99 de ani de la genocidul organizat de „Junii Turci“ împotriva armenilor

Maine, de la ora 14, în Piata Tricolorului din Bacau este anuntat un eveniment de amploare, organizat de Uniunea Armenilor din Bacau, la care va participa si senatorul Varujan Vosganian, care va sustine o prelegere despre genocidul la care au fost supusi Uniunea Armenilor din Romania, Filiala Bacauarmenii. În 1915, peste 1,5 milioane de armeni au murit ucisi sau de foame si boli, în timpul deportarii dispusa de Junii Turci, din Anatolia spre deserturile din Orientul Mijlociu.
Senatorul Varujan Vosganian, presedinte al Uniunii Armenilor din România si vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor din România, va vorbi despre crimele facute de otomani, în timpul deportarilor din 1915. Vor fi amintite si alte perioade din ultimile doua secole când armenii, populatie bastinasa din Turcia, au fost supusi crimelor în masa.
În 1915, Guvernul Junilor Turci, aflat la conducerea Turciei a executat în jur de 300 de nationalisti armeni, acuzati de colaborare cu Imperiul Rus si a deportat o buna parte a populatiei armenesti din Anatolia, unde aceasta traia de milenii, spre deserturile Siriei si Mesopotamiei. Ca urmare a regimului la care au fost supusi, pâna în anul 1923, au murit de foame, boli si extenuare fizica, peste 1,5 milioane de persoane.

Vasile Agop, Uniunea Armenilor din Romania, Filiala Bacau

Vasile Agop, Uniunea Armenilor din Romania, Filiala Bacau

 

Evenimentul  din Piata Tricolorului este organizat si finantat de Uniunea Armenilor din România si are parte de implicarea Casei Corpului Didactic din Bacau, a Inspectoratului Scolar, a Uniunii Scriitorilor- Filiala Bacau, a a Colegiului Tehnic „Anghel Saligny“ (prin profesorul dr. Ovidiu Buhucianu), Colegiului „Gheorghe Vrânceanu“ dar si a Societatii Cultural Stiintifice „Vasile Alecsandri“. Parteneri în proiect sunt atât autoritatile locale bacauane, cât si Ambasada Armeniei din România.
Evenimentele dedicate memoriei armenilor vor continua si sâmbata la sediul Uniunii Armenilor din Bacau, pe pe strada Oituz, dar si pe 30 aprilie, la Ateneu, unde va avea loc simpozionul „Pe urmele civilizatiei si culturii poporului armean“.

Genocidul împotriva armenilor, studiat si în scoala

Atât Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru“ cât si Inspectoratul Scolar au promovat constant cunoasterea genocidului facut împotriva armenilor. Mai multe activitati legate de aceasta realitate istorica au avut loc si în timpul „Saptamânii Altfel“, în timpul careia, în scoli a avut loc si „Saptamâna comemorarii genocidului împotriva armenilor”, cu urmatoarele componente: ”Atelier de cercetare inter- si transdisciplinara. Dialoguri ludice”, ”Pe urmele culturii si civilizatiei poporului armean” si ”Genocidul împotriva armenilor 1915 – 1923”.
Începând de astazi, pâna pe 30 aprilie, vor fi organizate mai multe actiuni de comemorare si marcare a acestui tragic eveniment din viata natiunii armene, dintre care amintim: simpozionul “Pe urmele culturii si civilizatiei poporului armean”, în cadrul caruia vor sustine prelegeri, mai multe personalitati armene, deputati, scriitori, istorici dar si reprezentanti ai comunitatii locale. La sediul Uniunii Armenilor din România, filiala Bacau, vor fi organizate expozitii de carte, manuscrise, fotografii si costume populare. În aceste zile, Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau, în calitate de partener, va organiza o expozitie de carte, care cuprinde diferite titluri, de la beletristica si memorialistica, pâna la istorie, oferite recent, sub forma de donatie, de Uniunea Armenilor din România. „Institutia noastra s-a implicat în acest proiect civic, cultural si educativ, cu speranta ca activitatile si tematica lui vor contribui la o mai buna cunoastere a comunitatii armene din România”, ne-a declarat profesorul de istorie Gabriel Stan, directorul C.C.D. Bacau.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com