Exista situatii cand o persoana este lipsita de discernamant, neputandu-si apara singura interesele. In astfel de cazuri se poate solicita la instanta aplicarea masurii interdictiei judecatoresti si numirea unui curator sau a unui tutore care sa reprezinte interesele persoanei lipsite de discernamant.
Codul civil evidentiaza persoanele care pot solicita instantei punerea sub interdictie a celui lipsit de discernamant :
- persoanele apropiate
- administratorii sau locatarii casei sau imobilului in care cel lipsit de discernamânt locuieste
- serviciul de stare civila
- notarul public
- organele administratie pubice locale
- institutiile de ocrotire
Instanta competenta sa solutioneze o astfel de cerere este Judecatoria in raza careia isi are domiciliul cel care urmeaza sa fie pus sub interdictie. Interdictia isi produce efectele de la data când hotararea judecatoreasca a ramas definitiva. Actele juridice incheiate de persoana pusa sub interdictie sunt anulabile.
In cadrul actiunii ce are ca obiect punerea sub interdictie se solicita de obicei si numirea de catre instanta a unui tutore. Actiunea trebuie sa cuprinda imprejurarile care determina lipsa discernamantului persoanei care urmeaza sa fie pusa sub interdictie, bolile de care aceasta sufera, tratamentele medicale pe care le-a urmat, comportamentul acestia din care rezulta ca nu isi poate apara singura interesele, faptul ca a fost internata in institutii medicale. Referitor la probele ce urmeaza a fi administrate vor fi depuse inscrisuri (acte medicale); se va administra proba cu expertiza medico-legala psihiatrica a celui pentru care s-a solicitat punerea sub interdictie. Nu in ultimul rând se va intocmi o ancheta sociala care vizeaza atât persoana a carei punere sub interdictie a fost ceruta, cat si persoana ce urmeaza a fi tutore si conditiile oferite de aceasta.
Atunci cand imprejurarile care au condus la lipsa de discernamant au incetat, iar persoana si-a recapatat discernamântul, urmeaza sa se ceara instantei ridicarea masurii interdictiei judecatoresti. In practica, o asemenea situatie apare când in urma tratamentului administrat cel pus sub interdictie s-a vindecat. O astfel de actiune este scutita de plata taxei de timbru.