Arabia Saudita schimba strategia de înarmare a rebelilor islamisti din Siria

lansatoare rachete (2)

Scris de Valentin Vasilescu, analist militar, fost comandant adjunct al Aeroportului Otopeni.

Pe 22 aprilie 2016 un MiG-23 al armatei siriene a fost doborît de Statul Islamic, lînga muntele Dakwah, la putin timp dupa ce acesta a decolat de la baza Al Dumayr, situata la 7 km nord-est de Damasc. În ultima saptamîna, alte doua avioane siriene au fost tinta rachetelor sol-aer portabile ( MANPADS ), lansate de Statul Islamic, în apropierea bazei aeriene Dmeir si în guvernoratul Sweida din sudul Siriei. În ambele cazuri avariile au permis pilotilor sirienei sa aterizeze la bazele lor.

arabia saudita

Pe 2 aprilie 2016, cînd armata siriana era concentrata pe ofensiva asupra Statului Islamic, în zona oraselor crestine Quraytayn si Mahsaa ( 50 km sud-vest de Palmyra ), membrii gruparii rebele Ahrar al-Sham, parte a Frontului Al-Nosra, ramura siriana a Al-Qaida în Siria, împreuna cu rebelii din asa-zisa Armata Siriana Libera ( FSA ) au declansat o ofensiva fulger, capturînd orasul Al Eiss , situat la 8 km sud de Aleppo. Pentru eliberarea acestuia, armata siriana a cerut sprijinul aviatiei militare. Pe 5 aprilie 2016, gruparea rebela Ahrar al-Sham a doborît un avion Su-22 sirian, în raza localitatii Al Eiss , din sudul orasului Aleppo. Avionul sirian a fost lovit de o racheta portabila ( MANPADS ) autodirijata pe fascicol termic.

 

Conform agentiei AFP, pe 12 martie 2016 orele 14:41, un alt avion sirian, de tip MiG-21UM ( cu doua locuri ) care executa o misiune de bombardament, asupra unui obiectiv terorist din Kafr Nabuda ( 28 km nord-vest de Hama ) a fost tinta a doua rachete portabile autodirijate pe fascicol termic, lansate de rebelii Frontului Islamic. Prima racheta lansata de rebeli a ratat tinta, în timp ce a doua a lovit ajutajul avionului MiG-21 UM, provocînd incendierea si scoaterea din functiune a motorului. Pilotul din cabina a doua a reusit sa se catapulteze, ajungînd în siguranta pe sol, în timp ce pilotul din cabina întîi n-a mai reusit sa iasa din cabina, decedînd la impactul cu solul. În zona Al Eiss si Kafr Nabuda, din nordul Siriei n-au mai fost semnalate rachete sol-aer portabile detinute de rebelii islamisti. Frecventa mare de doborîre a avioanelor siriene de catre rachete sol-aer, atît în nordul cît si în sudul Siriei, de catre Statul Islamic si de catre Frontului Al-Nosra, demonstreaza ca cel mai probabil, rachetele au fost introduse în Siria pe la granita cu Turcia si cea cu Iordania, dupa intrarea în vigoare a armistitiului ( 27 februarie 2016 ).

 

Într-un interviu acordat publicatiei germane ”Der Spiegel” Adel al-Jubeir, ministrul de Externe al Arabiei Saudite, a afirmat ca scopul sprijinirii rebelilor islamisti, subordonati Arabiei Saudite, este neutralizarea aviatiei ruse si siriene. De aceea, Adel al-Jubeir declarat ca rebelii din Siria sunt înarmati de Arabia Saudita cu sisteme de rachete sol-aer pentru a se apara de avioanele rusesti si siriene. Ministrul de Externe al Arabiei Saudite spera ca aceste arme sa aiba acelasi efect ca si rachetele Stinger din anii 80, trimise de SUA în Afganistan, pentru a doborî elicopterele si avioanele sovietice. Asadar, daca pîna acum sauditii au furnizat cantitati mari de arme si munitii pentru ofensiva terestra a rebelior islamisti din Siria, în prezent, ei se axeaza pe livrarea catre rebeli a rachetelor sol-aer. Si acest lucru este posibil ca urmare a nesecurizarii granitelor Siriei, desi Iordania si Turcia sunt parte a coalitiei anti Stat Islamic, condusa de SUA.

lansatoare rachete (1)

Conform unor interceptari ale telefoanelor mobile, echipa rusa de monitorizare a armistitiului afirma ca Arabia Saudita, ar fi introdus în Siria, dupa data de 27 februarie 2016, peste 85 de instalatii de rachete AA portabile ( MANPADS ). Doar 40-50 din acestea ar fi de tip Mistral ( importate din Franta ) si FIM-43Redeye americane, cu raza de actiune de 4,5-5 km, din cele aflate în dotarea armatei saudite. Fiecare instalatie dispune de o rezerva de 10-12 rachete sol-aer, pretul unei rachete fiind de 78.000 USD. Practic, ar fi vorba de transferul catre teroristii islamisti din Siria, a unui echipament în valoare de 40 milioane USD. Întrucît Sudanul este sustinut financiar de Qatar si Arabia Saudita si Sudanul a importat rachete portabile FN-6 din China, exista posibilitatea ca si aceste rachete care apar în clipurile rebelilor islamisti din Siria, sa fi fost transferate în zona Aleppo, prin intermediul Arabiei Saudite.

 

În cele cinci luni si jumatate de actiune în Siria, bombardamentele aviatiei ruse s-au dovedit extrem de eficiente în ceea ce priveste anihilarea teroristilor islamisti. Cele cîteva avioane rusesti ramase în Siria, ca si elicopterele de atac rusesti Mi-24 V, Mi-28N si Ka-52 sunt echipate cu senzori ( Prezident ) de detectie a apropierii rachetelor sol-aer, care comanda functionarea dispersoarelor de capcane termice  .  Protectia nu este garantata 100 %, mai ales în cazul elicopterelor de atac care zboara foarte jos, survolînd de la mica distansa dispozitivele de lupta ale rebelilor islamisti. Aviatia siriana nu dispune de aceste echipamente si ramîne expusa la rachetele sol-aer, atunci cînd zboara sub înaltimea de 5.000 – 6.000 m.

Arabia Saudita schimba strategia de înarmare a rebelilor islamisti din Siria

Impartaseste

administrator a etichetat acest articol cu: , , , , ,

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com