Casa Corpului Didactic ”Grigore Tabacaru” Bacau, în colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean Bacau, organizeaza în perioada 3-6 octombrie ”Zilele scolii bacauane”. Programul cuprinde conferinte, mese rotunde, lansari de carte si workshopuri, la care vor participa profesori universitari din Bucuresti, Iasi si Bacau, alaturi de cadre didactice din sistemul preuniversitar bacauan.
Marti, 3 octombrie, de la ora 13.00, a avut loc conferinta ”Didactica aplicata în învatamântul prescolar”, sustinuta de conf. univ. dr. Vasile Molan, Universitatea din Bucuresti, alaturi de prof. Maria Matasaru, Casa Corpului Didactic ”Grigore Tabacaru” Bacau.
Conferinta a fost urmata de 2 lansari de carte: ”Didactica domeniului Limba si comunicare” autor V. Molan si ”Initiere în artele plastice: un ghid pentru fiecare”, autor Georgeta Manea. Lucrarile vor fi prezentate de conf. univ. dr. Liliana Mâta si conf. univ. dr. Ioan Danila, ambii de la Universitatea ”Vasile Alecsandri” Bacau. Aceste activitati se vor desfasura în Aula Universitatii ”Vasile Alecsandri” iar publicul va fi reprezentat de cadre didactice din învatamântul prescolar.
Miecuri, 4 octombrie, de la ora 10.00 s-a desfasurat workshopul ”Educatia pentru lectura în bibliotecile scolare” destinat bibliotecarilor scolari din judet si sustinut de Silvia Patrascu, Bucuresti. Acesta a fost urmat, potrivit programului anuntat de CCD Bacau, de la ora 14.30, de o masa rotunda intitulata ”Formarea continua a cadrelor didactice – oportunitati si perspective”, moderata de Gabriel Leahu, director CCD, la care au participat formatori din noile programe acreditate oferite de aceasta institutie. Ambele activitati se vor desfasura la sediul Casei Corpului Didactic ”Grigore Tabacaru”, în sala American Corner.
„Ziua de joi, 5 octombrie, debuteaza la ora 10.00, în Aula Universitatii ”Vasile Alecsandri” Bacau cu conferinta ”Învatamântul bacauan si francofonia”, oaspete de seama fiind prof. univ. dr. Mohamed Ketata, directorul Biroului pentru Europa Centrala si Orientala al Agentiei Universitare a Francofoniei. Alaturi de acesta, vor sustine comunicari prof. univ. dr. Adriana Romedea de la Universitatea ”Vasile Alecsandri” Bacau si prof. Gabriel Fornica-Livada de la Colegiul National ”Dimitrie Cantemir” Onesti. La activitate vor participa cadre didactice de limba franceza din sistemul preuniversitar si universitar bacauan.
Concomitent, prof. univ. dr. Traian Stanciulescu de la Universitatea ”Al. I. Cuza” Iasi va sustine în Bacau doua activitati: conferinta ”Educatia creativa: strategii de stimulare bio-psiho-logica”, la Colegiul National ”Vasile Alecsandri” Bacau de la ora 11.00, urmata de masa rotunda ”Educatia creativa în scoala de azi”, care va debuta la ora 12.30 la Colegiul ”Grigore Antipa” Bacau.
Activitatile de joi, 5 octombrie, se vor încheia într-un cadru festiv. Cu ocazia Zilei Internationale a Educatiei, Casa Corpului Didactic ”Grigore Tabacaru”, în colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean Bacau, Municipiul Bacau si SIF Moldova, organizeaza de la ora 14.00 festivitatea ”Profesorul la final de cariera – resursa pentru viitoarele generatii”. Activitatea este dedicata cadrelor didactice care au iesit la pensie în anul scolar trecut si se va desfasura la SIF Moldova, în Sala de sedinte la parter.
Ziua de vineri, 6 octombrie, este dedicata cadrelor didactice care predau istorie. Activitatile se vor desfasura în Aula Universitatii ”Vasile Alecsandri” Bacau si vor debuta, la ora 13.00, cu un memento privind cele sase secole de atestare documentara a Bacaului. În acest sens, prof. dr. Alin Popa, de la Colegiul Tehnic de Comunicatii ”N. V. Karpen” Bacau, va sustine prezentarea ”Bacaul, în tranzitia de la târg la oras (1821-1938)”.
Momentul central al programului va fi reprezentat de conferinta ”Istoria si învatamântul istoric în România contemporana: teme, directii, controverse, polemici”, invitat special fiind prof. univ. dr. Alexandru Florin Platon, de la Universitatea ”Al. I. Cuza” Iasi.
Activitatile de vineri se vor încheia cu doua lansari de carte: ”Corpul politic în cultura europeana. Din Evul Mediu în epoca moderna”- autor Al. Fl. Platon, precum si lucrarile ”Zile de foc la portile orasului Tg. Ocna” si ”Valea Trotusului. Enciclopedie” scrise de prof. Corneliu Stoica. Prezentarile lucrarilor vor fi realizate de prof. univ. dr. Gabriel Leahu, Universitatea Crestina ”Dimitrie Cantemir” Bucuresti si prof. dr. Bogdan Romandas, Colegiul National ”Dimitrie Cantemir” Onesti.
Aceasta prima editie a ”Zilelor Scolii Bacauane” este organizata la initiativa Casei Corpului Didactic ”Grigore Tabacaru” Bacau, si se doreste a fi un eveniment anual care sa coalizeze toti actorii importanti din sistemul educativ bacauan, atât preuniversitar cât si universitar.
Cu acest prilej, CCD Bacau va lansa oficial si Oferta de formare continua pentru anul scolar 2017-2018, care cuprinde 16 programe de formare acreditate si peste 90 de cursuri avizate de Ministerul Educatiei Nationale. Totodata, Casa Corpului Didactic ”Grigore Tabacaru” îsi reafirma dorinta de a reprezenta un centru de excelenta în formare, prin organizarea de activitati stiintifice si culturale dedicate tuturor cadrelor didactice din judet“, se arata in comunicatul semnat de profesorul dr. Gabriel Leahu, directorul Casei Corpului Didactic (CCD) din Bacau.
ZILELE SCOLII BACAUANE 3-6 OCTOMBRIE 2017
MARTI, 3 OCTOMBRIE
Activitatile se desfasoara în Aula Universitatii ”Vasile Alecsandri” Bacau.
13.0 – 14.30 – ”Didactica aplicata, în învatamântul prescolar. O noua viziune” – conferinta
• Domeniul Stiinte în didactica prescolara – prof. Maria MATASARU, Casa Corpului Didactic ”Grigore Tabacaru” Bacau;
• Domeniul Limba si comunicare în didactica prescolara – conf. univ. dr. Vasile MOLAN, Universitatea din Bucuresti.
14.30 – 15.30 Lansari de carte
• ”Didactica domeniului limba si comunicare”, autor Vasile Molan.
Prezinta conf. univ. dr. Liliana MÂTA, Universitatea ”Vasile Alecsandri” Bacau;
• ”Initiere în artele plastice: un ghid pentru fiecare”, autor Georgeta Manea.
Prezinta conf. univ. dr. Ioan DANILA, Universitatea ”Vasile Alecsandri” Bacau .
MIERCURI, 4 OCTOMBRIE
Activitatile se desfasoara la sediul Casei Corpului Didactic ”Grigore Tabacaru” Bacau.
10.00 – 13.00 – Workshop ”Educatia pentru lectura”
Invitat: Silvia Patrascu, Bucuresti
14.30 – 15.30 –”Formarea continua a cadrelor didactice – oportunitati si perspective” – masa
rotunda
Moderator: Gabriel LEAHU, director Casa Corpului Didactic ”Grigore Tabacaru” Bacau.
JOI, 5 OCTOMBRIE
10.00 – 15.30 – ”Învatamântul bacauan si francofonia”- conferinta
Invitat: prof. univ. dr. Mohamed KETATA, Agentia Universitara a Francofoniei
Activitatea se desfasoara în Aula Universitatii ”Vasile Alecsandri” Bacau
11.00 – 12.00 – ”Educatia creativa: strategii de stimulare bio-psiho-logica” – conferinta
Invitat: prof. univ. dr. Traian STANCIULESCU, Universitatea ”Al. I. Cuza” Iasi
Activitatea se desfasoara la Colegiul National ”Vasile Alecsandri” Bacau.
12.30 – 13.30 – ”Educatia creativa în scoala de azi” – masa rotunda
Invitat: prof. univ. dr. Traian STANCIULESCU, Universitatea ”Al. I. Cuza” Iasi
Activitatea se desfasoara la Colegiul ”Grigore Antipa” Bacau.
14.00 – 17.30 – ”Profesorul la final de cariera, resursa pentru viitoarele generatii”
Festivitate dedicata cadrelor didactice pensionate în anul scolar 2016-2017.
Activitatea se desfasoara la SIF Moldova.
18.30 – Concert simfonic – Filarmonica ”Mihail Jora” Bacau
VINERI, 6 OCTOMBRIE
Activitatile se desfasoara în Aula Universitatii ”V. Alecsandri” Bacau.
13.00 – 13.30 – Memento: sase secole de atestare documentara a Bacaului
”Bacaul, în tranzitia de la târg la oras (1821-1938)”
Prezinta: prof. dr. Alin POPA, Colegiul Tehnic de Comunicatii ”N.V. Karpen” Bacau
13.30 – 15.00 – ”Istoria si învatamântul istoric, în România contemporana: teme, directii,
controverse, polemici” – conferinta.
Invitat: prof. univ. dr. Alexandru Florin PLATON, Universitatea ”Al. I. Cuza” Iasi.
15.00 – 16.00 – Lansari de carte
• ”Corpul politic în cultura europeana. Din Evul Mediu pâna în epoca moderna”, autor Alexandru Florin Platon;
Prezinta: prof. univ. dr. Gabriel LEAHU, Universitatea Crestina ”Dimitrie Cantemir” Bucuresti
• ”Zile de foc la portile orasului Tg. Ocna”, autor Corneliu Stoica.
”Valea Trotusului. Enciclopedie”, autor Corneliu Stoica.
Prezinta: prof. dr. Bogdan ROMANDAS, Colegiul National ”Dimitrie Cantemir” Onesti.