Referendum 2007-2012, „cand iarna nu-i ca vara“

Demiterea presedintelui Traian Basescu pare inevitabila, acum cand mai sunt doar sase zile pana la Referendumul din 29 iulie. Dupa alegerile prezidentiale controversate din 2009, Traian Basescu nu a reusit

Traian Basescu -Referendum 2012

Traian Basescu -Referendum 2012

sa-si refaca imaginea, pe fondul crizei economice si a guvernarii dezastruase a profesorului Emil Boc. Basescu a castigat alegerile din 2004 cu un discurs anticoruptie, populist, dupa anii de guvernare a lui Adrian Nastase. Daca in 2007 romanilor nu le era clar ca in fruntea tarii a ajuns un marinar impertinent, acum lucrurile par evidente. Au trecut opt ani de cand Traian Basescu a promis ca marii corupti vor ajunge pe mana Justitiei. Timp in care camarila din jurul lui a reusit sa subjuge Economia, sa demoleze imaginea Romaniei peste hotare, sa decridibilizeze institutiile statului. Si nimeni sau aproape nimeni nu a ajuns dupa gratii. Santajul cu dosarele, comenzile politice si dosirea investigatiilor sub umbrela DNA au fost practici comune. Criza mondiala, masurile de austeritate luate de sistemul Basescu si gafele monumentale lipsite de bun simt ale presedintelui au schimbat raportul simpatiei fata de primul om in stat. In 2007, Traian Basescu a iesit intarit din Referendum, cu 74% din voturi in fvoarea mentinerii in functie. Acum, 67-70% dintre romani vor sa-l scoata din functie, procent acreditat de majoritatea institutelor de sondaj.

Scenariu posibil, cu consecinte grave: Traian Basescu ramane in functie, prin neintrunirea cvorum-ului

9 milioane de romani trebuie sa se prezinte la vot pentru validarea sau invalidarea lui Traian Basescu ca presedinte. Potrivit datelor statistice, peste 18 milioane de romani au drept de vot, dar peste 4 milioane dintre acestia muncesc in afara granitelor tarii, departe de preocuparile abisnuite ale romanilor din tara. Este de asteptat ca de aici sa vina doar cateva sute de mii de voturi, marea majoritate din Spania, Italia si Franta. Voturi in favoarea presedintelui ar putea veni din Republica Moldova, tara pentru care s-au relaxat conditiile de obtinere a cetateniei, acum cu un numar considerabil de votanti. Chiar si asa, pentru ca Referendum-ul din 29 iulie sa fie validat sunt necesare peste 8 milioane de voturi din Romania, adica aproximativ 60% din populatie sa-si exercite acest drept. Ceea ce este putin probabil. In cazul in care nu se va intruni cvorumul, Traian Basescu isi va continua mandatul, in ciuda votului negativ. O astfel de situatie este de natura sa arunce intreaga tara intr-o criza fara precedent, cu miscari de strada, cu un discurs radicalizat din partea Guvernului Ponta dar si cu masuri externe menite sa arunce România in larina europenilor.

Un comentariu

  1. ABEREZI spune:

    VORBESTI MULT SI PROST

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com