Proiect regional pentru consilierea in cariera a elevilor de la tara

Asociatia „Alternative Sociale“ în parteneriat cu Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau vor pune in aplicare proiectul „ACT-IV – Abilitati de Cariera pentru Tineri – Investitie în Viitor!”. Acesta se va desfasura concomitent, pâna în decembrie 2014, în opt judete din Moldova: Bacau, Botosani, Galati, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui si Vrancea, beneficiind de o finantare externa, în valoare de 557.842 de dolari.

Proiectul îsi propune sa informeze si sa formeze 800 profesori, în legatura cu metodologii si instrumente, cu scopul de a oferi orientare si consiliere în cariera elevilor din mediul rural si totodata sa ajute 20.000 de tineri sa valorifice oportunitatile educationale. Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau a nominalizat doi profesori, Teona Codreanu, de la Colegiul National „Vasile Alecsandri” Bacau si Ioana-Mirela Cojocaru, de la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” Bacau, care au optinut calitatea de experti în cadrul acestui program. Expertii vor activa ca formatori în domeniul orientarii si consilierii în cariera, la nivelul judetului Bacau, putând organiza sesiuni de formare si dupa încheierea proiectului. „Curriculumul proiectului a fost acreditat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, sub forma unui program de formare continua, „Orientarea si consilierea în cariera a tinerilor”, 41 ore, 10 credite profesionale transferabile, fiind dedicat personalului didactic din învatamântul secundar inferior“, a explicat Gabriel Stan, directorul Casei Corpului Didactic din Bacau.

Intreaga activitate va fi organizata in judetul Bacau, în parteneriat cu C.C.D. Iasi. În aceasta etapa a proiectului sesiunile de formare vor fi organizate începând cu luna mai 2012, acestea finalizându-se în luna martie a anului 2013.  Ele vor beneficia de sprijinul tuturor partenerilor. Asadar, prima sesiune de formare va debuta vineri, 11 mai 2012, începând cu ora 09.00, la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” Bacau.

De asemenea, se doreste elaborarea unui ghid pentru profesori si a unui manual pentru elevi, în domeniul orientarii în cariera, ce vor fi disponibile pentru utilizarea la clasa, sau pentru studiul individual. La final, 800 de profesionisti (640 de profesori si 160 de consilieri scolari), va fi formati si certificati pentru a realiza activitati de orientare în cariera în scolile din mediul rural, in cele opt judete ale Moldovei. Persoanele vor fi selectate pe baza experientei lor anterioare, în domeniul orientarii/consilierii în cariera si a motivatiei de a participa la proiect. „Impactul proiectului asupra acestora va fi monitorizat prin vizite, chestionare de evaluare, etc., iar echipa de  proiect va oferi suportul necesar. De asemenea, va fi creat un sistem de raportare pentru profesori, cu privire la activitatile realizate, lectiile învatate, bunele practici colectate, probleme/solutii identificate, etc. La finalul proiectului, un raport cu privire la metodologiile si bunele practici din domeniul orientarii si consilierii în cariera va fi înaintat Ministerului Educatiei, pentru diseminarea acestuia la nivel national. Varianta finala a raportului va integra si feedback-ul primit din partea expertilor si a partenerilor proiectului“, a mai spus Gabriel Stan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com