Autoritatile asteapta o felie din imprumutul guvernamental

Autoritatile bacauane asteapta suma care le va fi repartizata din cele 350 de milioane de euro, alocate de curand de Guvernul Boc pentru stingerea unor datorii rezultate din lucrarile publice. In ultimii ani, sute de agenti economici bacauani s-au plans de faptul ca reprezentantii Primariei Bacau, dar si ai altor primarii, refuza sa se achite la timp de datoriile rezultate de pe urma serviciilor prestate. Guvernul a stabilit ca suma de 1,5 miliarde de lei sa fie date autoritatilor ca imprumut, cu termen de rambursare de maximum 5 ani, cu o dobanda de 6,25%. “Nu stim ce sume vor ajunge in judetul Bacau. Cel mai probabil banii vor fi virati direct la primarii. Ei raspund si de modul in care vor cheltui acesti bani, destinati stingerii unor datorii fata de agentii economici”, a declarat Mircea Muntean, directorul Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Bacau. Oamenii de afaceri bacauani asteapta cu interes banii promisi de guvernanti. In ultimii doi ani au existat mai multe cazuri in care autoritatile locale au bagat firmele private in faliment, prin neplata lucrarilor. “Nu avem o situatie exacta a sumelor datorate de autoritati agentilor economici din judetul Bacau. Oricum, din semnalele pe care le avem, exista inca restante la plata, de pe urma carora au de suferit firmele”, a afirmat Mihai Tulbure, directorul Camerei de Comert si Industrie (CCI) Bacau.
Potrivit Ordonantei de Urgenta, publicata zilele trecute in Monitorul Oficial, Ministerul Finantelor Publice este imputernicit sa acorde primariilor sau altor autoritati locale aceste credite din care sa fie achitate datoriile acumulate pana la sfarsitul anului 2009. Primariile nu vor putea folosi banii pentru plata datorilor catre orice furnizor, ci doar catre firmele care vor fi precizate de Ministerul Finantelor intr-o lista, care va fi intocmita in curand.

Intre datorii si imprumuturi

Municipalitatea bacauana a intampinat dificultati serioase in achitarea datoriilor fata de firmele care au realizat lucrari. La finalul anului 2009 s-au platit datorii de peste 9 milioane de lei. Cu toate acestea, mai multe firme reclama inca restantele financiare pe care institutia edilitara le contabilizeaza. Daca municipiul va beneficia de o transa din acest imprumut guvernamental, atunci, datoria publica va creste. Primaria Bacau a imprumutat din 2006 pana in prezent peste 50 de milioane de euro, bani pe care ii va returna, cu tot cu dobanda in 20 de ani. Edilii s-au imprumutat cu 5 milioane de euro in 2006, cu 110 milioane de lei in 2007, cu alte 15 milioane de euro in 2009 si cu 7,5 milioane in 2010. Din cauza efortului bugetar pe care il presupun imprumuturile contractate, municipiul Bacau este unul din cele mai indatorate orase din Regiunea Nord-Est si cu perspective negative de dezvoltare pentru urmatoarele decenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com