Avioanele F-16 românesti, o mare teapa ?

http://www.jejaktapak.com/

http://www.jejaktapak.com/

Scris de Valentin Vasilescu, analist militar, fost comandant adjunct al Aeroportului Otopeni.

România va dispune la sfîrsitul anului 2017 de o escadrila de 12 avioane F-16 în serviciu de lupta. Pretul platit de România pentru achizitia si operationalizarea acestor avioane, luate la mâna a doua din Portugalia, fiind de 628 de milioane de euro.

Partea interesanta este ca România nu a cumparat avioanele de la statul portughez pentru ca ele au fost date în leasing Portugaliei, de catre SUA, în doua transe ( 1984 si 1993 ). Asadar contractul a fost semnat de România cu SUA. Fapt confirmat de Agentia pentru cooperare în domeniul securitatii apararii a SUA, pe 8 noiembrie 2013, prin notificarea facuta de Congresul SUA, prin care a aprobat transferul avioanelor 12 F-16 MLU Block 15, catre o terta parte, adica România. Pretul achitat americanilor de România, pentru cele 12 avioane, vechi de peste 30 de ani, fiind de 457 milioane USD ( 37-38 milioane USD/avion ).

Totodata, Congresul SUA, a mai atribuit direct firmei portugheze OGMA, contractul pentru conversia celor 12 F-16 MLU. Tot Portugaliei, i-a fost atribuit contractul pentru pregatirea personalul navigant si tehnic român pentru operarea avioanele F-16 ( 9 piloti si 75 de tehnicieni).

Romania – Weapons, Equipment, and Support for F-16 Block 15 MLU Aircraft

Pentru comparatie, Fortele Aeriene ale Pakistanului intentioneaza sa înlocuiasca cele 40 de avioane mono motor F-16A/B Block 15 ( fabricate în perioada 1983 – 1987), adica aceasi varianta achizitionata de România din Portugalia, la mâna a doua. Pakistanul s-a decis asupra avioanelor rusesti bimotoare Su-35, pretul unui aparat nou fiind de 50 milioane USD.

Pakistani official confirms Su-35 talks

România fiind stat NATO nu poate cumpara Su-35 dar fiind în înzestrarea fortelor aeriene rusesti, s-ar putea întîlni cu ele în spatiul aerian al Marii Negre. Pe lînga radarul Irbis-E ( raza de descoperire 200 km ), Su-35 dispune si de senzor infrarosu IRST ( raza de descoperire 90 km ), de care F-16 nu dispune. Aceasi firma ruseasca Sukoi exporta si Su-30, tot un avion bimotor nou. Ultima comanda fiind facuta de Algeria, la pretul de 30 milioane USD pe avion.

Irkut Signs Two New Su-30 Fighter Contracts

Cotidianul Público a publicat pe 11 octombrie 2013, sub semnatura jurnalistei Maria Lopes, un articol intitulat: „Portugalia vinde 12 avioane F-16 în România pentru 78 de milioane de euro”. Din articol rezulta ca mai exista si un acord semnat între guvernul României si cel al Portugaliei prin care Portugalia urmeaza sa primeasca 186 de milioane de euro din partea României.

Portugal vende 12 caças F-16 à Roménia por 78 milhões de euros

România care dispune de doua fabrici de avioane ( la Bacau si la Craiova ) plateste Portugaliei o suma exorbitanta ( 108,2 milioane de euro ) pentru conversia celor 12 F-16 MLU, prin montarea pachetului de avionica achizitionat de Portugalia, în 2009, de la firma Lockheed, sub forma unor module (kit-uri). Restul pîna la 186 de milioane de euro, platite Portugaliei înseamna variantele de înarmare ale avioanelor si pregatirea personalului navigant si tehnic în vederea operarii avioanele F-16.

Conversia celor 12 F-16 MLU consta în instalarea în cabina a unui nou HUD, a unei camere video, a doua noi display-uri multifunctionale color, a unui modem pentru schimb de informatii cu fortele NATO, a unui sistem de conducere a luptei electronice (EWMS), a unui receptor GPS miniatural Rockwell-Collins si a unui sistem de simulare digitala a terenului. Modificarile radarului APG-66, se reduc la introducerea unui procesor suplimentar care mareste de 7 ori viteza de lucru si de 20 de ori memoria calculatorului deja existent.

Radarul modernizat de pe F-16 românesti va avea aceasi distanta maxima de descoperire ca si pîna acum ( 100-120 km ), inferioara radarului EL/M-2032, existent pe MiG-ul LanceR ( distanta maxima de descoperire de 150 km ). Desi caietul de sarcini alcatuit de Statul major al Fortelor Aeriene române prevedea instalarea pe avioane, la acelasi pret, a unui nou radar de tip APG-68(V)9, cu distanta de descoperire de 200 km.

În perioada 1999-2000, Aerostar Bacau, Daimler Chrysler Aerospace (Germania) si Elbit Systems (Israel) au elaborat un pachet de modernizare pentru avioanele MiG-29 ale armatei române, similat celui pe care îl executa firma portugheza OGMA, dupa 15 ani ( F-16 MLU ). Primul zbor al demonstratorului MiG-29 Sniper a avut loc la data de 05.05.2000, programul de încercari în zbor fiind finalizat pe 26.05.2000. Modernizare a celor 18 MiG-29, ar fi costat România 150-160 de milioane USD, cu toate acestea România n-a mai dorit sa finanteze programul MiG-29 Sniper, luînd decizia scoaterii MiG-29 din dotare.

http://toad-design.com/

http://toad-design.com/

Asadar pe lînga 457 milioane USD platite americanilor pentru avioane, România mai achita 186 de milioane de euro Portugaliei, desi avioanele F-16A nu vor fi livrate României cu instalatii si agregate speciale noi, cu motoare noi, cu avionica noua si cu armament nou.

Cu privire la variantele de înarmare, din fabricatie, avioanele F-16 Block15 nu au incorporate în fuselaj echipamente de iluminare a tintei cu fascicol laser, necesare dirijarii bombelor GBU-12 ( livrate de portughezi odata cu cele 12 avioane ). Procedura standard MLU (Mid-Life Update), care urmeaza sa fie aplicata acestor avioane de catre firma portugheza OGMA, nu include montarea acestor echipamente. Prin urmare, se vor acrosa la avioanele F-16, tot vechile containerele de iluminare laser Rafael-Litening LDP (Laser Designating Pod) care exista în varianta de înarmare a avioanele MiG-21 LanceR.

http://www.belgian-wings.be/

http://www.belgian-wings.be/

Portughezii ne mai baga pe gît, ca varianta de înarmare si trei containere de contramasuri radioelectronice AN/ALQ-13, livrate în 1981 de SUA, odata cu avioanele A-7 Corsair II. Container similar ca performate lui SPS-141( sovietic ) care a înzestrat unele avioane MiG-21 românesti, în perioada 1986-1999.

http://tinypic.com/

http://tinypic.com/

18 Comentarii

  1. Aromânesei Radu spune:

    Ar trebui s? se pronun?e cei care le zobar?. Noi, ceilal?i, cu toate diplomele noastre, vorbim discu?ii sau în func?ie de alte interese.

  2. byrev spune:

    New artificial intelligence, beats tactical experts in combat simulation

    Artificial intelligence recently won out during simulated aerial combat against U.S. expert tacticians. Importantly, it did so using no more than the processing power available in a tiny, affordable computer (Raspberry Pi) that retails for as little as $35.

    Details on ALPHA – a significant breakthrough in the application of what’s called genetic-fuzzy systems are published in the most-recent issue of the Journal of Defense Management, as this application is specifically designed for use with Unmanned Combat Aerial Vehicles (UCAVs) in simulated air-combat missions for research purposes.

    … deci oricum sutele de milioane aruncate nu vor mai avea nicio valoare in fata unei inteligente artificiale!

  3. Mecanotechnicus spune:

    Unii dintre comentatori sunt de meserie si stiu ca toate structurile metalice supuse la vibratii si solicitari variabile au o durata de viata limitata, asa incat, cu cat tensiunile si amplitudinile sunt mai mari, cu atata se limiteaza durata de viata, datorita microfisurilor aparute in zonele critice ale structurii, care, la un moment dat, duc la rupere. De aceea, ma intreb si eu, structura de rezistenta a acestor avioane a fost inlocuita, sau e tot aia de acum 30 de ani? Stie cineva cate ore de zbor au si cat de solicitate au fost?

  4. Radu Atomei spune:

    Scurt si clar! Sunt inginer de aviatie, Facultatea de Aeronave, specializarea „Sisteme de propulsie”, 1983. Aproape ca nu ar trebui sa mai spun ca am licenta asta… Nu mai conteaza ca am fost pe Craiova, Bacau, 7 ani pe platforma maritima pe Marea Neagra, acolo am ajuns penru ca erau generatoare electrice de 5 Mw antrenate de turboreactoare la punct fix (PFCP-Petromar). Poate prezint suficienta garantie pentru a ma accepta. Stiu perfect de bine ceea ce spuneti! Am lucrat 11 ani la Aerostar, 1983-1994. MiG21 sau F16? Am schimbat un hârb cu altul!

  5. falcon spune:

    Pentru noi este necesar in primul rand: a) 3-4 escadrile de f16 falcon modernizat decent nu mai jos de nivelul 5.2( un avion de atac, dogfight, sigur,manevrabil cu incarcatura de razboi,testat cu succes in diferite teatre de operatii,piese de schimb-aici putem antrena si industria de profil ,inginerii ,tehnicienii daca suntem in stare?,deci un avion cost/manevrabilitate/siguranta acceptabil care inca mai face fata cu brio noilor generatii de avioane) . b) o escadrila de f 22 RAPTOR/f 35 sau o escadrila de RAFFALE./eurofighter,inclusiv Soim 93,95,99 o escadrila . c) naval 2-3 distrugatoare modernizate decent plus 3-4 fregate alaturi de cele existente compatibile sa efectueze toate tipurile de actiuni de lupta nava-nava,nava-submarin,nava-aer pentru a detine un oarecare confort atat naval cat si aerian. d) la capitolul terestru stam oarecum mai bine dar este loc intotdeauna de mult mai bine. Aceste necesitati trebuie sustinute de la bugetul de stat si antrenate fabricile competente din tara pentru a demonstra de ce sunt capabile ,opinia mea. Este bine sa tinem cont de relatia SUA-FRANTA si anume: – Franta este de fapt tara care a sustinut UNIREA PRINCIPATELOR=Romania –Sua este in momentul de fata cel mai tare aliat al Romanie si a sustinut de peste ocean dezideratul la autodeterminare al popoarelor iar in 89-90 a incurajat UNIREA ROMANIEI cu MOLDOVA. Atat produsele militare americane cat si franceze sunt de top,insa de la francezi putem solicita mai rezonabil -offset-ul mult dorit pt industria de profil din tara. Cat despre Gripen, J-20 ,Su -Pak -Fa ,Mig-uri numai de bine si atat ,adica avioane doar pt demonstratii fara armament fara teste reale fara dogfight ( mig-urile au cam fost doborate),suhoiurile nu prea lovesc tinta decat de la distante mici, tehnologie stealth doar pe furate ,nu dezvoltata in sistem propriu cu o amprenta radar de marimea unei portocale, gripen-slab si doar defensiv.

    • liviu spune:

      falcon, SUA are interese globale, apoi zonale dar nu locale. pentru noi SUA este ca germania din al 2-lea razboi mondial. Numai ca o germanie de peste atlantic, nesustinuta de parteneri europeni, cum se pare ca e, ne lasa pe noi in curu’ gol. Daca va fi vreun conflict sau , doamne-fereste, un razboi, am belit-o cu f 16 si migurile din dotare. Si parca vad ca unii isi iau jucariile si pleaca suparati ca nu le-a iesit quinta royala la pokerul asta

  6. inginer spune:

    O vorba spune ca suntem prea saraci ca sa cumparam lucrui scumpe si proaste. Cumparam in ultima vreme tehnica invechita in detrimentul statului Roman . Am cumparat doua fregate de la englezi Regele Ferdinand si Regina Maria intermediate de o firma de apartament. Am modernizat niste sicrie zburatoare MIG-21 la preturi enorme. Cumparam iar alte vechituri F16 la pretul unor avioane de mana a doua. In loc sa cumparam TAB noi facute in Romania la jumatate de pret cumparam TAB Pirania care au trebuit pt a le putea trimite in Afganistan sa le punem blidaje suplimentare. Nu mai hotaram noi ca tara ce cumparam si de unde ci unele grupuri de interese din domeniu militar.

  7. gerula spune:

    De la rusi nu putem lua nimic,ca nu ne sunt prieteni, ne sunt dusmani declarati,ne-au luat Basarabia ,tezaurul,etc,ne baga bete in roate cu Transnistria si Moldova, suntem la mana aliatilor. Sunt sigur, ca daca maine Rusia ocupa Ukraina si ne inapoiaza Basarabia ,Bucovina si Tezaurul si ne garanteaza integritatea militar.populatia va iesi in strada si guvernul va cadea si ne vom alatura rusilor si toata Europa va cadea la picioarele noastre,findca avem cele mai mari resurse de gaze si petrol dupa rusi din UE, iar noi si rusii am dicta politica energetica a europei. Dar rusi nu ar face treaba asta,ca romania ar ajunge un stat prea puternic si celelalte state din care rusii au rupt teritorii se vor ridica cu pretentii!

  8. ionel spune:

    Felicitari dle V. Vasilescu. Aveti articole documentate si cu trikitere exacta la surse.
    Sa va dea Dumnezeu sanatate si puterea de a continua, deoarece eu gasesc aricolele dvs echidistante, prin care transmiteti mesaje clare la aspectele de matura militara. Un exemplu a fost detalierea structurii sistemulu antiracheta de la Deveselu.

  9. relu spune:

    @ax
    Israelul primeste un ajutor militar anual de la SUA, nu de la rusi, in valoare de 4,2-4,5 miliarde USD. In anii 80, Israelul a receptionat 20 F-15A si 6 F-15B, ca ajutor dat de SUA. Ulterior, Israelul a primit gratis ca transfer de tehnologie radarulAN/APG-63 de pe F-15A, intrucit pe F-15 C americanii au montat AN/APG-70. AN/APG-63 avea distanta maxima de actiune 150 km, la fel ca si copia lui israeliana EL/M-2032, montata pe MiG-21 Lancer .

  10. Ombladon spune:

    asta face Romania noastra de 25 de ani,cumpara vechituri si harburi la pret de *naveta spatiala enterprise*in loc sa cumpere niste avioane noi jos-palaria de la rusi…de la rusi nu se poate pt ca *rusul este rau,este bau-bau,baba cloanta cotoroanta,mama omida,este dictator,monstru,godzilla & alte apelative*…..asta face amerlocia si ue,ne hipnotizeaza pana-i dam ghiulurile,lanturile,totul….cei mai mari tepari si talhari de pe planeta pamant si cred ca si din univers,cred ca de-aia nu vin extraterestrii…..le fura astia si OZN-urile si hainele de pe ei :).daca ne uitam in jurul nostru se vede cu ochiul liber,FMI,BM si alti *binefacatori internationali*care nu ne mai dau drumul din gheare sa mai putem si noi respira…dar cred ca nu e Romania ca tara de vina,sunt aia *marii patrihoti si iluzionisti* care ne conduc si care ne-au promis 1000 de ani de prosperitate,lapte si miere cat vezi cu ochii,floricele albe pe campii si caini cu covrigi in coada….dar care pt 30 de arginti spagi si comisioane ar vinde-o si pe ma-sa…..fara sa clipeasca.

    • ax spune:

      Nostalgici sovietici , prorusi , proevrei…Ba , voi nu intelegeti cat de mult rau ati produs Romaniei ? Tu stii cat a pierdut statul roman in afacerea ELBIT ? Crezi ca daca ancheta inceputa in anul 2001 pentru subminarea economiei nationale in cazul modernizarii avionului rusesc MIG21 a fost trecuta in conservare , este definitiv ingropata ? Nu , va veni curand timpul ca toti cei ce au furat Romania sa si plateasca.Si inca ceva : suntem membri NATO , suntem fideli acestei aliante in toate domeniile.Cei nostalgici dupa sovietici , cei manjiti cu bani din Haifa sa multumeasca Domnului ca inca sunt liberi , daca dorim in minutul 1 ii trimitem acolo unde le este locul tuturor tradatorilor si vanzatorilor de neam si tara .Deocamdata atat …

      • Bula spune:

        Trimiteti o suXX! N-ati fost in stare sa-l capaciti pe Berceanu dupa ce a furat planurile IAR 99. Cine dracu va mai crede?

      • Mihai Marian spune:

        Acum dupa 5 ani de la acest comment mai gandesti si simti la fel?Tu ai impresia ca SUA e condusa de americani?Tot evrei conduc si acolo si d aia dosarelul ELBIT nu o sa fie niciodata dezgropat cat timp vom fi vasali SUA si UE.Sper ca in acesti cinci ani sa te fi trezit si sa vezi realitatea ca URSS-SUA tot un drac.Toti ne au furat la fel 2000 ani.SUA mai putin pentru ca are vre o 240 ani de isotrie,dar in ultimi 20 ani recuepreaza masiv.Nu sta degeaba.UE ne prezinta Rusia ca bau bau ca sa ne fure doar ei.Sa nu cumva sa dam voie si la rusi la robinet.Asta e singura chestie.D aia ne arata dusmanul de la est,care doreste sa ne cotropeasca.In fapt Rusia nici nu are momentan in cap asta si nici in urmatorii 20 ani,pentru ca nu e pregatita militar pentru o invazie a europei.Plus ca Romania nu o sa pice in 4 ore,in 24 ore sau nu mai stiu ce alte scenarii.Nu e nici pe departe asa.In afara de asta,oricat de partener ii este China si ea isi doreste bogatiile din Siberia asa cum le doresc toti.Rusul nu e prost asa cum cred toti berbeci proamericani si UE si d aia sta locului.Stu ca nu ar face fata pe doua fronturi cu doua super puteri.Ar insemna sa dispara de pe harta.Eu nu mi permit sa fiu subiectiv.N am nici varsta si nici prostia tineretii in cap.Ce pot sa spun e ca intodeuna am fost tradati de cei care ne au condus.Acestia nu au fost alesi de noi,sau mai bine spus,au fost pusi de altii si alesi de noi.Interesele lor au primat.Nu sunt de vina cei care ne fura,(strainii) ci cei care ii lase sa fure.Nu am vazut nici un fel de opunere a politicienilor romani la abuzuruile SUA si UE,la FMI.Vina e a noastra ca nu i strangem de gat.Ori noi,ori ei!Asta ar trebuis a fie deviza.Cat priveste armamentul istoria spune asa.Rusia ne a vand ce aveau ei nou (Mig29 era ultima generatie de multirol rusesc ) la ora aia,pe cand occidentul ne vinde tehnica foarte veche,sau noua dar foarte depasita ca soft.in care noi trebuie sa bagam bani foarte multi ca sa le ridicam la penultimul nivel.Cu acei bani cumparam din alta parte tehnica moderna cu ultimul soft si cu bani mai putini.Cine crede ca Romania va prospera cu UE si SUA in carca,niste hamesiti se inseala amarnic.Cine crede ca intr un conflict armat NATO isi va pune curul la bataie pentru noi,iar se inseala .Aceste doua organisme sunt pentru jaf,nu pentru aparare a partenerilor.Dovada o avem in conflictul SUA cu Iran din final de 2019.Euroenii au intorsc curul SUA.Ba mai mult Macron la sunat pe Putin.Asta spune totul despre aceasta alianta.Europenii au ajuns doar parteneri,iar alianta a mai ramas in trei.SUA-Romania-Canada.Turicia nici nu mai stie ce vrea.A ajuns nebunul satului cu Erdogan la putere.Vedem ce va face Anglia dupa Brexit.Deci repet.acum dupa cinci ani de jaf SUA,UE,mai crezi ceea ce ai spus mai sus?

      • Mihai Marian spune:

        OX-Pai evreii parca sunt cu americani,nu cu Rusia.Cam incurci borcanele.Cat despre ce spune obladon ,are perfecta dreptate.Pe noi ne pun sa bagam batul prin gard sa l suparam pe rus si Merkel si Macron ii declara dragoste eterna pe unde se intalnesc.Cum naiba vine asta?Explica mi tu inteleptule acum dupa 5 ani de politica UE.

    • rizoaicad.argess spune:

      Toti cei care bat campii cu „restartarea” clasei politice, cu inlocuirea unor politicieni cu altii, cu inlocuirea unor partide cu altele, pentru a pune capat RAULUI care bantuie Romania de 25 de ani, sunt ori naivi, ori manipulatori!

      Izvorul RAULUI „deversat” in societate de catre clasa politica, nu se afla nici in politicieni si nici in partide, ci in „cadrul de existenta” in care activeaza clasa politica!

      Daca vom schimba actualul „cadru de existenta” toxic, cu unul „aseptic”, ne vom minuna ca desi vor functiona aceleasi partide si aceeasi politicieni, rezultatele vor fi diametral opuse, astfel ca politicienii nu vor mai putea fi Lacomi, Mincinosi, Hoti, Tradatori, Iresponsabili, Nesimtiti si Lasi, decat, cel mult, ca exceptii!

      Iar schimbarea practica necesara pentru a inlocui actualul „cadru de existenta” toxic, cu unul „aseptic”, consta DOAR in inlocuirea actualui juramant-ritual, care este un juramant „mort”, fara nicio influenta asupra deponentului, cu un juramant „viu”, cu puternice implicatii asupra deponentului!

      Celor ce au ajuns la disperare si nu mai vad iesire din mlastina in care baltim de 25 de ani, le aduc la cunostinta ca in 2016 putem realiza schimbarea necesara, votand Alianta Anti-Mafia care va avea ca OBIECTIV principal inlocuirea actualului juramant „mort”, cu un juramant „viu”, ceea ce va duce la „secarea” izvorului RAULUI pentru Romania!

      Pentru intelegerea corecta a celor de mai sus, cei doritori pot citi pe Grupul public „Alianta Anti-Mafia”, de pe Facebook, textul „APELUL fostului detinut politic Dumitru Rizoaica, pentru De-mafiotizarea Romaniei”, precum si Textul aflat pe blogspotul http://dumitrurizoaica.blogspot.com/.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com