PRESEDINTELE BASESCU, SUMMIT-UL DE LA VILNIUS SI UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA

scris de Victor Nichitus

Traian Basescu (sursa poza: www.epochtimes-romania.comindex.html)

Traian Basescu (sursa poza: www.epochtimes-romania.comindex.html)

Cu o zi înainte de începerea summit-ului de la Vilnius, presedintele Basescu a declarat la TVR 1, ca, dupa NATO si Uniunea Europeana, urmatorul proiect politic al statului român este unirea cu Republica Moldova. Traian Basescu a precizat însa ca acest lucru nu se va întâmpla „mâine”. „Mai devreme – nu va gânditi mâine – sau mai târziu, acest lucru se va întâmpla, pentru ca sângele apa nu se face. România a avut un proiect fundamental de tara – NATO. A avut un al doilea proiect de tara, UE. Eu cred ca un al treilea proiect fundamental trebuie sa fie unirea cu Moldova”, a afirmat Traian Basescu.

Declaratiile presedintelui român au fost taxate de catre premierul român Victor Ponta. Domnia sa, a spus ca declaratia lui Basescu, este „o declaratie de final de mandat a unui presedinte care în noua ani nu a facut nimic pentru Moldova”.Premierul român considera ca prin aceste declaratii presedintele „da apa la moara Partidului Comunistilor din Moldova”. „Cred ca aceasta abordare este una gresita – cred ca moldovenii, nu au nevoie si nu vor sa vina cineva sa îi ia… Eu zic ca cel -romania-maremai bine e sa facem lucruri concrete – gazoduct, linii de autostrada, sa întarim  partea de colaborare culturala si educationala”, a adaugat Ponta.

Ziaristii români nu au trecut cu vederea punctul de vedere al presedintelui Basescu. Opinia doamnei Ioana Ene, intitulata“Jocul periculos al presedintelui. Usor cu unirea pe scari!” (1.), face trimitere la un gag filmat de Stan si Bran care se intituleaza „Usor cu pianul pe scari”, în care cei doi comici au scapat pianul din mâini în timp ce coborau pe scari.  Doamna Ioana Ene a punctat cîteva dintre posibilele repercursiuni ale declaratiei facute de seful statului român. Potrivit domniei sale, scotând la iveala chestiunea unionista, “Traian Basescu joaca periculos în relatia cu UE si Republica Moldova”. Doamna Ene considera ca anuntul facut de presedinte miercuri seara, “are darul unic de a enerva si la Bruxelles, si peste Prut.”

Traian BasescuNu cred ca declaratia presedintelui Basescu, a surprins pe cineva. Declaratii cu acute accente unioniste, domnia sa a mai facut. De aceasta data, presedintele României a aratat doar ca este consecvent si a pus punctele pe i. Cât despre asa numitul „imperialism românesc”, comunistii moldoveni au mai vociferat. Acum, domniile lor prin vocea domnului Resetnicov, l-au amenintat, în limba rusa, pe presedintele Traian Basescu, cu dezmembrarea statului român. Dar în împlinirea acestui nefericit scenariu, dati-mi voie iarasi, sa nu cred. E posibil ca aceasta credinta a mea sa vina de la aplecarea catre Evanghelii a domnului Basescu, care vine sa le dea de fapt românilor basarabeni, nadejdea în miracole. Cereti si vi se va da, a spus, presedintele român! Îndemnul datator de speranta face trimitere directa la un verset din Evanghelia dupa Luca care spune „cereti si vi se va da, cautati si veti gasi, bateti si vi se va deschide. Fiindca oricine cere, capata, cine cauta gaseste, si celui ce bate i se va deschide”…
Cred, partial, în justetea afirmatiilor facute de domnul profesor Ionel Nicu Sava care a plasat pe blogul domniei sale, un text în care a fost punctat, faptul ca, la Vilnius, oficialii UE nu îsi doresc sa auda mesaje de tip unionist. “ În preajma summit-ului UE de la Vilnius, noi nu discutam temele centrale ale uniunii în legatura cu Parteneriatul Estic – stabilitatea la frontiere, ci facem seminarii despre unire”, scrie domnia sa în textul intitulat „Usor cu unirea pe scari” (2.) Dar la Vilnius nimeni nu are când se gândi la unionista declaratie a presedintelui României caci cu totii sunt usor debusolati de retragerea de ultima ora a Ucrainei. Afirmatia îi apartine lui Cristian Ghinea care adauga ca „printre oficialii UE circula o nervozitate si un sentiment de neîmplinire”.

Sunt convins ca declaratia presedintelui Basescu a fost mai mult una de uz intern. Aflat la final de mandat, domnul Basescu nu mai are nimic de pierdut. În confruntarea celor doua palate, Cotroceni si Victoria, declaratia locatarului de la Cotroceni îl pune într-o usoara dificultate pe cel de la Palatul Victoria.

 

Nedelicatul joc al presedintelui Basescu pe Moldova era unul asteptat. Dar când a fost vreodata, delicat politicianul Basescu? Lansarea Partidului Miscarea Populara la Chisinau a fost un semn clar ca la Cotroceni se pregateste o declaratie de acest gen.Sondajul ”Barometrul – Adevarul despre România”, realizat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevarul” s-a constituit într-un teren de aterizare pentru declaratia sefului statului român.  În conditiile în care 61,7% dintre români se declara de acord cu unirea Republicii Moldova cu România daca integrarea europeana a Chisinaului s-ar dovedi imposibila, declaratia presedintelui Basescu este una corecta din punct de vedere politic. Mai mult, pentru ca a spus-o verde în ochi, ea a facut ca, pe plan intern, sa-i sara procentajul cu câteva puncte în sus.

Oricum ar fi, domnul Dungaciu trebuie sa se declare multumit. De acum încolo, statul român are un proiect dedicat Republicii Moldova. Proiectul pare a fi plasat într-un viitor destul de incert  – domnul Basescu a specificat ca „nimic nu se poate face împotriva vointei românilor din stânga si dreapta Prutului”, dar, vor unii ori nu, odata cu aceasta declaratie, potentialitatea sa de existenta capata contur.

 

 

Pâna una alta, corespondenta Europei Libere la Vilnius, Valentina Ursu, ne informeaza ca, astazi, vineri 29 noiembrie, Presedintele României, Traian Basescu se va afla la Chisinau, într-o vizita particulara, pentru a participa la receptia oferita de Ambasada României în Republica Moldova cu ocazia Zilei Nationale a României.

 

Eu îmi aduc aminte ca marti, 26 noiembrie, din dispozitia Primului-ministru Victor Ponta, vicepremierul Gabriel Oprea a inspectat, lucrarile la gazoductul Iasi – Ungheni si a constatat ca lucrarile sunt si vor fi în grafic.

 

Impartaseste

Victor Nichitus a etichetat acest articol cu: , , , , , , ,

Un comentariu

 1. Pe mine ca roman ma intereseaza sa fie Moldova puternica.
  Sa circule moldovenii in voie in toata Europa, sa castige bani frumosi, iar Europennii sa intre la moldoveni doar cu viza.
  Sustin o Moldova autonoma, o moldova reantregita in vechile ei hotare lasate de Stefan cel Mare.
  O Moldova capabila sa uneasca toate energiile pentru interesul national al ei.
  Iubesc Moldova!
  Sustin conceptul de uniformizare a legilor din ambele tari.
  Asta inseamna unitate intre romani si moldoveni!
  La multi ani romani si moldoveni!
  Traiasca neamul nostru comun!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com