Gala STAR 2015. Comunicat Teatrul Bacovia

Teatrul Municipal „Bacovia” si Primaria municipiului Bacau organizeaza în perioada 24 – 28 aprilie 2015 cea de-a X-a editie a Festivalului International al Recitalurilor Dramatice „Gala STAR”, festival-concurs care se adreseaza

Eliza Noemi Judeu FOTO ALIN LEANCA

Eliza Noemi Judeu FOTO ALIN LEANCA

artistilor cu posibilitati de expresie deosebite, valorificate în toate formele de spectacol de tip one-man-show: teatru, teatru – dans, teatru de animatie, teatru – circ, pantomima, stand-up comedy s.a.m.d.

 

Noua pentru un trofeu

Gala STAR are caracter competitiv. Un juriu format din profesionisti ai teatrului national si international va desemna câstigatorii dintre cele mai valoroase recitaluri înscrise în competitie, acordând:

Marele Premiu si Trofeul Galei STAR

Premiul pentru cel mai bun one man show

Premiul pentru cel mai bun one woman show
AFIS GALA STAR Din juriul actualei editii a Concursului One Woman/Man Show vor face parte actrita Yumiko Tsuji (Japonia), criticul de teatru Carmen Mihalache, director al Revistei de cultura „Ateneu”, si actorul Emil Boroghina, director al Festivalului „Shakespeare”.

Se vor acorda si în acest an Premiul onorific “Stefan Iordache”, oferit de un juriu format din elevi de la Colegiile Nationale „Vasile Alecsandri”, „Ferdinand I” si „Gheorghe Vranceanu”, si Premiul “Dinu Apetrei”, oferit de actorii din Teatrul Municipal “Bacovia”. De asemenea, vor mai acorda premii anul acesta institutii media partenere.

La editia a X-a vor concura pentru premii noua actori, înscrisi cu spectacole de teatru – dans, pantomima, spectacole de  teatru interactiv, în majoritate proiecte independente dar si propuneri din partea unor reputate institutii teatrale din tara, precum Teatrul Maghiar de Stat “Csiky Gergely” Timisoara sau Teatrul Tineretului Piatra Neamt.

 

 

Deschide seria recitalurilor în concurs actrita Ingrid Robu, cu un spectacol al Teatrului Tineretului din Piatra Neamt.

Ziua 1 / Vineri, 24 aprilie

17.00, Sala Mare

FESTIVITATEA DE DESCHIDERE

17.30, Sala Studio

Recital în concurs

“Fetita soldat”, de Mihaela Michailov

Acrita: Ingrid Robu

Regia: Adrian Tamas

Teatrul Tineretului Piatra Neamt.

Durata spectacol: 65 min.

 

FlorinaGazdaru „Oricine va vedea „Fetita soldat” va participa la un act de magie! Raspunzând sincer la întrebari de felul:

Când a aparut prima data luna, ce-a zis?

Unde se duce timpul când trece?

Ce-ar învata copiii la scoala daca n-ar mai învata ce trebuie?

Oamenii mari se vor reîntoarce în paradisul pierdut al copilariei, iar copiii vor prinde curaj sa fie ei însisi, adica desavârsiti.

Ingrid Robu scoate la lumina stralucirea candorii juvenile, iar tânarul regizor Adrian Tamas da o nota high-tech povestii, pentru ca tot ne aflam în plina era digitala, care deja si-a pus amprenta asupra noilor generatii” (Raluca Naclad – secretar literar Teatrul Tineretului Piatra Neamt)

„«Fetita soldat» este o poveste politica profund intima. O fetita construieste o întreaga suita de soldatei ca sa-si apere bunica. O fetita vrea sa se faca soldata atunci când o sa fie mare. Nu vrea sa fie nici balerina, nici doctorita, nici printesa. Doar soldatica pentru bunica ei. E gata sa sacrifice tot ce are pentru ca bunica ei sa ramâna lânga ea. În «Fetita soldat» am vrut sa surprind relatia tandra, fragila, dureroasa si

 

 

extrem de puternica dintre un copil care se joaca „de-a ramasul în viata”, mobilizând o armata de soldati, si o bunica pe care viata o topeste, încet, încet, ca pe un tort de zapada.

Am scris acest text provocata de Oltita Cîntec, critic de teatru, care m-a rugat sa-i trimit o piesa pentru Festivalul International de Teatru pentru Copii si Tineret de la Iasi, în 2013. N-aveam nicio piesa gata. Aveam doar o poveste în cap. Am scris-o si a fost citita în cadrul Festivalului. Apoi regizorul Adi Tamas a citit-o si a vrut s-o faca. M-am bucurat mult pentru ca atunci când am scris-o m-am gândit adesea la bunica mea. As fi vrut s-o am si astazi alaturi de mine. Într-un fel, ea e prezenta în toate lucrurile pe care le scriu. Dedic acest text tuturor bunicilor care ne-ajuta sa fim ceea ce suntem.“ (Mihaela Michailov, dramaturg)

Selectia recitalurilor înscrise în concurs s-a realizat cu sprijin oferit de teatrologul Carmen Stanciu, conferentiar dr. UNATC Bucuresti, Dan Marius Zarafescu – teatrolog, director artistic al Teatrului „Nottara” Bucuresti, si actorul Adrian Gazdaru, director al Teatrului „Excelsior” Bucuresti.

Câstigatori ai Trofeului Galei Star, pe scena editiei a X-a

Timp de cinci zile publicul va putea urmari pe scena evenimentului actori din România, Ungaria si Japonia, înscrisi în competitia pentru Trofeul festivalului sau câstigatori ai Marelui Premiu în editiile precedente ale Galei STAR. De asemenea, la aceasta editie, publicul va putea admira pe scena Festivalului, tot în recital extraordinar, artisti ai scenei nationale si internationale: Marius Manole, Radu Gheorghe si Marcel Iures.

Vineri, 23 aprilie, în prima zi de festival, o veti putea (re)vedea pe actrita Katia Pascariu, de la ora 19.00, în Sala Studio a Teatrului Municipal „Bacovia”, cu recitalul extraordinar “Copii rai”, de Mihaela Michailov, spectacol câstigator al Marelui Premiu si al Trofeului Galei STAR, la cea de-a IX-a editie – 2014.

Povestea spectacolului „Copii rai”:

            O fetita de 11 ani nu sta „cuminte în banca ei”. Învârte elastice în timpul orelor. Se joaca de-a copilul liber. Viseaza girafe. E mutata de la o scoala la alta pentru ca nu se încadreza în sistem. Nu e un copil lider. Nu e un copil productiv. În timpul orei de istorie, profesoara o pedepseste. Apoi colegii devin violenti cu ea. Apoi ea tace. Apoi ea nu mai vrea nimic. Mâine o sa mearga la o scoala noua. Dar în ce scoala este lasate sa fie ceea ce e – un copil nedresat?

 

 

            “Copii rai” vorbeste despre violenta si supunere. Despre imaginatia care se pedepseste pentru ca îndrazneste sa se exprime. Despre reguli si excese care pun la colt libertatea copiilor. Copii rai este un spectacol despre sistemul de educatie din România, despre formele de violenta care transforma o pedeapsa aparent banala într-o amenintare colectiva, despre relatiile de putere copii-profesori-parinti.

            Regia spectacolului este semnata de Alex Mihaescu, muzica, de  Jak Neumann. Durata spectacolului este de 55 de minute.

Premiera în Gala STAR 2015

În cea de-a III-a zi a actualei editii, duminica, 26 aprilie, publicul este invitat, de la ora 19.00, în Sala Studio a Teatrului Municipal „Bacovia” la un spectacol – premiera, „Sublocotenentul Gusti”, dupa nuvela cu acelasi nume de Arthur Schnitzler, monolog de influenta freudiana. Recitalul va fi sustinut de Alexandru Bogdan, laureat al Marelui Premiu si al Trofeului Galei STAR, la cea de-a VIII-a editie, în 2012.

„Arthur Schnizler scrie nuvela “Sublocotenentul Gustl” în 1901, în momentul în care visul imperiului maret se destrama. Plictisit la opera, egocentricul sublocotenent Gustl este mai degraba atent la ce domnisoare flirteaza cu el. E mai degraba distras de gândul ca a doua zi trebuie sa se dueleze cu un doctor care a facut o remarca jignitoare la adresa armatei. Dupa concert, grabit sa îsi ia haina de la garderoba si sa plece, Gustl intra într-o altercatie cu un brutar care îl ameninta ca îi scoate sabia si i-o rupe chiar acolo în fata oamenilor daca nu se calmeaza. Convins ca a fost dezonorat, Gustl decide sa se sinucida si petrece toata noaptea plimbându-se pe strazile din Viena, cântarind consecintele mortii sale. Aceasta nuvela este o realizare timpurie a scepticismului modern si disperare. Scrisa ca un monolog interior, aceasta demonstreaza o influenta freudiana”.

Adaptarea si regia sunt semnate tot de Alexandru Bogdan. Durata spectacolului este de 60 de minute.

Actori bacauani în Gala STAR 2015

Cea de-a X-a editie, aniversara, a Festivalului International al Recitalurilor Dramatice „Gala STAR” aduce în fata publicului sau international actori ai Teatrului Municipal „Bacovia”, care au au fost, de asemenea, premiati în editiile prededente ale festrivalului. În seara primei zile de festival, o veti putea admira pe scena evenimentului, în recital extraordinar, pe Eliza Noemi Judeu, câstigatoare a Premiului „Stefan Iordache”

 

 

 

la cea de-a VII-a editie a Galei „Star”, în 2012. Eliza Noemi Judeu va prezenta productia independenta „Alcoforado’s Sound”, adaptare de Firuta Apetrei dupa „Scrisorile portugheze” ale Mariana Alcoforado. Va fi acompaniata de muzicienii Ciprian Sicinschi (vioara1), Dan Crivat (vioara 2), Ciprian Carare (contrabas) si Liviu Mera (violoncel), instrumentisti ai Filarmonicii „Mihail Jora”, Bacau. Regia este semnata de Firuta Apetrei.

“Alcoforado’s Sound” – un spectacol despre Iubire, credinta, pasiune. O adaptare a binecunoscutelor „Scrisori Portugheze” scrise într-o manastire de calugarita Mariana Alcoforado catre iubitul ei, capitanul francez Noel Bouton…

            „Am vrut sa adun artisti în jurul Iubirii. Am vrut sa stiti ca si în Bacau exista Iubire si Iubiri… Nu am ales un text – „Scrisorile portugheze” – DAR am ales niste gânduri, o viata (a Marianei Alcoforado), dar am ales sa traim pret de o ora sentimentul Iubirii. Colaborarea cu cei patru muzicieni nu a fost o coincidenta, a fost o necesitate… nevoia artistului de a darui. Pentru ca altfel nu se poate trai…”, spune actrita Eliza Noemi Judeu despre spectacolul sau.

În cea de-a III-a zi a actualei editii, duminica, 26 aprilie, de la ora 21.00, în sala mare a Teatrului Municipal “Bacovia” publicul o va putea admira si pe actrita bacauana Daniela Vrânceanu, în recitalul extraordinar “Amalia respira adânc”, de Alina Nelega, spectacol câstigator al Premiului pentru cel mai bun one woman show, la cea de-a III-a editie a Galei STAR , în 2008.Regia spectacolului este semnata de Firuta Apetrei.

De asemenea, actrita Florina Gazdaru, multiplu premiata la editia 2014 a Galei STAR, va prezenta actuala editie a festivalului, alaturi de actorul Matei Bogdan, cunoscut deja în aceasta postura de publicul evenimentului. cei doi actori prezentatori va vor încânta cu numeroase momente surpriza pregatite cu drag si dragoste pentru toti spectatorii.

Câstigatorul Concursului de Dramaturgie – Monodrama,

în juriu la actuala editie

Dramaturgul Mircea M. Ionescu, premiatul primei editii a Concursului de Dramaturgie – Monodrama, noua sectiune a Galei STAR, începând cu anul 2014, face parte în 2015 din juriul care va decide castigatorul Premiului pentru Dramaturgie de anul acesta. Nominalizate la premiu sunt textele „Pe jumatate cântec”, de Crista Bilciu, „Stiu ca nu asta vrei sa auzi”, de Carmen Dominte, si „Mireasa pierduta. Mireasa regasita”, de Ion Bogdan Martin. Au mai primit un punctaj important piesele „Vicentiu Întâiul”, de Laurentiu Budau, „Sa ne jucam serios”, de Tincuta Horonceanu Bernevic, „Clovnul Împarat”, de Cristina Cosma, „Un om, un scaun, o poveste…”, de Ion Bogdan Martin, si „Aniversarea”, de Olga Delia Mateescu, cât si dramatizarile realizate de Edith

 

 

Negulici. Alaturi de dramaturgul Mircea M.Ionescu, din juriul Concursului de Dramaturgie mai fac parte criticul de teatru Monica Andronescu, dramaturgul Mircea M. Ionescu si criticul de teatru Doru Mares, secretar literar al Teatrului Municipal „Bacovia”. Premiul va fi acordat câstigatorului în cadrul Galei STAR 2015.

Gala „Star” este o întâlnire între creatori de teatru din tara si din strainatate, actori, regizori, scenografi, teatrologi, dramaturgi, critici de teatru, profesori universitari, un dialog profesional între generatii si viziuni diferite.

Va invitam în 2015 la o editie aniversara pe care o dorim o sarbatoare a Actorului si o rememorare a celor mai frumoase întâlniri artistic din cadrul festivalului, de la debutul sau, în care publicul sa revada, în sectiunea de Recitaluri extraordinare, si câstigatori ai Marelui Premiu din editiile precedente dar si noi recitaluri extraordinare sustinute de personalitati ale scenei românesti de teatru.

Organizatori:

Teatrul Municipal Bacovia Bacau, Primaria Municipiului Bacau

Co-organizatori:

UNITER

Parteneri:

Asociatia Internationala a Criticilor de Teatru (AICT, Sectia Româna), Dedeman, Elmet International, Simba Invest, Rad Trans, Agricola International, Pambac, Hotel Decebal, Centrul Auto Skoda Bacau, Restaurant Hamlet, Café du Théâtre, Inan, Lady Blue, Elitemob, Romela, Grafit Invest, Bacchus Bistro Chic, Imprimeria Cantemir, Miko Sound Bacau, Floarea de Colt, Omega Bc Communications, Luada Style

 

Accesul la spectacole

La recitalurile în concurs intrarea este libera, la recitalurile extraordinare pretul biletului variaza în functie de spectacol. Biletele sunt puse în vânzare la Agentia Teatrului Municipal „Bacovia”.

Afis: Viorel Cojan

Foto: “AlcoforadosSound”: Alin Leanca

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com