„Proiectul Cetateanul”

In amfiteatrul Scolii cu Clasele I-VIII “Al. I. Cuza” Bacau a avut loc jurizarea concursului local de proiecte ale elevilor, participanti în programul national “Democratia participativa. Project Citizen”. Evenimentul a marcat totodata si finalizarea programului de formare continua, destinat profesorilor, Project Citizen / Proiectul Cetateanul, organizat în premiera absoluta în acest an scolar, de Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau si avizat de Ministerul Educatiei.

 

Project Citizen / Proiectul Cetateanul este o metoda inovativa de predare a educatiei civice, bazata pe studierea unei probleme a comunitatii locale, ce presupune o politica publica si care este aleasa spre studiere de catre elevi.

 

Implementarea metodei în România se face sub coordonarea Institutului Intercultural Timisoara, în cadrul programului CIVITAS – un program de schimburi internationale în domeniul educatiei civice, initiat si coordonat de Florida Law  Related Education si Center for Civic Education din S.U.A.

Programul CIVITAS este un program de schimburi internationale în domeniul educatiei civice, initiat si coordonat de Center for Civic Education, Calabasas, California, S.U.A., finantat si implementat cu sprijinul  Departamentului de Educatie al S.U.A.

Reteaua CIVITAS implica mai multe parteneriate între state federale din S.U.A. si tari, din diferite parti ale lumii, în general state cu “democratii emergente”.

 

Reprezentantul în România al retelei Civitas, este Institutul Intercultural Timisoara. Asadar, România este integrata într-un parteneriat, ce include Florida, Texas, Mississippi si Ungaria.

 

Coordonarea parteneriatului este asigurata de Florida Law Related Education Association, ceilalti parteneri fiind State Bar of Texas  Law Related Education Program, Mississippi State University si Civitas Ungaria. Aplicarea metodei Project Citizen / Proiectul Cetateanul a început în România, în anul 2002, în scoli din Timis, Bucuresti si Iasi, dar interesul manifestat de elevi si profesori a determinat extinderea proiectului în tot mai multe judete, intentionându-se implementarea lui la scara nationala, ceea ce s-a si întâmplat între timp.

 

Proiectul se deruleaza în baza unui protocol de colaborare între Ministerul Educatiei si Institutul Intercultural din Timisoara.            Scopul acestuia este întelegerea de catre elevi a faptului ca cetatenii trebuie sa se implice activ în procesul de construire a politicilor publice, deciziile democratice presupunând consensul cetatenilor si al autoritatilor publice.

Din perspectiva didactica, Project Citizen-Proiectul Cetateanul s-a finalizat prin realizarea de catre elevii unei clase, coordonati de un profesor, a unui portofoliu, care vizeaza solutionarea unei probleme concrete a comunitatii.

Datorita implicarii în acest proiect, elevii si profesorii participanti au primit certificate din partea Institutului Intercultural Timisoara si a Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau.

 

Atât competitia, cât si Proiectul „Cetateanul” sunt sustinute de Institutul Intercultural Timisoara, în parteneriat cu  Centrul Regional de Resurse pentru Educatia Civica, din cadrul Casei Corpului Didactic Bacau, care este coordonat de prof. Lucica Ciuperca.”, ne-a declarat profesorul de istorie Gabriel Stan, directorul C.C.D. Bacau.

 

În cadrul concursului  au fost prezentate urmatoarele proiecte :

 • „Protectia mediului”, cls. a XI-a A, Colegiul Tehnic „Dumitru Mangeron”, prof. Mihaela Stoean;
 • “Starea drumurilor”, cls. a VII-a A, Colegiul National „Ferdinand I”, prof. Florina Opincariu;
 • “România sustine integrarea Moldovei în U.E.”, cls.a X-a C, Colegiul “Henri Coanda”, prof. Iuliana Caraghin;
 • „Fii constient, nu dependent” (stop consumului de droguri – petitie trimisa Guvernului si Parlamentului României, 4175 semnaturi), cls.a XI-a A, Colegiul National “Ferdinand I”, prof. Lucica Ciuperca;
 • “Colectarea selectiva a deseurilor”, cls.a XI-a A, Grupul Scolar Agricol Hemeius, prof. Elena Ciobanu;
 • “Bataia nu este rupta din rai” (stop violentei în scoli), cls.a XI-a C, Colegiul Economic “Ion Ghica”, prof. Mihaela Atodiroaei;
 • “Câinii comunitari”, cls.a VII-a B, Colegiul National “Ferdinand I“, prof. Florina Opincariu;
 • “Ochiul care vrea sa vada” (campanie pentru reabilitarea Casei Memoriale „Vasile Alecsandri”), cls.a X-a C, Colegiul National “Mihai Eminescu”, prof. Andreea Suhan;
 • “Mere, pere si mult sport, pun fast-food-ului un stop” (campanie pentru o alimentatie sanatoasa”, cls. a XI-a C, Colegiul National “Vasile Alecsandri” Bacau, prof. Oana Maria Cucu;
 • “Problema câinilor vagabonzi”, cls.a XI-a A, Colegiul Tehnic “Anghel Saligny” Bacau, prof. Irina Maria Dromereschi;
 • “Stop poluarii!”, cls.a V-a A, Scoala cu Clasele I-VIII Racaciuni, jud. Bacau, prof. Anca Filip.

Juriul a fost format din: prof. Lucica Ciuperca, coordonatoarea Proiectului Citizen, în judetul Bacau, profesorii – formatori Monica Vlase si Florina Opincariu, elevii Loredana Stache, Carla Lupu, Ruxandra Antoche, de la  Colegiul National „Ferdinand I” Bacau si elevii Madalina Vlasie si Paula Cazacu, de la Scoala cu Clasele I-VIII „Al. I. Cuza” Bacau, care au reprezentat anul trecut judetul nostru, la concursul zonal de proiecte de la Iasi.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com