Adio 4.000 de locuinte!

Criza economica a dat peste cap planurile marilor dezvoltatori imobiliari, care intentionau sa construiasca peste patru mii de apartamente in municipiul Bacau. In cursul anul 2008 au fost realizate Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) si in detaliu pentru aproximativ 30 de imobile de locuinte. Grupurile imobiliare Adama Holding sau Fadesa-Martins achizitionasera suprafete importante de teren in intravilanul municipiului Bacau. Din cauza crizei financiare, a caderii pietei imobiliarelor, de pe urma marilor proiecte nu a mai ramas nimic palpabil. „Avantul de a construi al dezvoltatorilor de imobiliare s-a stins. Acum toata lumea sta in expectativa. Nu sunt bani si cererea de locuinte a scazut semnificativ. Modul de a construi trebuie reevaluat, la cerintele pietei, iar arhitectonic, noile imobile trebuie sa aiba calitati de exceptie pentru a atrage cumparatorii”, a precizat Silviu Cortez, arhitectul municipiului Bacau. Mai multe hectare din oras ofera un peisaj dezolant. Realizatorii proiectelor imobiliare au demolat structurile existente, au pregatit terenul, care pe moment nu foloseste nimanui. Zona de nord, la iesirea din municipiu spre Piatra Neamt, ar fi fost principalul pol de dezvoltare urbanistica.

Mii de apartamente raman doar la stadiul de PUZ

Primaria Bacau a autorizat PUZ-urile si PUD-urile dezvoltatorilor imobiliari, care s-au intrecut in a cumpara terenuri si a obtine autorizatii. „Noar Resources”, care face parte din Compania Adama, a obtinut anul trecut autorizatia de constructie pentru 10 blocuri de locuinte (aproximativ o mie de apartamente), care urmau sa se construiasca langa sediul Agricola International si ARA. A doua locatie a dezvoltatorilor ADAMA, este langa Arena Mall, unde Topaz Development are proiectul Evo Casa Completa, cu 640 de apartamente, in trei blocuri. Din acestea a fost realizat doar un imobil si fundatia celui de-al doilea, dar constructorii au aflat de intentia de sistare a lucrarilor dezvoltatorului imobiliar pentru celelalte imobile, din cauza lipsei cererilor pe piata. Un alt proiect, de mai mici dimensiuni, este cel al firmei Scala&Margot, care a proiectat constructia a 200 de apartamente in apropierea Selgros. Si firma Fadesa si-a intrerupt proiectele in Bacau. Pe Stefan cel Mare, in apropierea Podului cu Lanturi, dezvoltatorul Fadesa intentiona sa construiasca alte 10 blocuri de locuinte, cu aproximativ o mie de apartamente. Anul trecut au obtinut PUZ-ul si autorizatiile pentru demolarea incintelor existente in acea suprafata de 6-7 hectare. Un alt proiect imobiliar al acestei firme era pentru Cartierul Serbanesti, unde se dorea construirea a trei blocuri de p+6, p+8 si p+10. Firma W.I.S.E. Invest SRL a obtinut aprobarea PUZ-ului in 2008 pentru construirea a 200 de apartamente in apropiere de strada Stefan cel Mare dar si autorizatia pentru un proiect cu 30 de apartamente pe Ionita Sandu Sturza. aDin pacate, toate proiectele imobiliare importante, aflate in intentia marilor dezvoltatori de imobiliare, sunt blocate. Se mai lucreaza doar la constructiile incepute anii trecuti si la imobile de mici dimensiuni, care nu pun in pericol activitatea firmei beneficiare. Un alt aspect, toate proiectele imobiliare sunt pe terenuri proprietate privata”, a mai declarat Siviu Cortez.

Proiect inceput furtunos si incheiat prin colapsul grupului Fadesa

Volodea Amaie este unul din proiectantii care au lucrat pentru PUZ-urile de la Fadesa. Colapsul financiar al Grupului Fadesa Martins a determinat, in lant, blocarea tututor proiectelor imbiliare, inclusiv cele de la Bacau. aProiectul a inceput furtunos, dar Fadesa a dat faliment in Spania. Acum stiu ca umbla sa vanda terenurile (achizitionate de la Diana Forest, in 1998). Au vrut sa faca doua mii de apartamente aproape de Stefan cel Mare si aproape o mie la Serbanesti. Acum totul s-a anulat”, ne-a spus Volodea Amaie. Dorel Iriminciuc este inginer sef al santierului de la Adama-Topaz Development. aAbia a fost terminat primul bloc si suntem la fundatia celui de-al doilea. Lucrarile sunt intarziate, nu cred ca vor mai construi si al treilea imobil, cum era vorba in proiectul initial”.

Locuintele cu credit ipotecar duc lipsa de clienti solvabili

Agentia Nationala de Locuinte are mai multe proiecte in lucru. Daca finantarea este de la stat, cum este in cazul locuintelor date spre inchiriere, atunci acestea sunt realizabile. Probleme importante se inregistreaza la locuintele care se construiesc pentru tinerii care le achizitioneaza cu credit ipotecar. Conditiile grele cerute de banci reduc considerabil numarul celor care isi permit o locuinta. aAvem doua blocuri de 21 de apartamente, care vor fi gata in luna mai, altele cinci, pe strada Bucegi, care se afla la stadiul de proiect. Din pacate, nu reusim sa demaram lucrarile la un proiect de 45 de apartamente, de p+8, din lipsa de clienti solvabili. Pentru inceperea lucrarilor, noi avem nevoie de 25-30 de clienti solvabili. Avem peste 100 de cereri, dar nu indeplinesc conditiile cerute de banci”, ne-a precizat Constantin Strugariu, seful Oficiului ANL Bacau.

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com