Joi, 20 noiembrie, a fost lansat primul album fotografic despre Pogromul de la Iasi. Evenimentul a inceput la ora 16:30 în cadrul târgului de carte Gaudeamus, de la Bucuresti, la standul editurii Curtea Veche. Albumul, al carui autor este istoricul Radu Ioanid, a fost realizat cu sprijinul Institutului National pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” si al Muzeului Memorial al Holocaustului de la Washington.
„Totul s-a întâmplat: teroarea, amenintarile, vagoanele sigilate, foametea, umilinta, executiile publice. Din timp în timp, cititorul, cu inima frânta si istovit, se va opri în mijlocul unei pagini, incapabil sa absoarba înca o imagine, înca un tipar”- Elie Wiesel.
„Probabil una dintre cele mai cunoscute actiuni împotriva evreilor din România, Pogromul de la Iasi este, totodata, unul dintre evenimentele cel mai bine documentate fotografic din istoria Holocaustului din România. Prin cele 129 de fotografii cuprinse în album, autorul aduce mai aproape de cititor tragedia evreilor care altminteri, doar povestita, ar putea parea o întâmplare apartinând unui trecut îndepartat. În cazul de fata, fotografiile exprima, însa, mai mult decât ar putea-o face, vreodata, cuvintele.
Astfel, în paginile albumului, cititorul va regasi reflectat Pogromul de la Iasi prin scene de pe strazile Iasului, din curtea Chesturii, scene din Trenurile mortii, de la procesul criminalilor de razboi si portrete ale victimelor. Un plus de autenticitate confera textele ce însotesc fotografiile, care nu sunt simple note sau comentarii ale autorului, ci marturii ale supravietuitorilor sau ale celor care au asistat la aceste tragedii. În deschiderea albumului studiul introductiv al autorului despre Pogromul de la Iasi, publicat într-o forma actualizata, completeaza si sustine mesajul imaginilor“, se arata in comunicatul Institutului National pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.
„Dincolo de tragismul mortii sau de caracterul acuzator al unora dintre fotografii, refacerea cronologiei Pogromului de la Iasi prin intermediul acestor imagini este expresia a ceea ce spunea Thomas Mann într-unul din romanele sale « Moartea oricarui om este preocuparea supravietuitorilor, mai mult decât a lui » Da, este datoria noastra sa nu-i uitam, pentru a arata astfel ca am înteles lectia în fata mortii criminale”- Alexandru Florian, director general Institutul „Elie Wiesel”
„Expresie a memoriei victimelor Pogromului de la Iasi, albumul vine totodata în completarea primei expozitii cu caracter istoric dedicata Holocaustului din România, organizata în 2011, la Iasi, cu prilejul împlinirii a 70 de ani de când existenta a 13,000 de evrei, batrâni, copii, tineri, femei sau barbati, a fost curmata brusc, din responsabilitatea autoritatilor din timpul regimului Antonescu.
Fotografiile si marturiile au fost preluate din: arhivele Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, ale Serviciului Român de Informatii, ale Centrului pentru Studierea Istoriei Evreiesti din România, ale Federatiei Comunitatilor Evreiesti din România, ale Asociatiei ACMEOR, ale Muzeului National de Istorie a României, ale Academiei Române, ale Muzeului Holocaustului de la Yad Vashem, ale Bundesarchiv, ale Historisches Archiv der Stadt Koln, ale JOINT, ale Beit Hatfutsot, ale Holocaust History Archives Olanda, ale Beit Lohamei Haghetaot, ale National Archives and Records Administration, ale familiilor Florian si Pulver, colectia istoricului Adrian Cioflânca“, se arata in comunicatul Institutului National pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.