Cadrele didactice vor urma un curs de formare continua pentru „sportul mintii“. SAH-ul intra in programa scolara

Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau organizeaza în premiera programul de formare continua Sahul în scoala – program national optional (25 ore), destinat personalului didactic din învatamântul preuniversitar, avizat de Ministerul Educatiei Nationale. În urma cu un an, marea maestra internationala Elisabeta Polihroniade a facut primele demersuri pentru ca sah-ul sa devina disciplina studiata în scoala.

CCD BacauPrimele ore ale noului program de formare destinat cadrelor didactice au avut loc vineri, 10 octombrie, de ora 14.00, la Colegiul Tehnic ”Dumitru Mangeron” Bacau. Formatori au fost Vlad Ungureanu, Federatia Româna de Sah si de profesorul Silviu Ifrim, candidat maestru, coeficient E.L.O. 2131, Federatia Româna de Sah. Întreg cursul este este coordonat de profesorul Gheorghe Rata, inspector scolar, în cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Bacau. Cursul de la CCD Bacau vine dupa ce Ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, a aprobat disciplina optionala „Educatie prin sah”, anul I si anul al II-lea de studiu. Ele intra în curriculum la decizia scolii, deocamdata, doar pentru învatamântul primar si vor putea fi aplicate, începând cu anul scolar 2014-2015.

Ordin Ministrul Educatiei-SAH

Elevii vor avea asadar, ocazia sa se familiarizeze cu tabla de sah, cu regulile de joc si sa decodifice semnificatia semnelor conventionale utilizate în partida de sah.  Exercitiile de interpretare, observatia, simularea unor situatii de joc, calculul unor variante de joc, sunt etape pe care acestia le vor parcurge în cei doi ani de studiu. Programele au fost realizate în urma consultarilor cu specialistii din cadrul Federatiei Române de Sah. ”Sahul este unul dintre cele mai populare sporturi ale mintii, practicat de milioane de oameni din întreaga lume. El poate fi jucat indiferent de vârsta sau de capacitatea de învatare, oferind sansa de a cunoaste si de a lega prietenii cu oameni de toate vârstele. Organizarea acestui nou curs, nu se aseamana cu nici o alta activitate, deoarece formatorii trebuie sa fie intercativi în permanenta. Deoarece este un proiect nou, în calitate de furnizori ai acestuia, suntem preocupati de buna lui desfasurare si, mai ales, de impactul pe care acesta îl va crea în sistem. În urma parcurgerii acestui program, colegii care îl vor urma, vor putea alcatui programe scolare optionale, care, în acest an scolar, pot fi aplicate doar pentru învatamântul primar. Ministerul Educatiei intentioneaza sa extinda acest curriculum optional si pentru învatamântul gimnazial si liceal”, ne-a declarat profesorul  Gabriel Stan, directorul CCD Bacau.

 

Pentru a evalua si consolida cunostintele transmise, pot fi utilizate diferite metode: analiza pozitiilor, comentariile de partide, solutionarea de exercitii, parcurgerea testelor, diversificarea situatiilor de joc practic etc. Pregatirea sahista este o succesiune de mici pasi, uneori chiar în cerc concentric, fiind astfel esential sa se efectueze, din când în când, operatiuni de evaluarecontrol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com