Proprietarii de padure, afectati de Noul Cod Fiscal

Proprietarii de paduri, reuniti în Federatia Proprietarilor de Paduri si Pasuni „Nostra Silva“, avertizeaza asupra faptului ca noile modificari aduse zilele acestea Codului Fiscal vor avea consecinte negative. Mai precis impunerea impozitului de 16% la care se vor adauga contributiile sociale si de sanatate vor duce la taieri de padure ilegale, la neadministrarea unor suprafete, toate cu efecte grave pe termen lung. Reprezentantii „Nostra Silva“ mai arata faptul ca proprietarii de paduri sunt impozitati deja prin taxa de mediu si ca noile biruri vor dezechilibra întreg sistemul.  „Veniturile din silvicultura sunt foarte mici (a se vedea rezultatele Romsilva). Aceste venituri sunt deja impozitate prin impozitul pe terenuri forestiere, taxa de mediu (aberanta, padurea este un factor creator de mediu sanatos), taxe de paza si servicii silvice. Totodata, impozitarea suplimentara este nerealista, cu costuri de administrare fiscala mai mari decât veniturile si va conduce la cresterea suprafetei padurilor neadministrate si a taierilor ilegale, cu costuri sociale mult mai mari decât impozitele colectate“, afirma avocatul Bogdan Tudor Todoran, presedintele Federatiei „Nostra Silva“.

padure primavarasatra de caldarari in padurea de la Buhoci (38)Venitul mediu net realizat de Romsilva din administrarea padurilor statului a fost, în ultimii 3 ani, de 8-10 lei/ha. O cota de 16% din aceasta valoare înseamna 1-1,5 lei/ ha impozit pe venituri din agricultura . În acest moment exista o suprafata de aproximativ 500.000 ha neadministrate (fara paza), supuse taierilor ilegale si degradarii. Impozitele suplimentare vor face si mai dificila preluarea sub orice forma în administratie silvica a acestor suprafete. În cazul multor proprietari, pentru a putea taia mai mult si pentru a ocoli impozitul pe venit, tenta?ia de a scoate padurile din administra?ie silvica va creste, iar fenomenul va conduce la cre?terea taierilor ilegale de padure.

În judetul Bacau exista peste 276 de mii de hectare de padure, din care doar 176 de mii mai sunt administrate de Directia Silvica Bacau. Din padurile care sunt la stat se taie, anual, aproximativ 700 de mii de metri cubi. Este mai greu de estimat cantitatea de masa lemnoasa exploatata din padurile private. Cele mai mari suprafete de padure sunt detinute de fonduri de investitii si societati implicate în prelucrarea lemnului din Austria, Finlanda, SUA si Danemarca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com