Lacusorul, transformat in “punct de alimentatie publica”

La sfarsitul lunii aprilie, Consiliul Local Bacau a dezbatut un proiect de hotarare privind organizarea unui concurs de solutii pentru reamenajarea a peste 154 de metri patrati, in locul numit „Insula din Parcul Cancicov”. Arhitectii din cadrul Ordinului Arhitectilor din Romania, Filiala Bacau-Neamt, sau firme de arhitectura vor putea prezenta proiecte, pana in data de 7 iunie. Juriul va decide in data de 10 iunie care proiect este mai bun, iar solutia va fi premiata cu 5 mii de lei. Aceasta este doar prima etapa a „reamenajarii” Insulei de la Parcul Cancicov. Ulterior, administratia va incredinta terenul unei firme, care se angajeaza sa realizeze investitia. In contul „investitiei”, firma va primi spre inchiriere terenul pentru mai multi ani, pana la „amortizarea” investitiei si castigarea unui profit consistent.

Vocea consilierilor: „Fara mici, fara bere, fara prost gust”

Tema concursului de proiecte privind reamenajarea insulei din parcul central a nascut vii controverse in Consiliul Local. Edilul, initiatorul proiectului, a impus in proiectul de hotarare aprobat in data de 29 aprilie ca tema pentru studiu sa fie „o constructie ce va adaposti spatii de alimentatie publica, tip bar-bufet: servirea bauturilor alcoolice si nealcoolice, tutun, gustari), cu regim de inaltime recomandat de P+1 sau D+P+1, pentru aproximativ 100 de persoane”. Noul local din Parcul Cancicov va functiona tot anul calendaristic, fapt motivat in primul rand de recuperarea cat mai rapida a investitiei. Majoritatea consilierilor locali au protestat vehement fata de intentia primarului Stavarache de a aproba infiintarea unui nou punct de alimentatie publica in Parcul Cancicov, una din putinele oaze de verdeata si liniste din oras. Costel Dunava, ales local din partea PSD, a declarat ca unul dintre cele mai frumoase locuri din Parcul Cancicov ar fi putut deveni un loc de relaxare si de implinire spirituala. „Avand in vedere intentia actualei administratii de a construi in mijlocul parcului un spatiu comercial de P+1, noi ne-am opus. Propunerea noastra a fost ca in acel loc sa fie amenajat un spatiu adecvat in care sa aiba loc manifestari culturale, in care sa fie pusi in valoare elevii de la Liceul de Arte sau alte persoane talentate din oras. Din pacate, proiectul a ramas in forma actuala. Am ramas doar cu promisiunea verbala a primarului ca nu va aproba alimentatie publica”, a spus Dunava. Gabriel Axinte, consilier democrat-liberal, considera total inadecvata ideea unui nou spatiu destinat alimentatiei publice. „Nu e normal sa se aprobe asa ceva. Prin termenul de alimentatie publica se pot intelege multe. In acelasi timp, speram sa se realizeze o constructie usoara, din lemn, care sa nu afecteze stilul parcului”.

Muzica si mizerie langa bolnavii Spitalului Judetean

Realizarea unui nou punct de alimentatie publica in mijlocul parcului este dezaprobata si de managerii Restaurantului „Green Parc”, situat in Parcul Cancicov. Proiectul administratiei bacauane nu se adreseaza aceluiasi esantion de clienti, dar ar putea aduce cu sine manelizarea intregului parc. „Eu cred ca nu era nevoie de asa ceva. Nu era oportuna realizarea acestei bodegi. E spitalul aproape, iar aceasta locatie va aduce mizerie si zgomot in plus. Iar distributia produselor catre local va afecta parcul. Poate era necesara o dezbatere publica in acest sens”, ne-a declarat Gheorghe Dospinescu, administratorul Green Parc.
De cealalta parte, viceprimarul Roxana Mironescu a declarat ca localul care va functiona pe spatiul lacusorului va functiona tot anul. Mironescu a recunoscut ca nu stie care va fi valoarea totala a investitiei. „Nu stim la cat se va cifra investitia. Dar ca amortizarea sa fie mai rapida, este nevoie ca acest local sa functioneze tot anul. Terenul va fi dat in chirie si nu in concesiune, cu posibilitatea de reinoire a contractului”, ne-a declarat viceprimarul Mironescu.

„Sa nu fie transformata intr-o carciuma ordinara”

Consilierul liberal Cristian Cojocaru considera necesara doar reamenajarea „Insulei din Parcul Cancicov” si spera ca aceasta sa nu fie transformata intr-un balci ieftin, intr-o bodega. „ Lacusorul statea de pomana. Este bine ca va fi curatata albia, ca se va realiza o noua constructie. Pe vremea cand eram eu in liceu, lacusorul era un loc elegant. Stiu ca in proiect este stipulat sa se realizeze un spatiu pentru alimentatie publica. Speram ca aceasta sa nu fie transformata intr-o carciuma ordinara, ci sa fie un loc elegant care sa nu deranjeze”.

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com