Cetatenii de onoare, uitati de autoritati

In alte orase, cetatenii de onoare sunt invitati, asa cum prevede legea 72/2003, la sedintele de Consiliu Local si la toate evenimentele de importanta nationala care sunt serbate de autoritati. In plus, de la localitate la localitate, posesorii titlului onorific primesc gratuitate la manifestarile cultural-artistice, sportive, o suprafata de teren sau gratuitate la transportul in comun. Primaria Bacau nu le-a acordat niciun drept celor pe care i-a cinstit cu o diploma si o cheie mare de bronz-“Cheia orasului”, o cheie care nu deschide in cele din urma nicio usa.

Cetatenii de onoare ai municipiului Bacau, oameni de cultura, istorici, filantropi sau sportivi nu primesc niciun fel de atentie din partea autoritatilor. Cateva acte normative permit acordarea drepturilor, pentru care este necesara doar bunavointa autoritatilor locale. “Cetatenii de onoare au facut ceva pentru comunitate, din acest motiv au primit aceste distinctii. Noi, cetatenii de onoare ai municipiului Bacau, nu am primit niciun fel de drepturi. Nici macar nu suntem chemati la 1 Decembrie sau alte evenimente nationale”, ne-a declarat scriitorul Eugen Sendrea. Un alt cetatean de onoare al municipiului Bacau, cineastul Vladimir Lucavetchi (foto), bacauan care a surprins pe pelicula jumatate de secol de istorie a orasului, spune ca acordarea de privilegii este atributul autoritatilor locale. “Noi nu am avut niciun fel de pretentii. Poate daca ar exista privilegii pentru cetatenii de onoare ar aparea intrigi si sustineri, unii s-ar baga in fata, fara niciun drept. Ramane la latitudinea autoritatilor. Probabil, alte consilii din tara au dat mai multe drepturi pentru ca au avut de unde”, a declarat, ironic, Vladimir Lucavetchi.

„S-au ales cu o hartie si o cheie de bronz”

Printre personalitatile de frunte ale Bacaului se numara si profesorul doctor Ioan Mitrea, istoric cu o cariera impresionanta. “Eu am si titlul de cavaler, pe langa distinctia de cetatean de onoare. Potrivit legii, autoritatile locale sunt obligate sa ne invite la evenimentele nationale. Ca cetatean de onoare, ca om care ai realizat ceva pentru comunitate, te duci la evenimente tot pentru comunitate. Stiu ca in alte parti s-au acordat drepturi, la noi nu ni s-au dat nici macar legitimatii sau gratuitate pe transport. Ni s-a dat o hartie si o cheie mare de bronz, care e buna doar de vandut la fier vechi”, a precizat prof.dr. Ioan Mitrea.

“Eroii si cetatenii de onoare sunt tratati cu indiferenta”

Comandorul Alexandru Leonov, veteran si presedinte al Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi (ANVR) Filiala Bacau, a primit totodata si distinctia de cetatean de onoare al judetului Bacau. Alexandru Leonov a remarcat prin comparatie faptul ca adevaratii eroi ai neamului sunt dispretuiti de autoritatile din Romania. In timp ce revolutionarii au primit pensii compensatorii (cumulate in valoare de peste 1 miliard de lei vechi, pentru cei care au venituri sub salariul mediu pe economie), terenuri, plus alte facilitati, in Bacau veteranii de razboi si cetatenii de onoare au fost dati uitarii. “Este un titlu onorific. Daca exista posibilitatea, ar fi bine sa fie date aceste drepturi. Si veteranii de razboi, care au luptat pentru aceasta tara, au avut o indemnizatie de mizerie de 24 de lei, care a crescut in urma cu doi ani la 92 de lei. Asa sunt tratati cei care au facut ceva pentru aceasta tara”, a declarat comandorul Leonov.

Lista incompleta pe site-ul Primariei

Reprezentantii Primariei Bacau nu au mai actualizat listele cu cetatenii de onoare ai municipiului din 2008. Vladimir Lucavetchi sau Petru Placinta au fost uitati din lista postata pe site-ul Primariei. Printre cetatenii de onoare se numara Grigore Vieru, Leonida Lari, Victor Precup, Victor Botocan, Ioan Puscuta, Relu Auras, Sebi Diaconu, Alexandru Safran, Ioan Dogaru, Igor Ciornei, Constantin Galeriu, Ovidiu Genaru, Ovidiu Balan, Iulian Antonescu, Ilie Boca, Solomon Marcus, Ioan Maric si alte personalitati care au marcat pozitiv destinele orasului Bacau.

Privilegii acordate in alte localitati din tara

Toate localitatile importante din Romania au acordat unele facilitati cetatenilor de onoare. In Sighisoara, ei au dreptul, potrivit unei hotarari a consiliului local, “de a lua cuvantul în sedinþele Consiliului Local Sighisoara, la dezbaterea materialelor care privesc întreaga comunitate, dreptul de a participa la toate manifestarile desfasurate sub patronajul Consiliului Local al municipiului Sighisoara sau în care acesta este co-organizator; dreptul de a calatori gratuit pe toate mijloacele de transport în comun din municipiul Sighisoara etc”.

Si in municipiul Zalau, judetul Salaj, persoanele carora li se ofera titlul de cetatean de onoare primesc teren din partea municipalitatii. Potrivit HCL 128/2001, acestea “pot beneficia, la propunerea primarului, cu aprobarea Consiliului local al municipiului Zalau, de atribuirea in proprietate a unei suprafete de teren de pana la 500 mp, in intravilanul municipiului, in vederea construirii unei locuinte cu conditia sa nu detina un alt teren mai mare de 500 mp pe raza administrativa a municipiului Zalau”.


Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com