Alarma de radioactivitate in Letea Veche

Firma care asfalteaza în comuna Letea Veche, dupa o reteta inovatoare, a câstigat contractul dupa o licitatie controversata

 O echipa de control, mixta, cu specialisti din partea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Mr. Constantin Ene“, a Garzii de Mediu si a Agentiei Judetene pentru Protectia Mediului au verificat nivelul de radioactivitate al strazilor asfaltate de curând în Letea Veche. Au fost prelevate bucati de asfalt, care vor fi analizate la laborator. Rezultatul va fi cunoscut saptamâna viitoare.

„Efectuam niste controale, asupra nivelului de poluare. Acest asfalt este facut cu cenusa de la CET. Am primit sesizari si de aceea facem acest control“, a spus colonelul Catalin Felegeanu, din cadrul ISJU Bacau. Paul Toderica, directorul de la Mediu a confirmat ca este vorba de un control, dispus de la Bucuresti. „Este o sesizare venita prin Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta. Vom avea rezultatele de radioactivitate cel târziu marti“, a spus Paul Toderica.

Satenii, bucurosi ca au strada: „Puteau sa puna si rahat, bine ca a facut-o“

 Satenii din Holt, comuna Letea Veche, s-au adunat gura casca, când au vazut masinile institutiilor de control. „Ce se uita oamenii astia la strada? E cam negru asfaltul. Am vazut ca ceva nu e bine, când oamenii si masinile care lucrau s-au dus la primarie, cam dupa Ovidenii, dupa 26 noiembrie. A gresit primarul ca a facut drumul?“, a întrebat Ileana Cretu. Majoritatea localnicilor cred ca ceva nu e curat la mijloc. „Erau gropi, praf si mult noroi, când ploua. Nu ma intereseaza ca va dauna la sanatate, e bine ca nu ma mai murdaresc când merg la oras. Puteau sa puna si rahat în aceasta strada, bine ca au facut-o“, ne-a spus Aurica Vlad.

 Petre Dochi: „Primarul arunca pisica la mine“

 Primarul Constantin Ghindea spune ca totul e în regula si ca radioactivitatea este zero. Edilul crede ca sesizarea vine de la adversarii politici. Mai mult, responsabilitatea licitatiei o arunca pe umerii viceprimarului Petru Dochi. „Analizele sunt zero. Au venit degeaba. S-a luat legatura cu constructorul, care ne-a asigurat ca toate avizele sunt în regula. S-a scris de rau si de licitatie, dar a fost transparenta, pe SEAP. Si nu m-am ocupat eu, ci viceprimarul, care a fost seful comisiei de licitatie“, ne-a spus Constantin Ghindea. Viceprimarul din Letea Veche a reactionat: „Arunca pisica la mine în curte. Nu eu m-am ocupat de licitatie. El a fost sef în acea comisie, întrebati-l iar“, a spus Petru Dochi. Ion Rotaru, administratorul socetatii Ecobeton, care a fost desemnata câstigatoare a licitatiei, dupa ce a aflat întrebarile, a spus ca este ocupat. „Sunt într-o discutie importanta, vorbim peste vreo trei ore“, a spus Rotaru.

 Încredintare directa pentru colegul de partid Ion Rotaru

 Licitatia pentru realizarea a peste 38 de kilometri de drum comunal în Letea Veche a nascut un scandal de proportii între constuctori. În caietul de sarcini era prevazuta o conditie, care putea fi îndeplinita doar de firma afaceristului bacauan Ion Rotaru, care este si coleg de partid cu primarul. Se cerea ca firma care va realiza asfaltarea sa foloseasca betonul ecologic si sa aiba si patentele de producere si utilizare a betonului eco. Astfel, licitatia din comuna bacauana, s-a facut rin încredintare directa, spun ceilalti construtori. Printr-un alt contract, Ion Rotaru a fost „beneficiarul“ cenusei de la CET Bacau, rezultata din arderea carbunelui. Betonul „eco“ este facut cu aceasta cenusa si alte deseuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com