Monument ridicat in Palanca, in memoria eroului Emil Rebreanu (Galerie foto)-update

„Romania nu poate fi intreaga fara Ardeal, Romania nu poate fi mare fara jertfa”,-Nicolae Titulescu

„Nu stiu cum va evolua lumea dupa razboi dar daca nu voi pierde nimic din tot ce simt ca este in mine voi ajunge departe”, Emil Rebreanu, 4 februarie 1917

„Pe ura nu poti  cladi, precum nu poti pe mlastina.”, Apostol Bologa (Liviu Rebreanu)

Despre Monument!

Monumentul a fost realizat din piatra si bronz de catre artistul plastic Marcel Aciocoitei si se numara printre cele mai importante creatii ale acestuia. In centrul ansamblului monumental de peste 4 metri se afla efigia eroului Emil Rebreanu, iar pe latura opusa a obeliscului se afla o compozitie reprezentandu-l pe Sf Gheorghe.

Astazi, in comuna bacauana Palanca, la granita cu Harghita, a fost dezvelit un monument, realizat in onoarea eroului Emil Rebreanu, spanzurat in Primul Razboi Mondial, pe 12-13 mai 1917, deoarece a incercat sa treaca granita l

a „romani“. Monumentul a fost ridicat langa monumentul dedicat eroilor rusi, cu sprijinul financiar al deputatului Iulian Iancu si al Fundatiei „Gandul aprins“. Un merit deosebit revine si Cultului Eroilor Bacau si reprezentantilor Ministerului Apararii Nationale, activi sau in rezerva.

Evenimentul dezvelirii monumentului dedicat lui Emil Rebreanu a adunat laolalta, politicieni bacauani de prim rang, reprezentanti ai Guvernului, ai diferitelor ministere, ai Bisericii Ortodoxe Romane dar si ai Bisericii Romano Catolice. Au fost in mijlocul oamenilor din Palanca, langa Garda de Onoare a Garnizoanei Bacau si  echipajele de jandarmi, deputatul bacauan Viorel Hrebenciuc, presedintele PSD Bacau, deputatul Iulian Iancu sau muzicianul Damian Draghici, candidat pentru Senatul Romaniei. Totodata, au fost prezenti la eveniment si prefectul Claudiu Serban, presedintele Judetului Bacau, Dragos Benea, dar si primarul comunei Palanca, Adrian Palistan. Nu au lipsit nici PS Ioachim Bacauanul, episcop vicar al Episcopiei Romanului si Bacaului, dar nici PS Ioan Selejean, Episcopul Harghitei si Covasnei.

Intreaga ceremonie a fost prezidata de colonelul, in rezerva, Paul Valerian Timofte, de la Cultului Eroilor din Bacau, care a fost insotit de membrii asociatiilor veteranilor de razboi.

 

In ciuda frigului de afara, satenii din Palanca s-au adunat la cea mai mare desfasurare de forte si oficialitati din ultimii ani. Eroul Emil Rebreanu, care a fost spanzurat in Razboi, a primit, inca odata, omagiile ce i se cuvin.

Ceremonia a inceput cu o slujba religioasa, urmata de discursurile politicienilor, militarilor si ai reprezentantilor ministerelor Culturii si al Apararii Nationale. Secretarul de Stat MapN, Dan Tataru, a inmanat mai multe distinctii celor prezenti. Unul dintre momentele cu adevarat veritabile a fost premierea unor veterani de razboi, care se apropie de 100 de ani.

Emil Rebreanu a fost fratele romancierului si dramaturgului roman Liviu Rebreanu. In Primul Razboi Mondial a luptat pe mai multe fronturi ale Imperiului Austro-Ungar. In noaptea de 12 spre 13 mai a fost prins cand vroia sa treaca granita, care era si linia frontului, care trecea intre Palanca si Ghimes (Harghita). A fost condamnat la moarte pentru dezertare si spionaj si a fost spanzurat in mijlocul codrilor din Palanca, acolo unde fratele Liviu Rebreanu a imaginat „Padurea Spanzuratilor“.
Galerie foto www.ziaruldegarda.ro

Un comentariu

  1. AMR spune:

    V-au placut domnilor drumul pana acolo? Este dezastru … Probabil ati ajuns cu avionul ca pe sosea va rupea-ti masina in doua. De ce nu se poate face nimic pentru acest capat de judet???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com