Fie ca este vorba de un proiect nou sau de o renovare, estetica baii este, de asemenea, o chestiune de modele pentru gresie si faianta.
Deci, cum ar trebui sa le alegem pentru un mediu modern? Placile din gresie sunt printre cele mai populare solutii, deoarece gresia poate simula perfect texturile, culorile si efectele practic tuturor materialelor naturale, de la lemn la cele mai prestigioase pietre. Totusi, acesta nu este doar un avantaj estetic, deoarece caracteristicile gresiei o fac perfecta pentru mediul dificil, umed si alunecos al baii.
De fapt, gresia este:
- impermeabila;
- antiderapanta;
- rezistenta la inghet;
- rezistenta la zgarieturi, pete, uzura si calcare;
- usor de curatat.
O alta virtute tipica a gresiei si faiantei este legata de o tehnica de instalare: prin rectificare, de exemplu, placile sunt asezate cu rosturi minime sau fara rosturi intre ele. Din punct de vedere optic, rezultatul continuitatii generale este foarte frapant.
Placi de perete potrivite pentru o baie mica si moderna
Care este acoperirea potrivita a peretilor si a podelei pentru a da modernitate chiar si unei bai mici? Sa incepem cu culorile si finisajele. Dati unda verde culorilor deschise si suprafetelor lucioase, care sunt capabile sa reflecte lumina chiar daca este putina, luminand si dand ideea de mai mult spatiu.
Folositi acelasi tip de gresie, culoare si dimensiune, atat pentru podea, cat si pentru perete (intreg sau nu): scopul este de a crea o armonie cromatica si fluiditate a intregului. Teama de monotonie? In unele puncte cheie, cum ar fi in jurul chiuvetei, introduceti benzi de gresie contrastanta, chiar si in acelasi ton (dar poate mai intens) cu celelalte placi principale. Indrazniti sa folositi modele gresie si faianta baie de dimensiuni mari, chiar si de 120 si 120 cm, de preferinta cu imbinari minime: rezultatul optic aerisit este garantat.
Pentru interiorul dusului (strict cu usi de sticla pentru a da luminozitate) va puteti gandi la placi de mozaic, pentru un mini colt cu efect de spa. Pentru incaperile in care peretii sunt josi, cum ar fi o mansarda, optati pentru gresie verticala, care ajuta la cresterea inaltimii acestora. In cazul in care baia este lunga si ingusta, este mai bine sa alegeti placi lungi, asezate pe lungime: de exemplu, placi de gresie portelanata cu efect de parchet.
Ce inaltime pentru gresie de baie?
Jocul cu inaltimea placilor de gresie de pe peretii baii este o modalitate de a o transforma dintr-o incapere impecabila din punct de vedere al igienei si functionalitatii, intr-un loc in care sa traiesti si sa te mandresti cu farmecul sau. Se renunta din ce in ce mai des la faianta de pe jumatate de perete sau cel mult la inaltimea usii.
Tendinta este ca peretii sa fie complet placati cu gresie pana la tavan, adesea cu placi mari, in care rosturile sunt irelevante, pentru un ansamblu omogen. Dar acest tratament nu se aplica neaparat „tuturor” peretilor. Dimpotriva. Va puteti distra animandu-le cu diferite culori, imagini si decoratiuni. Contrastele sparg putin liniaritatea generala, dar reprezinta o solutie precisa si eficienta pentru a personaliza camera.