Strandul Tineretului este închis de mai bine de patru ani, iar Strandul Letea este în proces de igienizare. Singura solutie pentru amatorii de agrement este sa mearga la piscine, aflate la marginea orasului, unde pretul este mult mai piparat.
Bacauanii nu mai au niciun loc în care sa se racoreasca, cu bani putini, pe vreme de canicula. Strandul Letea a avut lacatul pus în prima parte a verii, spre nemultumirea bacauanilor. „Eu locuiesc aici în cartier. Era o adevarata placere sa merg la baie la strand. Si costa numai 2 lei. Nu-mi permite nici timpul si nici buzunarul sa merg la piscina”, ne-a spus Ionel Dânca. Strandul Letea se va deschide în curând. Cel putin asta spun autoritatile, care promit investitii aici abia în 2012. „S-a facut receptia finala. Au fost igienizate bazinele. Înca nu putem umple bazinul mare. Acum functioneaza doar bazinul pentru copii”, ne-a spus Gabriel Lupu, directorul Directiei de Sport si Cultura din cadrul Primariei Bacau. Daca anul acesta, timp de doua luni, s-au reparat dusurile si au fost curatate bazinele, anul viitor Strandul Letea ar putea deveni unul din principalele puncte de atractie ale Bacaului. Cel putin, asa anunta autoritatile. „În toamna vom face reparatia capitala. În 2012 strandul va avea apa calda, vom pune nocturna. Tot aici se va face un teren de sport multifunctional (tenis, fotbal)”, a mai spus Gabriel Lupu. Strandul bacauan ar putea deveni un punct de atractie si pentru iubitorii muzicii house, deoarece pe timp de noapte ar putea deveni club. Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Bacau spun ca închiderea strandului a fost impusa atât de masuri economice, cât de unele de igiena. „L-au închis în primul rând din considerente economice. Este costisitor sa schimbi mereu apa. Totodata, trebuie respectate normele de calitate si de aceea trebuie facuta igienizarea bazinelor”, ne-a precizat Marin Bustiuc, director adjunct al DSP Bacau
Strandul Tineretului s-a transformat în patinoar
Locuitorii orasului au pierdut cel mai important strand în urma cu patru ani, când primaria a concesionat Strandul Tineretului contra unei sume derizorii unei firme care promitea investitii de peste 10 milioane de euro. Deoarece s-a încercat schimbarea destinatiei locului de agrement, concesiunea a fost atacata în instanta. Investitorul a pierdut astfel orice sansa de finantare europeana. În locul strandului de altadata a fost realizat un spatiu pentru tenis de masa, iar pe timp de iarna aici functioneaza un patinoar.
Piscinile din municipiu sunt controlate
În lipsa locurilor publice de agrement, locuitorii municipiului Bacau au de ales dintre piscinile aflate la marginea orasului, unde biletul este cuprins între 15 si 18 lei. În acest pret este inclus un sezlong, prosop si grupuri sanitare civilizate. În plus, ei sunt convinsi ca aici inspectorii sanitari îsi fac treaba si nu-i iarta pe patroni. „Decât sa merg la strand cu toti nespalatii, mai bine merg în tihna cu nevasta-mea la piscina. E curat, stiu ca apa e verificata si nu iau vreo boala”, ne-a spus bacauanul Sorin Mihaila. Inspectorii sanitari afirma ca în acest an nu au avut surprize neplacute din partea patronilor de piscine. „Avem 13 piscine în municipiu si împrejurimi. Nu au fost probleme. Ei au obligatia de a face analiza apei lunar în perioada estivala. Analizele se fac la noi, contra-cost”, a mai spus dr. Marian Bustiuc, director adjunct al DSP Bacau.