Intr-o colectie particulara, in comuna Izvorul Berheciului, se gaseste cel mai vechi ou de Paste din Bacau. Intr-un sat si astazi pierdut printre dealuri si paduri, numit Baimac, in comuna Izvorul Berheciului, in 1877 a raspuns la chemarea goarnei pentru cucerirea Independentei Romaniei si Ioan I. Ciuche .
Intreg satul a participat cu un entuziasm greu de descris, la sustinerea razboiului contra turcilor. Bacauanii au participat 1589 de soldati, tineri, ce vor lupta cu mare vitejie la Plevna, Grivita, Smardan.
Mandru de uniforma de dorobant cu opincile bine infasurate la picioare, cu mantaua lunga incinsa la mijloc cu o curea si mai ales cu caciula indoita pe ureche si inpodobita cu pene de curcan, dorobantul noastru a parasit satul natal, participand cu regimentul 12, la luptele grele din Bulgaria. S-a acoperit de glorie in lupta cu dusmanul, dovedind un eroism demn de cel al stramosilor.
La 17 iulie 1877 Regimentul 14 intra victorios in Nicopole unde drapelul romanesc va fi inaltat de asupra cetatii.Eroul nostru participa la bataliile de la 30 august la Grivita I si II. Pierderile au fost foarte grele. Din regiment raman 320 de oameni. Acest regiment si-a facut deplin datoria.
Duminica, 13 august 1878, Regimentul 14 Dorobant aflat sub conducerea colonelului Alexandru Fotea trece pe sub Arcul de Triunf de la marginea Sudica a Bacaului. Printre ei si Ioan Ciuche cu inima batand de mari emotii, dar cu sentimentul datoriei implinite.
In ranita sa se aflau cateva decoratii smulse de la soldatii turci, invinsii lui dar si un ou de paste neobisnuit. Soldatul nostru il cumparase de la unul din magazinele din Bucuresti pe care l-a adus acasa. In fiecare an de Sfintele Pasti, oul de lemn acoperit de frumoase desene era sters cu grija si asezat la loc de cinste printre obiectele de pret ale casei. Au trecut mai bine de 130 de ani de cand oul a trecut prin mainile a catorva generatii pastrandu-si vii culorile vechi.
Ne aflam inainte de Sfintele Sarbatori de Pasti 2011, si acest „bunic” pare sa infrunte timpul desi culorile s-au mai enstompat. Are ca si alta data o inaltime de 12,5 centimetri si o cercunferinsa de 25 centimetri, confectionat dintr-un lemn nobil. Pacat ca nu-i ca vinul, ca odata cu trecerea timpului sa devina mai gustos. La anu, de Paste va fi admirat intr-o expozitie, ca un exponant unic.
Autorul articolului a fost ajutat de Eugen Sendrea
„Potrivit unor surse, pare a fi unul dintre cele mai vechi oua de Paste din Romania. Un ou care a lasat generatii in urma, prin negura timpului. In documentare am fost ajutat si de istoricul Eugen Sendrea, un om demn de toata admiratia”, a precizat Stelian Cartacuzencu.