Care ar fi Planul B al aliatilor NATO în Siria. Cum va reactiona Rusia?

https://na.cx

https://na.cx

Scris de Valentin Vasilescu, analist militar, fost comandant adjunct al Aeroportului Otopeni.

Este cît se poate de logic ca toate gruparile rebele din Siria, sunt platite de sponsorii lor ( Arabia Saudita, Qatar, etc ) ca sa terorizeze populatia siriana si sa lupte cu armata siriana pentru a-l rasturna de la putere pe Bashar Al Assad. Ele nu sunt platite ca sa respecte armistitiul convenit de Rusia si SUA, acesta fiind doar o capcana întinsa Rusiei pentru a opri bombardamentele aeriene[1].

De aceea,”The Wall Street Journal” sustine ca în paralel cu discutiile referitoare la cadrul de aplicare al armistitiului din Siria, seful Pentagonului Ashton Carter, seful Statului Major, Joseph Dunford si seful CIA, John Brennan, ar fi avut o întâlnirile la Casa Alba, unde ar fi prezentat masuri de” creare de probleme reale” rusilor[2]. Se pare ca americanii au mizat, de la bun început, pe un esec al procesului diplomatic si politic, privind armistitiul de încetarea focului si pregatesc un eventual „Plan B” ( optiunea militara pentru Siria ) care ar viza împartirea Siriei.

http://s3.amazonaws.com/

http://s3.amazonaws.com/

De la începutul razboiului civil din Siria, scopul comun al Turciei si Arabiei Saudite a fost alungarea de la putere a lui Bashar Al Assad. Pentru atingerea acestui obiectiv, ele au investit deja prea multe miliarde de dolari, fara sa obtina rezultatul dorit. Scopul particular al Turciei este interzicerea unificarii si organizarii locale, economice si militare a formatiunilor kurde necontrolate de ea, în ceea ce se numeste Rojava. Turcia nu este dispusa sa respecte niciun armistitiu si nu-si propune sa faca mici incursiuni terestre, limitate la o fîsie de 10-20 de km în teritoriul Siriei. Ceea ce pune Turcia în pozitia de a fi cel mai bun executant al Planului B. Arabia Saudita a facut deja un prim pas în Planul B, dislocînd în Turcia, 6 F-15 E, echipate pentru atac la sol si sprijin al trupelor terestre, facînd  interventia terestra sa devina si mai credibila.

http://s24.postimg.org/

http://s24.postimg.org/

  1. Sa ne imaginam ce s-ar întîmpla daca Turcia si Arabia Saudita ar pune în practica Planul B de invadare a Siriei cu trupele de uscat.

Obiectivul urmarit de Erdogan, prin Planul B, poate fi încredintat Armatei a 2-a turca, dispusa la granita cu Siria, cu un efectiv de 90.000 de militari. Trei brigazi de tancuri, trei brigazi mecanizate, doua brigazi pentru operatiuni speciale, mai multe unitati de artilerie si o brigada cu 110 de elicoptere ( AH-1P/S/W,  TAI/AgustaWestland T129, CH-47F, S-70A ) formeaza ”Gruparea de soc”  a Armatei a 2-a turca. ”Gruparea de soc” a Armatei a 2-a turce , compusa din 55.000 de militari, cu o ridicata mobilitate, poate fi concentrata în jumatatea de vest a fîsiei de granita dintre Azaz si Jarabulus, din nordul Siriei.

http://2.bp.blogspot.com/

http://2.bp.blogspot.com/

Cel mai probabil, directia principala de ofensiva a Armatei a 2-a turce va fi cea a ”Gruparii de soc” : Kilis-Azaz-Aleppo-Idlib, prin culoarul controlat de rebelii islamisti sprijiniti de Turcia [3]. Misiunea imediata fiind aceea a strapunge coridorul format de armata siriana, la nord de orasul Aleppo care separa gruparile teroriste din guvernoratul Aleppo de de cele care au sub control întreg guvernoratul Idlib. Ocuparea guvernoratului Aleppo de catre turci si sauditi, zadarniceste orice încercare de patrundere a armatei siriene spre est, în teritoriile ocupate de Statul Islamic.

http://media.almasdarnews.com/

http://media.almasdarnews.com/

Restul marilor unitati ale Armatei a 2-a a Turciei, în colaborare cu trupe ale Arabiei Saudite ar actiona pe o directie secundara, patrunzînd fara lupta, prin culoarul Elbeyli- Jarabulus, în teritoriile ocupate de Statul Islamic, cu care Turicia este în prealabil înteleasa. În urma unui blat dinainte stabilit, o mica parte din mercenarii Statului Islamic vor pleca în califatele Golfului, prin Turcia, restul va fi transferat gruparilor asa-zis ”moderate” care lupta în alte zone ale Siriei. În locul teroristilor Statului Islamic, în teritoriile ocupate de acestia, intrînd victorioase trupele turco-saudite, care nu vin sa le elibereze, ci tot ca sa le ocupe. Armata a 2-a turca ocupîndu-se în principal de neutralizarea militiilor Partidului Democratic al Kurzilor din Siria (PYD) din nordul Siriei.

http://cfile231.uf.daum.net/

http://cfile231.uf.daum.net/

S-ar pune astfel bazele unui stat sunit, numit Sunnistan, în nordul, centrul si estul Siriei, care sa cuprinda toate cîmpurile petrolifere siriene ( sau mai mult, un Sunnistan extins de la Raqqa la Mossoul ). Acest nou stat va fi sub tutela si ocupatia militara a Turciei si Arabiei Saudite. Noii ocupanti vor mentine în functie o conducere intitulata „moderata”, de fapt aceiasi mascarici ai Statului Islamic, spalati si transformati ”opozanti democrati” ai regimului Bashar Al-Assad. Din acest avanpost numit Sunistan, armata turca va fi în masura sa efectueze raiduri nimicitoare asupra armatei nationale siriene si asupra bazei aeriene ruse din vestul Siriei care lupta în restul tarii, cu mercenarii teroristi, sustinuti de Turcia si Arabia Saudita.

http://cdn3.img.sputniknews.com/

http://cdn3.img.sputniknews.com/

SUA care au sprijinit pîna acum toti inamicii lui Bashar Al Assad, au vazut cum acestia manînca o bataie crunta de la armata siriana, aviatia rusa si de la aliatii lor kurzi, în ultima luna. Asadar, SUA nu se va implica direct, ci va sta sa urmareasca, intervenind doar la nevoie, întrucît turci si sauditii vor fi cei care fac treaba murdara. La final Washingtonul va stabili un cadru diplomatic international pentru o solutie de împartire a Siriei.

https://cdn1.lockerdome.com

https://cdn1.lockerdome.com

  1. Ce ar putea sa dea peste cap Planul B al Turciei si Arabiei Saudite ?

Un culoar de rocada pornind din Iranul siit, trecînd prin Irakul siit, pîna în nord-estul Siriei, prin care trupele iraniene sa taie calea trupelor de uscat ale Turciei si Arabiei Saudite. În aceasta ipoteza, trupele iraniene au de întîmpinat mai multe obstacole. Primul este cel reprezentat de kurzii din Irak, condusi de clanul Barzani cu care kurzii din Siria nu se au în relatii bune, întrucît acestia colaboreaza perfect cu Statul Islamic, Turcia si SUA. Numai în 2015, clanul Barzani a cîstigat 3 miliarde USD de pe urma petrolului, sustras statului irakian, principalul beneficiar fiind clanul Erdogan si Israelul. Armata Kurdistanului irakian ( Peshmerga ) numara 80.000 de militari, organizati în 36 brigazi, dispunînd de 500 de tancuri, blindate usoare, armament antitanc si artilerie.

http://s02.justpaste.it/

http://s02.justpaste.it/

De aceea, Peshmerga ar putea fi folosita de Turcia ca sa împiedice afluirea trupelor iraniene spre Siria. Al doilea obstacol îl constituie luptatorii Statului Islamic din Irak si Siria. Daca iranienii trec de primele doua obstacole, SUA are pregatita Divizia 101 Aeropurtata, capabla sa fie dislocata, în mai putin de o saptamîna, la granita irakiano-siriana, via baza militara Rmeilane, amenajata în teritoriul detinut de kurzii din Siria.

http://3.bp.blogspot.com/

http://3.bp.blogspot.com/

  1. Are vreun efect negativ asupra popoarelor din Turcia, Arabia Saudita si Qatar, actiunea armatei siriene, sustinuta din aer de aviatia rusa, de curatare a Siriei de grupul Stat Islamic si alte grupuri teroriste ?

Categoric nu. Liderii politici ai Turciei, Arabiei Saudite, Qatarului si nu numai ale acestor state, au mizat deschis pe eliminarea lui Assad de la putere, de catre mercenarii islamisti, înarmati de ei, introdusi în Siria. Fara export de terorism islamist international care sa lupte cu armata siriana si cu orice armata nationala din lume, lucrurile ar lua o întorsatura neplacuta pentru visele grandomane ale sultanilor, regilor si emirilor care le conduc. Priviti din aceasta perspectiva, liderii politici ai Turciei dar si cei ai Arabiei Saudite si Qatarului par a fi niste monstruoase creatii fasciste, ale masoneriei islamice, de care omenirea trebuie sa se debaraseze rapid.

Dupa ce ani de-a rîndul l-a lingusit pe Vladimir Putin, cameleonul Erdogan sprijina acum salafismul saudit, care a condus la crearea Al-Qaida, ca structura militara, calificata sa lupte cu sovieticii în Afganistan. Erdogan mimeaza si wahhabismul Fratilor Musulmani, invocînd declansarea bataliei finale împotriva ”fortelor raului”, pe fluviul Eufrat, în Siria si Irak. La fel procedeaza si sluga sa politica, Ahmet Davuto?lu, care face predictii potrivit carora ”la fel ca si în secolul al XVI-lea, cînd Imperiul Otoman era în ascensiune, Turcia va recuceri Balcanii, zona Caucazului si Orientul Apropiat, redevenind centrul politic al lumii”. Pe fondul sporirii tensiunilor dintre Moscova si Ankara, Grecia a oferit Rusiei acces la portul Alexandroupolis, de la marea Egee, ca punct de tranzit a echipamentelor sale militare, ocolind strîmtorile Bosfor si Dardanele, în cazul închiderii lor de catre Turcia.

http://toklysma.weebly.com/

http://toklysma.weebly.com/

Turcia a mai avertizat ca împreuna cu NATO si aliatii sai din regiune, va ocupa Rusia în mai putin de o saptamîna. Daca state iresponsabile si nesemnifictive din punct de vedere militar, precum România, Tarile Baltice, Ucraina si Polonia, îl cred pe Erdogan si-l încurajeaza sa atace Rusia, partenerii europeni care conteaza în NATO, au transmis un mesaj clar Turciei. Erdogan nu va putea conta pe sprijinul Aliantei, în cazul în care va provoca un conflict armat cu o putere nucleara precum Rusia, conflict care s-ar putea extinde rapid si în Europa.

  1. Ce poate face Rusia daca militarii sai din Siria sunt atacati ?

Armata turca are experienta de lupta doar în terorizarea civililor, nu si în a face fata unui inamic superior înzestrat si instruit precum armata rusa. De aceea, nici generalii turci nu si-ar prea dori un razboi cu Rusia, pentru ca ei stiu mai bine decît Erdogan ca Turcia nu-l poate cîstiga. Ramîne de vazut daca Erdogan va convinge populatia Turciei sa se ralieze unui asemenea obiectiv, sustinînd o cauza care n-o priveste. Trimitîndu-si copii la moarte sigura pentru a satisface ambitiile megalomanice ale ”sultanului” Erdogan. Diferenta dintre turcul de rînd si sirianul simplu, inclusiv kurdul sirian, este aceea, ca cei din urma nu mai au ce pierde, orasele siriene sunt complet distruse, economia la pamînt, etc. I-ar conveni lui Erdogan un razboi civil pe teritoriul Turciei, aidoma celui pe care el l-a provocat în Siria ?

http://gdb.voanews.com/

http://gdb.voanews.com/

Rusia nu vrea sa cedeze initiativa în Siria, pentru ca interventia sa acolo, are o uriasa miza geopolitica si îi convin de minune provocarile la adresa sa, lansate de Turcia si Arabia Saudita. Întrucît Rusia poate repeta în oglinda, în Orientul Apropiat, ceea ce face acum SUA, prin intermediul NATO, în Europa. Pentagonul  a sporit în 2016, de la 700 milioane USD la 3,4 miliarde USD, cheltuielile pentru consolidarea flancului estic al NATO. Urmînd sa disloce peste 5.000 de militari înzestrati cu o mie de tancuri, obuziere autopropulsate, transportoare amfibii blindate si munitii de toate tipurile în Tarile Baltice, Polonia, Bulgaria si România. Sub pretextul pericolului reprezentat de Rusia.

http://russia-insider.com/

http://russia-insider.com/

Asadar Rusia, va apasa la maximum pedala pericolului reprezentat de extinderea fenomenului terorist în Orientul Apropiat, asa cum a procedat si SUA în Afganistan si Irak.  Utilizînd acest pretext ca sa transfere masiv trupe în zona, în mai multe state din jurul Siriei. De acolo, trupele rusesti sunt în masura sa schimbe actuala balanta de forte în Orientul Apropiat, prin amenintarea cu lansarea de mii de rachete de croaziera, asupra infrastructurii petroliere, de transport si asupra punctelor strategice, ale statelor care sprijina terorismul international si prin exercitii de debarcare, desant aerian si simularea de invazii terestre. Si cel mai probabil, prin sprijinirea opozantilor autohtoni, în vederea “democratizarii” familiilor regale saudite, din Qatar si Emiratele Arabe Unite, dupa modelul libian.

http://y3.ifengimg.com/

http://y3.ifengimg.com/

Pentru moment, Rusia a trimis cel mai modern avion de recunoastere Tu-214 R ( un fel de AWACS pentru trupele de uscat ) sa monitorizeze permanent miscarile Armatei a 2-a turca. Rusia care si-a conservat superioritatea aeriana în spatiul aerian al Siriei, va sti dinainte intentiile, itinerariile trupelor turco- saudite si abia îi asteapta sa actioneze la sol în Siria. Pentru ca Rusia dispune de multe tipuri de tehnica de lupta moderna ( navala, aeriana si terestra ) pe care doreste s-o testeze în lupta, în conditiile unui inamic superior rebelilor islamisti.

http://i.imgur.com/

http://i.imgur.com/

Tinînd cont de cîte puteri occidentale si din Orientul Apropiat se folosesc de terorism în atingerea propriilor scopuri, sigura dilema a Rusiei este aceasta : cum sa elimini terorismul international, fara sa fii obligat sa folosesti arma nucleara si sa declansezi al treilea razboi mondial ? Asadar, daca va fi o interventie la sol a Turciei si Arabiei Saudite în Siria, Rusia va risposta masiv asupra concentrarilor de trupe invadatoare, cu o gama variata de arme termobarice[4].

Avioanele multirol rusesti din Siria pot utiliza bombe termobarice, ghidate sau gravimetrice ( KAB-500 OD, ODAB-500PM, KAB-1500S GLONASS/GPS ). Cea mai puternica bomba termobarica din lume este FOAB, aflata în dotarea avioanelor de bombardament greu rusesti Tu-160. Bomba este dirijata prin GPS, dispune de o încarcatura termobarica de 7 t, avînd un efect exploziv echivalent cu 44 t de TNT. Într-un raion de concentrare a unei unitati de tancuri sau de artilerie si rachete, pe o raza de 350 m, bomba FOAB topeste orice blindat, avînd un efect similar cu cel al unei lovituri nucleare . În misiuni de sprijin apropiat, aviatia rusa mai foloseste proiectile reactive termobarice ( S-8DF si S-13 DF ).

În afara sistemului TOS-1 Buratino care lanseaza proiectile reactive termobarice de calibrul 220 mm, ca si BM-27 Uragan, BM-30 Smerch, calibrul 300 mm, 9A52-4 Tornado calibrul 122 mm ( toate avînd o raza de actiune de 50-90 km ), majoritatea pieselor de artilerie rusesti cal. 152 mm, dispun de încarcaturi termobatice. Infanteria rusa este si ea înzestrata cu munitii termobarice care folosesc lansatoare de grenade portabile ( RPG-7,  RPO-A, RPG-26 ), rachete antitanc ( 9M123 Khrizantema, 9M133 Kornet, 9M120 Ataka, 9K114 Shturm ).

http://fakti.org/

http://fakti.org/

Munitia terobarica, produce initial o mica explozie care disperseaza amestecul de vapori combustibil, sub forma unui nor inflamabil. Detonarea încarcaturii explozive propriu-zise este întîrziata pîna cînd este atinsa concentratia optima a vaporilor inflamabili. La explozia aerosolului astfel creat, se obtine un vid, oxigenul din atmosfera fiind aspirat de vaporii inflamabili si se genereaza o formidabila unda de soc, urmata de o combustie intensa ( cu temperatura de 2.000-3.000 ºC). Efectul este letal pentru infanteria neadapostita, blindatele sunt ridicate aproape zece metri de la sol, fiind rasturnate si incendiate.

–––

[1]. Armistitiul din Siria, o capcana întinsa Rusiei ?

[2]. WSJ learned about the preparation of a “plan B” in case of failure of truce in Syria 

[3]. Turkey’s Second Army Prepares to Invade Syria

[4]. Sistemul TOS produce dezertari în rîndul rebelilor islamisti

3 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com