Rusia îsi testeaza alte noi arme în Siria

http://www.worldtribune.com/

http://www.worldtribune.com/

Scris de Valentin Vasilescu, analist militar, fost comandant adjunct al Aeroportului Otopeni. 

Potrivit publicatiei Asian Defence News (Russian combat helicopter Mil Mi-28 arrived in Syria) în Siria a fost depistata o noua escadrila de elicoptere de atac ruseasca compusa din 12 Mi-28 NE . Totodata, pe blindatele siriene care duc actiuni ofensive în vestul si centrul tarii au fost surprinse noile echipamente electrono-optice rusesti Shtora-1. Totul dupa ce saptamîna trecuta din marea Caspica, au fost lansate 26 de rachete de croaziera  rusesti 3M-14T Kaliber care au parcurs 1.500 km pîna la tintele lor din Siria.

Rusii au lansat 26 rachete de croaziera din Marea Caspica, asupra tintelor ISIS

Elicopterul blindat Mi-28 NE este rivalul rusesc a lui cunoscutului aparat American AH-64 D si costa 50 % din pretul unui avion de vînatoare  ( 25 milioane USD ). Masa maxima la decolare a elicopterului este de 11t si poate lua la bord 2,5 tone de arme. Ca armament, elicopterul dispune, în bot, de un tun mobil cal. 30 mm ( dirijat automat pe directia privirii operatorului de arme ), de 16 rachete antitanc ghidate si de 40 rachete S-8 sau S-13.Viteza maxima a lui Mi-28 este de 320 km/h, plafomul practic de 5.700 m si autonomia de 1.100 km.

http://nasser-ss.com/

http://nasser-ss.com/

Echipajul unui Mi-28 NE este format din doi membrii : pilotul pe locul din spate si operatorul sistemelor de arme pe locul din fata. Începînd de anul trecut Rusia a sprijinit Irakul în lupta împotriva ISIS, livrîndu-i o parte din cele 56 de elicoptere Mi-28 NE comandate. Totodata, Irakul renuntînd la elicopterele AH-64 D pe care SUA a tot amînat sa le livreze.

Într-un articol anterior, am detaliat o parte din cele mai sofisticate ”arme secrete” ale rusilor, cele cu ajutorul carora au cîstigat suprematia în Siria, în ceea ce priveste razboiul radioelectronic ( Electronic warfare -EW).

Cu ce arme ultrasecrete a cîstigat Putin suprematia în razboiul radioelectronic din Siria ?

Ca urmare a masurilor de razboi radioelectronic aplicate de rusi, rebelii islamisti ”moderati” n-au mai primit nicio informatie via-satelit de la sponsorii lor americani, despre miscarile armatei siriene. Armata siriana concentrînd în secret trupe, pe directiile Latakia-Idleb ( la nod de Latakia ), Latakia- Hama ( la est de Latakia ) si Latakia-Homs. De unde au declansat actiuni ofensive cu blindate pentru a prelua sub control, de la rebeli, segmentul Idleb- Hama- Homs, al autostrazii M5. Cea care leaga Aleppo de Damasc.

Ofensiva de amploare a armatei nationale siriene

Pîna la declansarea bombardamentelor rusesti în Siria, armata nationala siriana a suferit pierderi grele în blindate, din partea rebelilor islamisti ”moderati”, înarmati de SUA cu rachete antitanc BGM-71 TOW.

Shtora-1 este un echipament electrono-optic activ de protectie a blindatelor rusesti, special creat pentru neutralizarea principalei rachete antitanc din înzestrarea armatei americane, BGM-71 TOW. Abia acum Rusia a început sa distribuie acest echipament armatei siriene, în cantitati impresionante. Shtora-1  bruiaza fascicolul laser sau infrarosu de ghidaj al rachetei, facînd-o sa rateze tinta. Sistemul mai bruiaza si telemetrele laser, împiedicînd masurarea corecta a distantei pîna la tinta. Echipamentul este montat pe tancul rusesc T-90 MS, pe masina lupta a infanteriei BMP-3M si pe alte blindate ale trupelor de uscat ale armatei ruse .

http://www.military-today.com/

http://www.military-today.com/

Echipamentul dispune de cîte patru perechi de senzori în infrarosu si laser care acopera un câmp de vedere de 360 ??de grade. Detectarea sursei de ghidaj antitanc este determinata cu o precizie de 3 grade. Patru emitatoare de contramasuri, încep sa proiecteze impulsuri dirijate de bruiaj, atunci când sistemul de ghidare antitanc detectat, lanseaza racheta.

Suplimentar, echipamentul dispune de lansatoare de grenade cu aerosoli care creaza un ecran opac la spectrul de ghidare infrarosu si laser. Grenadele sunt lansate la 50-70 m de blindatul care trebuie protejat. Functionarea Shtora-1 este asistata de un microprocesor care primeste informatii de la senzorii de avertizare si activeaza contramasurile.

 

6 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com