Academicianul Nicolae Dabija: „Eu am impresia ca tara ne-a abandonat!“

Interviu cu scriitorul Nicolae Dabija (65 de ani), unul dintre cei mai activi oameni de cultura din Republica Moldova. Este membru al Uniunii Scriitorilor din tara vecina, presedinte al Forului Democrat al Romanilor din Nicolae DabijaRepublica Moldova, membru de onoare al Academiei Romane si membru- corespondent al Academiei de Stiinte a Republicii Moldova. Nicolae Dabija ne-a vorbit despre cartea romaneasca, despre cum este ea receptata dincolo de Prut, dar si despre dificultatile intampinate in cursul anilor. Academicianul moldovean vorbeste despre cum sunt cheltuiti banii romanesti, cand ajung in Moldova dar da si o replica presedintelui Romaniei, Traian Basescu, care a afirmat la Chisinau: „Cereti unirea si o veti avea, dar cereti-o!“

Mircea Merticariu: Ce aduce nou aceasta editie a Salonului International de Carte din Chisinau?

Nicolae Dabija: La acest salon sunt prezente mai multe edituri decat la precedentele editii si foarte multa carte buna. Aceste saloane de carte ne fac puternici. De ce? Eu consider ca mai puternica este tara care are mai multi carturari nu cea care are mai multi generali, nu tara care are mai multi soldati este mai tare, ci tara care are mai multi citittori. Prin intermediul cartii bune capatam ostasi ai adevarului romanesc. Ceea ce lipseste in Basarabia este informatia. La noi, unionistii, in sensul vrerii unirii cu tara, sunt majoritatea intelectualilor in afara celor platiti sau rau voitori. Spre deosebire de omul simplu, care a fost indobitocit in scoala sovietica, timp de 50 de ani, caruia i s-a spus ca cel mai mare dusman este romanul. Cel care a venit si ti-a tras o palma. Nu tie, dar tatalui tau si bunelului tau. Eu am scris despre o intamplare. Cineva spune ca, nu-mi plac romanii, pentru ca au batut pe tata. Si unde este tatal tau? L-au impuscat rusii. Mortii nu au memorie, au numai cei care au luat o palma. Pentru ca au furat o gaina, pentru ca s-au batut. Si atunci, jandarmul (roman) facea ordine. Cartile sunt cele care ajuta Basarabia sa revina la firesc, in Europa, in tara. Sunt foarte importante podurile care au fost construite peste Prut. Podurile de flori, de cantec, de rugciune. Dar foarte importante sunt podurile de carte. As vrea sa-i multumesc Editurii Vicovia, prezenta acum in Chisinau, lui Viorel Cucu, care editeaza cei mai multi basarabeni, carte basarabeana. Aceasta editura, nu ca l-a scos din anonimat, Andrei Vartic era unul dintre cei mai important scriitori de la noi, dar cartile lui au aparut postum. Abia dupa ce au fost editate 7 carti ale lui Andrei Vartic, l-am descoperit pe Andrei, prietenul meu, in Mihai Cimpoi, Nicolae Dabija si Viorel Cucuadevarata lui dimensiune, in profunzimea lui. De filosof al culturii, de dacolog, de om exceptional, scriitor exceptional. Si acest merit ii apartine Bacaului, care l-a infiat pe Andrei Vartic. Am mai spus, ca daca nu se intalneau intr-o ora de lumina, Andrei Vartic cu Viorel Cucu, poate ar fi ramas pentru multi necunoscut. Deja liceul pe care l-a absolvit Andrei, din Ialoveni, ii poarta numele. Citind cartile lui s-a vazut ca Andrei este un descoperitor de domenii, de adevaruri, un dacolog, poate unul dintre cei mai importanti dacologi romani. Andrei Vartic vine in dacologie cu formulele matematice, cu teorie, cu calcule. Adica, mai mult decat simple presupuneri. Face paralele intre cultura dacilor si cea egipteana, babiloniana sau a celtilor. Si as mai vrea sa multumesc aceleiasi edituri bacauane, ca mi-a editat si cateva carti ale mele. Mi-a facut un cadou frumos, acum la jubileul de 65 de ani, cartea „Manifest de Unire“, o carte program, manifest. Este a treia lucrare a mea pe care o editeaza Viorel Cucu.

M.M.: Aminteati de unionism si romani. Pe de alta parte, Republica Moldova recunoaste ca limba oficiala limba moldoveneasca. Cat de greu este sa vii cu astfel de idei. Nu sunt vazute de autoritati ca extremiste? Cand se vor estompa aceste teme etnice si nationale, aici, in Republica Moldova?

Nicolae Dabija: La noi, din pacate, limba si istoria sunt anexe ale politicii. Sunt si eu om si vreau sa va spun ca nu sunt las. Dar sunt si eu fricos pe alocuri. Dar am citit in Sfanta Scriptura, ca Dumnezeu este de partea celor care apara adevarul. Cand am iesit cu Andrei Ziua Limbii in Costesti (2)Vartic in fata tancurilor sau in fata Ministerului de Interne, am spus ca am iesit sa aparam adevarul despre limba noastra. E aceeasi limba, a lui Eminescu, a lui Ion Creanga, Bogdan Petriceicu Hasdeu, care i-au zis pe nume: limba romana. Noi am fost foarte mult timp invinuiti, prin faptul ca aparam limba romana, numele de roman, ca subminam statalitatea Republicii Moldova. Eu in 2007 si 2008 am avut 10 dosare penale, pentru subminarea statalitatii Republicii Moldova. Am fost arestat. Andrei m-a aparat atunci, a scris si Paul Goma despre arestul meu. Pentru ca am venit cu membrii Forului (FDRM)-o mie de oameni- si am depus flori la monumetul lui Stefan cel Mare fara autorizatie luata. Noi trebuia sa anuntam din timp ca depunem flori. Am fost arestat si dus in sala de judecata. Eu trebuia sa am zile de puscarie, dar am fost salvat de opinia publica, care s-a creat imediat. A intervenit Andrei Vartic foarte prompt si am fost salvat. Asta ca sa va zic numai cate ceva despre lupta de identitate aici. Cand erau comunistii aici la putere, cineva de la Guvern mi-a dat un document prin care ministrul Apelor, unul Ivan Grec, a transferat de pe contul Ministerului Apelor 6 milioane de euro pe contul lui personal din Germania. La conferinta de presa am intrebat cum de-si permite sa transfere in contul personal bani publici. A zis, da! Eu fac busines, dar dumneata esti contra acestui stat, lupti contra acestui stat, esti pentru Unire cu Romania, pentru lichidare. Astfel, m-a pus pe mine la stalpul infamiei, nu el ca fura. Dar eu cand pledez pentru unirea cu Romania sunt un criminal mai mare. M-a pus la punct. Documentul a fost egal cu zero. Am mai facut interpelari: Ce-i cu acele 6 milioane de euro? Nu mi s-a raspuns niciodata. Nici guvernul democrat. Iata cum este! Cei care lupta pentru limba moldoveneasca, lupta pentru Moscova si pentru contul lui personal. Acoperindu-se cu acea Constitutie, ei sunt puternici. A fost facuta de niste agrarieni betivi si au pus acolo minciuna. Cum jura ei? Nu este numai articolul 13. Cum jura ei pe minciuna! Atunci iata de ce nu merge bine acestui stat! Iata de ce suntem si vom fi mereu la coada lumii civilizate. Pentru ca juram numai pe minciuna. Nestor Vornicescu, Inalt Mitropolitul Olteniei, spunea ca nu ne merge bine in tara pentru ca nu am facut unirea. Iata de ce nu va merge bine nici Basarabiei, nici Romaniei, cat vom fi deoparte.

M.M.: Traian Basescu a facut o afirmatie, cum ca unirea nu se face, ca nu ar dori-o moldovenii: „Cereti-o si o vom face!“, a mai spus presedintele Romaniei Cum vi se pare aceasta afirmatie?

Nicolae Dabija: Vreau sa va spun ca Republica Federala Germana a cerut mereu recuperarea unor teritorii. Iata ce ar trebui sa ceara Romania! Dupa aceea…Impreuna cu Andrei am incercat sa facem Marea Adunare Nationala, in 90, la Cetatea Alba. Dar cineva ne intreaba. Ce aveti voi cu sudul Basarabiei, cu nordul Moldovei, cu Bucovina. Acestea sunt teritorii luate de rusi de la Romania, ei ar trebui sa le ceara. De ce nu le cer, ca sunt teritoriile lor?! Toti au spus ca Pactul Ribbentrop Molotov este nul si neavenit, dar consecintele se pastreaza. Am discutat si in Bucuresti aspectele astea. Ni s-a spus ca Romania este in Uniunea Europeana si are alt statut si nu mai poate face asa ceva. Franta a intrat in UE, in 1957, impreuna cu Algeria, Olanda a intrat impreuna cu Antilele Olandeze, din Marea Caraibelor. Noi suntem alaturi. Daca Guvernul Romaniei ar explica lumii, guvernelor europene, ca acesta este un teritoriu romanesc luat cu forta, in urma unei intelegeri intre doi criminali, Stalin si Hitler, ca pamantul a fost luat cu forta armelor! Cred ca problema s-ar rezolva altfel. Daca ma iau dupa domnul presedinte Traian Basescu trebuie sa ma duc sa conving rusii ca e mai bine cu romanii, sa conving gagauzii care vorbesc numai ruseste si nu vor sa invete romaneste. Sa-i conving pe ucraineni, pe bulgari, pe evrei, ca sa ne unim cu tara. Dar acesta este dreptul tarii! Acum ca nu mai exista Uniunea Sovietica, problema Basarabiei este una de litigiu, nu intre Romania si Rusia tarista, sau Uniunea Sovietica, ci intre Romania si Romania, intre Romania si Republica Moldova, intre noi si noi. Daca se va face o comisie guvernamentala intre cele doua guverne, sau intre cei doi presedinti, asa am propus noi, Forul, sa se discute unirea noastra, pe etape. Ea poate fi facuta, va rog sa ma credeti! Am reprezentat Moldova in adunarea interparlamentara a tarilor din bazinul Marii Negre. M-au intrebat toti: Ce treaba aveti voi cu romanii? Sunteti moldoveni!

Lui Gorbaciov, care scrie despre mine in cartea lui de memorii, i-am explicat ca asta este o bucata din Romania. Si atunci, cand a fost revolutia romana, Gorbaciov a spus urmatoarele fraze de la tribuna Parlamentului URSS: „Permitem delegatiei din Republica Moldova sa plece la Chisinau, pentru ca dincolo de Prut locuiesc fratii lor, de limba, de sange si istorie“. Este exact fraza mea pe care i-am spus-o lui cu doua zile inainte! Sa li se explice germanilor, ca pentru Hitler al vostru noi am nimerit unde suntem. Sa le cerem francezilor, care nu au intervenit fata de rusi. Sa i se explice Angliei ca a fost lasa atunci si nu a facut nimic. Sa li se spuna tuturor ca noi am fost ocupati. Dar nu exista vointa politica. La Chisinau vor sa fie vesnic presedinti de tara, deputati. Dar am impresia ca si cei de la Bucuresti nu vor sa aiba probleme! Sa nu se certe cu rusii!

M.M.: Cat credeti ca va mai dura aceasta situatie, de ambiguitati si indiferenta?

Nicolae Dabija: Cat timp nu vom avea la Bucuresti si Chisinau oameni care sa tina cu adevarat la aceasta tara si dincolo de fraze sa faca lucruri care sa ne apropie. Din pacate, nu-i avem nici la Bucuresti, nici la Chisinau.

M.M.: Sunteti si om de presa. Care mai este pulsul mass-mediei in Republica Moldova?

Nicolae Dabija: Cele mai multe articole critice s-au scris contra mea. Este unul Contiu, venit din Romania, un derbedeu, care nu m-a vazut niciodata. A scris, din 2007 si pana acum, o mie de articole contra mea. L-am dat in judecata, a pierdut procese. In salile de judecata spune ca face presa europeana: „Eu scriu ce vreau. Dovediti voi ca nu este asa!” La cartea editata la Vicovia, va rog sa va uitati, sunt reproduceri din presa, despre ce spune acest om, contra lui Grigore Vieru. Ca atunci cand avea cinci ani a cazut de pe soba in cap si de atunci e tâmpit. Si asta spune despre un poet national. Noi suntem zilnic loviti pentru ca suntem unionisti. Un comunist mi-a zis si mie: „Tu trebuie sa apartii tuturor partidelor. Lasa-te de unionism si noi te decoram, iti va fi bine!” A te lasa de unionism, inseamna a te lasa de adevar. Pentru mine, daca m-ar lauda un Voronin sau un Contiu, ar fi un lucru foarte trist. Si pe Andrei Vartic l-a ponegrit. Abia atunci m-ar lovi. Ce inseamna presa de opozitie! Este presa platita. Moldova Suverana este platita de Federatia Rusa, cu bani grei. O mie de euro e salariul lui Contiu, spre exemplu. Asa mi-a zis cineva. Sunt platiti de dusmanii neamului romanesc. Dar presa cealalta moare. Literatura si Arta, unde sunt redactor sef, se sufoca. Eu nu am dat salariile de cateva luni. Este un Departament al Romanilor de Pretutindeni care nu ne ajuta. Nu ajuta presa, poate ajuta o alta presa, care nu se vede. Asta este o politica proasta a Romaniei fata de teritoriile ocupate sau instrainate. Presa este abandonata. Sunt niste bani acolo, care se duc in alte parte. Va dau un exemplu! Ati auzit de Vasile Stati? Una din cartile lui aparuta la Prodidactica, acum vreo cinci ani, este finantata de Departamentul Romanilor de Pretutindeni. Trageti o concluzie! O carte antiromaneasca, contra tarii. Apoi asta s-a laudat! Eu daca am publicat aceasta carte, cu bani romanesti, inseamna ca Romania sustine politica antiromaneasca in Basarabia, isi da seama ca nu are dreptate. Chiar nu este cineva care sa vada ca asta costa, ca asta merita ajutat si asta nu!? Nu imi dau seama cum ajuta institutiile statului Editura Vicovia, care editeaza carte basarabeana. Mai sunt si alte edituri, dar nu cred ca ajuta!

M.M.: Care este ponderea presei de grafie latina si care este cea in chirilica, de limba rusa?!

Nicolae Dabija: Noi avem cativa corespondenti romani acreditati la Chisinau. De la Romania Actualitati, un singur corespondent. Rusii au peste 700. Au spus: „Noi avem interese in zona!” Sunt peste 50 de posturi de televiziune rusesti, care au corespondentii lor. Cu ce a venit Romania? TVR1 nu a venit! A venit cu Pro Tv, pe care o intereseaza doar scandalurile. Nu vin la nicio actiune romaneasca. Noi, Forul Democrat al Romanilor facem actiuni romanesti, la care vin mii de oameni. I-am invitat, dar n-au venit niciodata. Daca le spun  ca se va bate cineva, acolo, atunci vin sa filmele scandalul. In rest, Romania pare ca nu este interesata de acest teritoriu. Si l-a pierdut mediatic. Atunci, de ce ne miram ca basarabenii se vor in continuare cu Federatia Rusa?! A vorbit la TVR1 un economist de-al dumneavoastra. Ca e cea mai mare prostie ca se face conducta Iasi-Ungheni, pentru ca gazele pe care le va da Romania Republicii Moldova vor fi mai scumpe, decat gazele rusilor, fara a intelege fondul problemei. Eu am impresia ca tara ne-a abandonat. Nu stiu care este explicatia. Dar, mai multa Romanie vad la Bacau sau la Oradea, decat la Bucuresti! Si decat la Chisinau! Mai multa Romanie este in satele noastre! Astazi, spre exemplu, la Copaceni, in satul in care s-a nascut Paunescu este inaugurarea liceului Adrian Paunescu. Sunt niste lucruri de felul asta. Guvernul sa intervina sa avem biblioteci romanesti si manuale romanesti! Ar trebui o mai buna colaborare intre cele doua guverne!

M.M.: Sa incheiem cu salonul de carte! Ce credeti ca ii lipseste acestui salon international?!

Nicolae Dabija: Eu cred ca este o mare victorie a noastra, ca am ajuns la a 22-a editie. Este un targ international, romano-roman. Am geanta plina de carti, de carti bune, necesare. Cand vin la un targ de carte si gasesc o lucrare buna, am o mare bucurie. Multumesc Celui de Sus ca nu am pierdut bucuria de tine o carte proaspata in maini. O am de cand eram copil. Cand parintii imi cumparau o carte, o mangaiam cu privirea, cu buricul degetelor. Apoi, incepeam sa o citesc. Ceea ce nu voi face niciodata cu internetul. Nu stiu cum voi putea mirosi internetul! Va spun si ce-i lipseste acestui targ de carte! Am vazut putini scriitori romani prezenti la acest targ de carte. As fi vrut sa-i vad dand autografe sau chiar sa -si prezinte propriile carti. Nu am vazut institutiile statului, nu am vazut Ministerul Culturii din Romania, am vazut la deschidere ministrul Culturii din Moldova, pe doamna Babuc, in prima zi. Ar trebui ca aceste carti care sunt sa ajunga in numar mare in scoli, in biblioteci.  Din pacate nu am vazut nici editurile tantose din Bucuresti, pentru ca acelea umbla la Paris, Viena, unde mai sunt targuri de carte, de multe ori pe bani publici si nici nu vand carte. Pe romanii de acolo nu-i intereseaza cartea. Am fost in Canada, la Toronto si un pictor foarte bun imi spune: „Am trei carti in romana, vi le daruiesc!” De ce, il intreb?! „Pentru ca nu-mi mai place sa citesc in limba romana”. As vrea aicea, la noi, sa vina autorii sa stea de vorba cu noi. Ieri am avut o masa rotunda foarte buna la Academie, cu cei mai buni lingvisti din Romania. A fost Marius Sala, Eugen Simion, Gheorghe Chivu, Eugen Munteanu, de la Iasi, Solomon Marcus, care au vorbit despre destinele limbii romane astazi. O conferinta exceptionala, care ar fi trebuit sa fie televizata, sa o asculte oamenii. Cred ca anul acesta este o initiativa buna a ICR, prin aceasta paralela Targul de Carte, Ziua Limbii Romane si lectiile facute in institutiile superioare. Dar se poate mai bine!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com