitoare la arta culinara, dezbateri pe probleme de mediu, prezentarea unor celebritati americane, dar si diferite alte activitati outdoor. Participantii vor beneficia de gratuitate, primind, totodata, carti, dar si diferite alte materiale informative. Proiectului English Access Microscholarship Program se va finaliza în 2017, de el beneficiind 20 de liceeni din judetul nostru, din clasa a X-a. De remarcat este faptul ca CCD Bacau implementeaza acest proiect de top, pentru a doua oara consecutiv, 22 de liceeni finalizând-ul în iulie 2015.“, a mai spus profesorul Stan.Gabriel Stan CCDBacau

 

 

Tot la CCD Bacau functioneaza  si Centrul Regional de Resurse pentru Educatia Civica, sustinut la rândul sau de Ambasada SUA, coordonat de profesorul Lucica Ciuperca. În anul scolar 2015 – 2016 au fost organizate 15 activitati, în parteneriat cu diferite institutii de învatamânt si cultura din tara si strainatate. La acestea au participat 1.500 de elevi, studenti si profesori.  „Dintre ele amintim, Proiectul ”Cetateanul”, coordonat de Center for Civic Education, SUA, în baza unui protocol de colaborare cu MEN si Festivalul National al Sanselor Tale. Biblioteca „Violeta Bajenaru” a încercat în continuare sa constituie o zona de atractie pentru dascalii bacauani. De aceea fondul de carte si de documente pe suport electronic (softuri educationale, bookmark-uri, casete audio si video, CD-uri si DVD-uri) a crescut simtitor. De asemenea, aici s-au desfasurat diferite activitati, la care au participat 50 bibliotecari si 100 elevi.  CCD Bacau a fost angajata totodata si într-o serie de actiuni în domeniul informarii, documentarii, consultantei, stiintifice, metodice si culturale. De acestea au beneficiat aproximativ 2.500 elevi, profesori, dar si alte categorii de participanti“, se aratp într-un comunicat al CCD Bacau.

 

Activitatea editoriala la CCD Bacau

 

În al 11-lea an de functionare neîntrerupta, Editura Casei Corpului Didactic Bacau a publicat un numar de 40 de titluri, culegeri,  manuale, buletine informative, ghiduri metodologice, reviste si periodice.

Totodata cele 40 de titluri au fost difuzate de Casa Corpului Didactic Bacau si 55 de Centrul „American Corner Bacau”.carti noi la Editura CCD Bacau (2)

 

70 de protocoale si parteneriate cu institutii de cultura din tara si strainatate

 

Multe din activitatile institutiei bacauane au fost sustinute prin angajarea acesteia în parteneriate interne si externe. Astfel, în acest an scolar, CCD Bacau a încheiat 70 de protocoale, parteneriate si acorduri pentru sustinerea unor proiecte educationale.

Dintre acestea amintim pe cele semnate cu: Ministerul Educatiei, Ambasada SUA la Bucuresti, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, British Council, ARDOR Moldova, Institutul National pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” Bucuresti, Biblioteca Pedagogica Nationala „I.C. Petrescu” Bucuresti, Camera de Comert si Industrie Bacau, Asociatia „Alternative Sociale” Iasi, Asociatia „Tineri pentru viitor” Bucuresti, Institutia Prefectului Bacau, Consiliul Judetean Bacau, Inspectoratul Scolar Judetean Bacau, Primaria orasului Comanesti, Universitatea din Bucuresti – Facultatea de Litere – Centrul de Studii Ebraice ”Goldstein Goren”, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacau, Universitatea ”George Bacovia” din Bacau, Universitatea ”Stefan cel Mare” din Suceava, S.N.S.P.A., Academia Nationala de Informatii ”Mihai Viteazul”, Casa Corpului Didactic ”Simion Mehedinti” Vrancea, Agentia Nationala Antidrog Bacau – Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Bacau, Uniunea Armenilor din România – filiala Bacau, Federatia Comunitatilor Evreiesti din România – Comunitatea Evreilor din Bacau, dar si cu diferite unitati de învatamânt etc.

Un alt proiect relevant îl constituie ”Istoria recenta a României”, care s-a desfasurat la initiativa Ministerului Educatiei, sub coordonarea CCD Bacau, în parteneriat celelalte institutii similare din tara. La acest program de formare acreditat au participat 1056 de cadre didactice care predau disciplina istorie.

Edwina Sagitto, Cultural Affairs Officer la Ambasada SUA si Gabriel Stan, directorul CCD Bacau

Casa Corpului Didactic ”Grigore Tabacaru” Bacau, ca institutie conexa în domeniul educatiei, având ca obiect principal de activitate formarea continua a personalului didactic din învatamântul preuniversitar, considera ca responsabilitatea sociala a tuturor organizatiilor scolare trebuie sa se manifeste prin activitati care sa promoveze implicarea sociala si toleranta, interculturalitatea, diversitatea etnica si culturala.  Acesta este motivul care a determinat CCD Bacau sa se implice, pentru al noualea an consecutiv, în proiecte civice si sociale, precum cel derulat în februarie – martie 2016, ”Educatie pentru viitor prin întelegerea trecutului: pregatirea formatorilor de profesori în domeniul istoriei Holocaustului”, initiat si organizat de Ambasada SUA la Bucuresti, Muzeul Holocaustului de la Washington, Institutul National pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” si de Ministerul Educatiei Nationale.  Proiectul s-a dorit a fi o continuare a eforturilor depuse de institutie în directia valorizarii experientelor trecutului recent si asumarea rolului de cetatean activ la nivelul comunitatii, cu scopul progresului si al valorilor umaniste si europene.

CCD Bacau

Cei care doresc sa afle noutati despre activitatea Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau, pot accesa pagina www.ccdbacau.ro.

Pâna acum, de când frecventa este masurata, aceasta a fost vizualizata de peste 252.000 de ori, situatie care demonstreaza utilitatea ei.

Ea este permanent reactualizata si are urmatoarea structura: „Despre noi”, „Contact”, „Atestate”, „Noutati”, „Evenimente”, „Proiecte”, „Oferta de formare”, „Evaluari”, „Formatori”, „Arhiva”, „Biblioteca”, „AmCorner”, „Editura”, „Titluri noi”, „Activitate C.D.I.”, „C.R.E.E.C.”, ”Centrul Europe Direct Comanesti”.

Doar în acest an scolar, ea a fost consultata de peste 110.000 de ori.

De asemenea, a fost updatata platforma de e-learning a institutiei http://217.73.161.147:8080/ec1, folosita atât pentru activitati online în cadrul diferitelor programe de formare acreditate si avizate, cât si pentru exprimarea opiniilor si feedback-ului personal.Tinerii lupta impotriva coruptiei -Gabriel Stan, directorul CCD Bacau

Activitatile notabile ale institutiei au fost mediatizate amplu în presa nationala si locala, astfel 200 articole, aparând în urmatoarele publicatii: „Adevarul”, ”Adevarul de Bacau”, „Tribuna Învatamântului”, ”Edumanager.ro”, ”România Libera”, ”Realitatea Evreiasca”, „Desteptarea”,  ”Ziarul de Garda”, „Înainte!”, „Observatorul de Bacau”, „Viata Bacauana”, „Ziarul de Bacau”, „Impartial de Bacau”, ”Agerpress”, „Bacaul online”, ”Evenimentul Zilei – Bacau”, ARARAT, s.a.

Emisiuni televizate în direct, sau înregistrate, la urmatoarele posturi de radio: Radio România Actualitati, Radio România International, Radio România Cultural, Radio România Regional Iasi, Radio ”Kol Israel”, dar si la diferite televiziuni locale si regionale, au prezentat, la rândul lor, activitatea de formare, dar  si celelalte initiative reprezentative ale institutiei.

Pentru anul viitor scolar institutia îsi propune organizarea tuturor programelor de formare continua avizate si acreditate de Ministerul Educatiei.

De asemenea, va fi acordata o atentie deosebita activitatilor organizate de Centrul ”American Corner Bacau” si de Centrul Regional de Resurse pentru Educatia Civica Bacau, entitati sprijinite de Ambasada SUA la Bucuresti.

Totodata, va fi urmarita accesarea fondurilor locale, nationale si europene, având deja asigurata finantarea anuala din partea Departamentului de Stat, prin Ambasada SUA la Bucuresti, pentru proiectele angajate.

Impartaseste

administrator a etichetat acest articol cu: , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com