Astra Film Festival 2019: 4 sectiuni competitionale si 12 programe tematice

Ajuns la cea de-a XXVI-a editie, Festivalul International Astra Film de la Sibiu va prezenta în acest an, între 14 si 20 octombrie, o selectie a celor mai recente 126 de filme realizate în 45 de tari ale lumii. 47 de titluri din 4 sectiuni competitionale vor intra în cursa pentru premiile Astra Film Festival 2019. Programul e completat de zeci de filme de exceptie, grupate dupa subiectele abordate în 12 programe tematice speciale, care aduc pe marele ecran subiecte care ne framânta pe toti în aceste zile, indiferent de sex, nationalitate sau vârsta. 

Cele 12 filme selectate în competitia România reprezinta tot atâtea moduri de a explora profund istoria turbulenta a tarii si efectele vizibile si mai putin vizibile asupra prezentui, cautând fara menajamente chipuri ale adevarului. Competitia Europa Centrala si de Est include 11 documentare, care desi sunt diverse ca subiect, au în comun forta cu care reusesc sa patrunda în universul intim al unor oameni sau al unor natiuni din spatiul ex-sovietic. 10 filme puternice realizate de cele mai promitatoare noi voci ale cinematografiei documentare din lume contureaza competitia International din acest an. Se împlinesc 20 de ani de când AFF programeaza în selectia oficiala filme produse de universitati si scoli de film din toata lumea, iar în acest an, cele mai bune 14 filme se regasesc în competitia DocSchool, aducând laolalta studenti din România, Germania, Elvetia, Portugalia, Anglia, Belgia, Israel, India sau Liban.

Premiile AFF 2019 vor fi decernate sâmbata, 19 octombrie, iar filmele câstigatoare vor putea fi revazute în ultima zi de festival – duminica, 20 octombrie.

Programul editiei din acest an este unul bogat si variat, iar pe lânga sectiunile competitionale, festivalul propune 12 programe speciale, dominate de filme care antreneaza si ascut mintea privitorilor si care îi fac sa vada lumea cu alti ochi. O experienta cinematografica extrem de captivanta îi asteapta si pe copii si adolescenti, în cadrul festivalului Astra Film Junior, care însumeaza în acest an peste 20 de filme documentare ce ating subiecte precum: schimbari climatice, dorinta unui viitor mai bun, miscari sociale, justitie sau identitate nationala.

Filmele din programele tematice evoca momente din istoria recenta a Europei, între doua ziduri, unul care s-a demolat în 1989, si cel de-al doilea, construit la aproape 30 de ani distanta de teama strainilor (”Videograme – România 1989” si ”Europa 30”), privesc la mare adâncime secretele pe care le ascund casatoria, dragostea si sexul (”Sex Work Stories” si ”Marriage, Sex and Beyond”), prezinta povestile unor femei gata sa înfrunte viata pentru un ideal, pentru supravietuire sau pentru binele altora (”Puterea e de genul feminin”), surprind în detaliu microcosmosul intim al autorilor lor sau al unor natiuni (”Aparatul de filmat, membru al familiei” si ”China necunoscuta”) sau aduc sistemul de justitie mai aproape de cetateni (”Sistemul juridic sub lupa”).

Pentru ca, în acest an, s-a stins din viata Asen Balikci, una dintre figurile marcante ale antropologiei vizuale moderne, AFF îi dedica un program-portret care include proiectii de filme si discutii panel. ”DokStation” prezinta la Sibiu trei documentare muzicale din programul editiei din acest an a festivalului omonim. Sectiunea ”Maestri ai documentarului” contine cele mai recente creatii ale unor nume de marca din cinematografia mondiala: Viktor Kossakovsky, Kim Longinotto si Werner Herzog, care aduce pe marele ecran o conversatie memorabila cu nimeni altul decât Gorbaciov. Nu vor lipsi nici proiectiile-eveniment: ”Colectiv”, ”Touch Me Not”, ”Siberia în oase” si ”Între Chin si Amin”.

Titlurile filmelor selectionate pentru editia din acest an a Astra Film Festival sunt disponibile pe site-ul www.astrafilm.ro.

 

Astra Film Festival 2019 este organizat de Astra Film, CNM Astra si Fundatia Astra Film, cu sprijinul Consiliului Judetean Sibiu, al Ministerului Culturii si Identitatii Nationale si al Centrului National al Cinematografiei. Evenimentul este cofinantat de Consiliul Local Sibiu prin Primaria Municipiului Sibiu.

 

 

Impartaseste

administrator a etichetat acest articol cu: , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com