Reprezentanti ai Federatiei Mondiale a Romilor, din mai multe tari din zona Balcanilor, au explicat în Parlamentul European de la Bruxelles, în cadrul reuniunii publice de la Subcomisia pentru Drepturile Omului, cu ce probleme se confrunta minoritatea. România a fost reprezentata la întâlnirea de pe 11 octombrie de Florin Dura, lider al romilor din Bacau. Urmatoarea conferinta dedicata problemelor etniei rome va avea loc pe 28 octombrie.
Conferinta a fost deschisa de Soraya Post, raportoare LIBE(Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne). „ În prezentarea sa a vorbit despre cei 800 ani ai discriminarii romilor în întreaga Europa. Anti-gypsismul este prezent peste tot, individual si social, in Justitie si institutii politice, romii nu au aceleasi drepturi si protectie ca restul. Doamna Soraya considera ca modul de rezolvare a acestor probleme este prin crearea unor comisii de reconciliere între romi si populatia tarilor in care locuiesc“, a declarat Florin Dura, reprezentantul romilor din România la întâlnirea de la Bruxelles.
Romii le-au explicat reprezentantilor UE faptul ca se confrunta cu aceleasi probleme ca si în trecut, adica saracie, excluziune sociala, discriminare si lipsa unor programe coerente pentru ameliorarea situatiei. „Si în România, un procent semnificativ al populatiei rome nu au loc de munca. Potrivit recensamântului suntem 600 de mii, dar noi apreciem ca numarul real se apropie de 2 milioane. Aproximativ 2% dintre acestia nici nu exista pentru statul român, nu au buletin, nu au certificat de nastere, practic nu exista, din tata în fiu. Eu cunosc câteva sute de cazuri“, a mai declarat Florin Dura.
Ce probleme au romii din Balcani
Dubrovka Suika, presedintele delegatiei romilor din Albania, a vorbit despre grupurile minoritare care sunt întotdeauna mai vulnerabile, sunt defavorizate si sunt lasate ultimile în deciziile politice.Alojz Peterle, presedintele delegatiei din Republica Iugoslava a Macedoniei a avut o scurta interventie cu privire la romii care traiesc Skopje, în Sutka, unde se vorbeste doar limba romani. Situatia juridica este mai buna pentru romi aici, dar exista putine resurse care afecteaza grupurile marginalizate. Eduard Kuka, reprezentantul din Serbia, a vorbit despre faptul ca romii de aici sunt discriminati, despre copiii de etnie roma, care au sanse mici de acces la educatie si apoi la locuri de munca. Rata somajului în rândul romilor este aproape de 60%.
Claude Cahn, ofiter pentru Drepturile Omului, a enumerat problemele romilor care tin de educatie, de abandonul scolar, de lipsa serviciilor medicale, de casatoriile timpurii si efectele asupra formarii familiei.
În Serbia exista 583 ghetouri ale romilor, care sunt respinsi de restul societatii. Expertul Martha Garcia-Vidalgo a amintit despre scaderea fondurilor alocate romilor, pe fondul imigratiei sirienilor în UE dar si despre lipsa actelor de identitate în comunitatile rome din toata Europa.
Comisia Europeana va încheia un parteneriat cu Word Roma Federation pentru dezvoltarea unor proiecte comune, integrate, care sa ia în calcul problemele comunitatilor de romi din întreaga Europa.