Apelul unor profesori din Bacau catre autoritatile din Ucraina: respectati dreptul minoritatilor la educatie in limba materna

Patru asociatii culturale din Bacau, reprezentate de profesori din invatamantul universitar si preuniversitar, solicita autoritatilor de la Kiev sa renunte la „reforma“ educatiei din Ucraina, care afecteaza invatamantul in limba materna a tuturor minoritatilor etnice. În tara vecina, in Bucovina de Nord si in zona Odesa, traiesc, potrivit statisticilor, peste 400 de mii de cetateni, care se identifica romani si moldoveni si care vorbesc limba romana.
Apelul societatii civile din Bacau este asumat de „Societatea pentru Cultura si Literatura Româna în Bucovina – organizatia Bacau“, „Despartamântul ASTRA „Vasile Alecsandri” Bacau“, „Fundatia Culturala „Georgeta si Mircea Cancicov” Bacau“, „Societatea Cultural-Stiintifica „Vasile Alecsandri” Bacau“ siColegiul National „Vasile Alecsandri” Bacau , care sunt reprezentate de profesorul universitar Ioan Danila, de profesorii Mitica Pricopie, Elena Bostan, de poetul Victor Munteanu si de profesorul de filosofie Calin Boamba, care este si director al Colegiului National „Vasile Alecsandri“.

 

„Limba româna în spatiul istoric românesc

Am luat cunostinta cu profunda neliniste de intentiile autoritatilor ucrainene de a priva comunitatile românesti din tara vecina de dreptul fundamental la instruire în limba materna. În clipa urmatoare gândul ni s-a îndreptat spre corifei ai culturii noastre care si-au intersectat biografia cu tinutul Bucovinei si care ne-au lasat nu doar creatii artistice de prima marime, ci si marturii cu valoare testamentara privind locul de formare si de manifestare a limbii române.

Primul dintre ei este Vasile Alecsandri, care o definea în 1876 drept „tezaurul cel mai pretios pe care-l mostenesc copiii de la parinti, depozitul cel mai sacru lasat de generatiile trecute si care merita a fi pastrat cu sfintenie de generatiile ce-l primesc”. Cel ce ne-a înzestrat cu mobilizatoarea „Hora a Unirii” a publicat în 1850, în ziarul „Bucovina” din Cernauti (în Ucraina, azi), capodopera poeziei populare românesti, „Miorita”.
La rândul lui, Mihai Eminescu a studiat în acest important centru de cultura româneasca. „În casa lui, [Aron Pumnul, dascalul si gazda sa], avea un fel de biblioteca româna clandestina, din care împrumuta carti scolarilor, îndeosebi pe Alecsandri” (G. Calinescu,Viata lui Mihai Eminescu).

Poetul national al românilor era de parere „ca niciun neam de pe fata pamântului nu are mai mult drept sa ceara respectarea sa decât tocmai românul, pentru ca nimeni nu este mai tolerant decât dânsul”.

Suntem deplin solidari cu cei ce vorbesc limba româna în aceasta regiune istorica si împartasim întru totul revendicarile lor legitime. Reamintim cu durere faptul ca numarul scolilor din Ucraina cu limba de predare româna a cunoscut o descrestere continua în ultimele decenii, iar recentele initiative ale statului vecin pot avea efecte dramatice în privinta zonelor locuite de români/moldoveni: regiunea Cernauti cu Nordul Bucovinei, Tinutul Hertei si Nordul Basarabiei, regiunea Odessa, cu sudul Basarabiei – Bugeacul si zona dintre Nistru si Bug –, precum si regiunea Transcarpatica, cu Maramuresul de Nord.

Cernauti

Solicitam, asadar, Guvernului de la Kiev sa renunte la masurile restrictive la adresa comunitatii românesti si a altor comunitati care traiesc pe teritoriul Ucrainei, prin respectarea drepturilor de baza ale acestora, în spiritul valorilor europene actuale“,

se arata in apelul semnat de :

Societatea pentru Cultura si Literatura Româna în Bucovina – organizatia Bacau
Despartamântul ASTRA „Vasile Alecsandri” Bacau
Fundatia Culturala „Georgeta si Mircea Cancicov” Bacau
Societatea Cultural-Stiintifica „Vasile Alecsandri” Bacau
Colegiul National „Vasile Alecsandri” Bacau

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com