Comandorul în rezerva Ion Timaru si-a lansat doua carti, prefatate de criticul literar Petre Isachi si profesorul universitar Stefan Munteanu. Lucrarile „Culori de Negritesti“ si „În numele legii“, scoase la Editura Vicovia, s-au bucurat de o critica favorabila din partea celor prezenti.
La eveniment, care a avut loc ieri, de la ora 17.00 la Restaurantul Militar Bacau au participat zeci de oameni de cultura, multi dintre ei scriitori la Filiala din Bacau a Uniunii Scriitorilor. Pasionat de memorialistica, cu har literar, fostul militar bacauan a realizat, într-una din carti ,povestea Negritestiului, localitate cu nume unic în tara, atestata documentar de mai bine de 600 de ani. La lansarea de carte au fost prezenti Calistrat Costin, presedintele Uniunii Scriitorilor din Bacau, Petre Isache, critic literar, istoricul Eugen Sendrea, Victor Munteanu, de la Viata Bacauana, profesorul universitar Doru Ciucescu, editorul Viorel Cucu, dar si fosti colegi de arme, precum generalul de flotila aeriana, în rezerva, Nicolae Petrescu, presedintele Asociatiei Române de Propaganda si Istorie a Aeronauticii (ARPIA). Romanul „Culori de Negritesti“ vine sa reconstituie istoria locului natal al scriitorului Ion Timaru.
Dincolo de existenta izvoarelor de atestare istorica a locurilor, autorul vede în Negritesti o potentiala axis mundi. Pe alocuri, în roman este aplicata tehnica povestirii în povestire, tehnica romaneasca folosita de-a cursul timpului si în „O mie si una de nopti“ sau în Hanul Ancutei. Autorul traieste cu speranta ca lumea Negritestilor, cu culorile vii, unice si cu sens, nu va fi învinsa de fenomenul globalizarii sau al exilului, atât de prezente în societatea româneasca actuala.
Ion Timaru realizeaza în cel de-al doilea roman, lansat ieri, un discurs biografic în care se regaseste o perioada în care a fost asesor pe lânga Parchetul Militar. Nascut în 1946, în localitatea Podoleni, de lânga Buhusi, Ion Timaru devine ofiter de radiolocatie în Armata Româna, încadrat la unitatea de aviatie din Bacau. În paralel, înainte de 1989, Ion Timaru urmeaza si Facultatea de Drept la Iasi. Noua specializare îi da sansa sa sanctioneze abaterile militarilor de la regulamentele în vigoare. Dealtfel, „În numele legii“ se bazeaza pe experienta avuta în aceasta perioada a vietii, dar textul nu traseaza o demarcatie clara între ce a fost real si ce este fictiune.
Domnul Ion Timaru a fost militar de profesie, o meserie restrictiva, de mare responsabilitate, solicitanta si stresanta, incadrata de zeci de pagini de regulamente si atributii ce creeau un spatiu „virtual” de manifestare si activitate.
Iata ca, eliberat de toate restrictiile, prin pensionare, adevarata fata a sufletului sau se dezvaluie prin arta scrierii.
Cine l-a cunoscut si in activitate, constata o surprinzatoare coplementaritate intre
ofiterul si scriitorul Timaru !
Felicitari si succes in editarea viitoarelor romane.