Proiectele pentru tineri ale candidatilor la alegerile prezidentiale

Asociatia Romanian Youth Movement for Democracy, in parteneriat cu organizatia “Un Zambet” Bacau, a organizat joi, 30 octombrie, masa Dezbatererotunda “Proiectele candidatilor la alegerile prezidentiale pentru tineri”. Evenimentul fost organizat sub egida proiectului “Cetateni activi pentru Bacau” si a avut loc intr-un cadru informal, la cafeneaua Subway 2 din Bacau.

La intalnirea cu tinerii au fost prezenti reprezentantii principalilor candidati la functia suprema in stat, si anume: Cosmin Necula (deputat PNL, reprezentant Victor Ponta), Dragos Luchian (senator PNL, reprezentant Klaus Iohannis) si Mihai Platon (sustinator al candidatei independente Monica Macovei). Evenimentul a reunit un numar de peste 40 de tineri (elevi, studenti, voluntari, angajati) care au dorit sa afle mai multe informatii despre ceea ce isi propun candidatii cu privire la viitorul lor, al tinerilor. Totodata, au fost prezenti si reprezentanti din media locala, atat din presa scrisa cat si din televiziune. Masa rotunda s-a dorit a fi o intalnire non-formala, un dialog intre politicieni si tineri, astfel incat acestia din urma sa inteleaga concret programele prezidentiale ale competitorilor cu privire la politicile de tineret.

Cosmin Necula, Mihai Platon si Dragos LuchianModeratorul intalnirii, presedintele RYMD, Marian Damoc, le-a adresat invitatilor o serie de intrebari, consultate de cei trei sustinatori politici cu cel putin o zi inainte. Temele dezbatute au fost legate in mod direct de tineri si dificultatile pe care acestia le intampina la momentul actual.

Astfel, raspunsurile invitatilor in privinta unei probleme majore a tinerilor din ziua de azi, somajul, au fost diverse. Senatorul PNL, Dragos Luchian, sustine ca “politica de dezvoltare economica trebuie sa sprijine tanarul antreprenor, pentru ca acesta stie ce are de facut mai bine decat statul.” Mihai Platon a declarat ca, “din cauza ca in Romania se fura multi bani, nu putem crea locuri de munca pentru tineri. “Problema tinerilor este problema tuturor cetatenilor romani si doar cu bani se pot crea locuri de munca”. Deputatul PSD, Cosmin Necula spune ca “se pot implementa politici publice care sa favorizeze in mod concret accesul tinerilor pe piata muncii”.

Cosmin NeculaIn privinta sustinerii antreprenoriatul, opiniile celor trei sunt diferite. In timp ce Cosmin Necula este de parere ca “antreprenoriatul se refera la cei care au aptitudini antreprenoriale si “nu toti putem sa terminam liceul si sa visam sa fim antreprenori”, Dragos Luchian promoveaza programele de finantari acordate antreprenorilor incepatori. Mihai Platon a declarat ca “tinerii trebuie sa isi descopere talentele, sa creada in ele si sa le puna in aplicare”.

In ceea ce priveste sistemul educational romanesc, Dragos Luchian si Mihai Platon sustin ca acesta este unul slabut si se afla in colaps.  Pe de alta parte, domnul Necula spune ca “invatamantul nu este slab, ci doar un pic inadaptat”.

Referitor la pozitia candidatilor vis-a-vis de exploatarea gazelor de sist, conform spuselor domnului Platon, Monica Macovei sustine aceasta initiativa in conditiile prevazute de lege. “Klaus Iohannis sustine explorarea gazelor de sist, dar este contra exploatare in aceasta faza pentru ca Dragos Luchiannu avem certitudinea ca tehnologiile folosite sunt sigure pentru oameni si mediu”, declara Dragos Luchian. La randul sau, Cosmin Necula crede ca “ne trebuie gaze de sist sa reusim sa devenim complet independenti energetic”.

Un alt subiect abordat a fost acela al implicarii tinerilor in viata politica. In acest sens, Monica Macovei, sustine modificarea Legii partidelor, astfel incat se poata crea un partid cu trei membri, iar Dragos Luchian si Cosmin Necula nu sunt de acord cu infiintarea unui partid cu atat de putini membri fondatori, putand doar discuta despre micsorarea numarului, de la 25.000 la 10-15.000.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com