În 1882, in Bacau a intrat în functiune fabrica de hârtie Letea. Se afla în marginea de sud a Bacaului, pe cursul Bistritei. Cel care a înfiintat-o a fost Radu Porumbaru, mare comerciant român. El s-a îngrijit nu numai de bunul mers al fabricii, ci si de conditiile de confort, odihna si de locuire a muncitorilor sai. Pentru acestia a dat în folosinta case de locuit din caramida, ultramoderne pe atunci, ce rezista si astazi aflate la câteva sute de metrii la intrarea în fabrica.
Radu Porumbaru a înfiintat „Bazarul”, tot în preajma fabricii unde muncitorii gaseau sa-si cumpere de la cuie, carute, pana la îmbracaminte. Tot în zona a ridicat o mica biserica pentru rugaciuni si pentru slujbe.
El nu a uitat nici de petrecerea timpului liber. Pentru muncitori a inaugurat un mic parc cu banci de lemn si piatra cu o fântâna arteziana, cu straturi de flori si arbori unde în zilele toride gaseai racoarea. Asta nu-i totul! Pentru cei mici a facut o gradina zoologica cu animale si pasari din padurile Bacaului. Aici puteai vedea jderi, vulpi, lupi, un urs, dar si pasari ca: pitigoi, sticleti, porumbei si altele. A functionat pâna în anii 60´.
Marele gospodar al Bacaului, Radu Porumbaru, a dorit ca în anul 1902, sa faca un lucru care si azi ar fi putut fi mândria Bacaului. Despre ce este vorba? Doua linii de tranvai cu tractiune animala. Stiti la ce ora se tragea la fabrica Letea sirena, pentru a chema muncitorii la lucru? La ora 5 fix. Puternica sirena putea fi auzita chiar de la 30 km, de la Buhusi.