Focosele nucleare americane mutate de la Incirlik la Deveselu, o diversiune ?

atomic bomb

Scris de Valentin Vasilescu, analist militar, fost comandant adjunct al Aeroportului Otopeni.

Potrivit surselor citate de EurActiv.com , Pentagonul a început transferul a 20 de bombe de aviatie cu focos nuclear de tip B61, de la baza aeriana turca Incirlik, la baza de la Deveselu din România, care gazduieste scutul anti-racheta american. [1]. Desi ministerul de Externe român a infirmat aceasta stire, iar ministrul Apararii a catalogat-o drept speculatie, ea nu trebuie trecuta cu vederea, întrucît baza de la Deveselu este una americana, în care ministerul de Externe si cel al Apararii din România nu au nicio autoritate. Asadar, orice intra în aceasta baza, inclusiv focoase nucleare, nu are nevoie de aprobarea sau de înstiintarea autoritatilor române. Bomba nucleara de aviatie B61-11, are o lungime de  3,56 m si o putere de 5 – 80 kT. Poate fi utilizata de avioanele de bombardament americane B-52, B-1 si B-2B, precum si de avioanele de vînatoare-bombardament F-15E, F-16 si F/A-18.

http://newshour-tc.pbs.org/

http://newshour-tc.pbs.org/

La ce ar folosi României aceste bombe nucleare ?

Este posibil ca dupa tentative de lovitura de stat din Turcia sa nu mai considere ca bombele lor nucleare, stocate la baza turca Incirlik ar fi în siguranta. Dar asta nu înseamna ca le vor aduce în România. Bomba nucleara de aviatie B61-11 nu poate fi folosita de MiG-21 Lancer si nici de varianta block 15 a avionului F-16, achizitionata ”second hand” de România, din Portugalia. În cazul unei ipotetice agresiuni a Rusiei asupra României, daca bombele B61-11 nu sunt distruse de la început de rusi, împreuna cu instalatia de la Deveselu, ele pot fi utilizate doar de avioanele F-15, F-16 sau F/A-18 americane care ar trebui sa fie dislocate în România. Numai ca avioanele americane ar sosi în România, dupa ce o mare parte a teritoriului românesc a fost ocupat de armata rusa si rusii detin suprematia în spatiul aerian al României. Si avioanele americane daca vor  reusi sa gaseasca un aerodrom sigur pentru operare în România, vor fi obligate sa loveasca cu bombele nucleare B61-11, obiective militare rusesti de pe teritoriul României. Rusii, raspunzînd la rîndul lor cu bombe nucleare de aviatie, lansate asupra bazelor din România de pe care vor opera avioanele americane. Populatia României fiind cea care va suporta efectele bombelor nucleare ale ambelor parti. Ipoteza transferarii bombelor B61-11 la Deveselu pentru a fi folosite de catre avioane militare, este putin probabila.

http://static.businessinsider.com/

http://static.businessinsider.com/

Focoasele bombelor B61-11 de la Deveselu, mai utile pentru atacarea Moscovei ?

Pentagonul a initiat în urma cu trei ani un program de modernizare pentru mentinerea în activitate a 400 de bombe B-61, mai vechi de 30 de ani, din cele 1.300 operationale. Programul de modernizare, însemnînd transformarea lor în noile B-61 M12, înzestrate cu sistem de ghidare si probabil posibilitatea de adaptare a focosul nuclear W85, pentru a putea fi utilizat si de rachetele de croaziera . Circa 180 de bombe B -61 din depozitele fortelor aeriene ale SUA, stationate în Europa au fost modernizare si s-au întors înapoi pe continentul european.

Bomba de aviatie cu focos nuclear de tip B61 este prevazuta cu un focos nuclear W85 cilindric (cu lungimea de 1,1 m si diametrul de 33 cm ) cîntarind 400 kg. Initial, acest focos a fost creat pentru racheta balistica americana Pershing II ( cu o raza de actiune de 1,770 km ). Din 1983 pîna în 1988, cînd a intrat în vigoare Tratatul INF, de eliminare a rachetelor cu raza scurta si intermediara de actiune, în Europa, 108 de rachete americane Pershing II, împreuna cu 464 de rachete americane de croaziera cu focos nuclear BGM-109G, cu baza la sol, au stationat în Europa ( Belgia, Olanda, Germania si Italia ).

http://img.chinatimes.com/

http://img.chinatimes.com/

Racheta de croaziera cu baza la sol BGM-109G este o versiune a rachetei de croaziera cu baza navala Tomahawk ( raza de actiune 1.400-2.500 km ) care poate fi lansata din instalatiile Mk 41 VLS, dispuse la Deveselu. BGM-109G era prevazuta cu focosul nuclear W84, derivat din W85 al bombei nucleare de aviatie B -61 si care avea acelasi diametru si aproximativ aceeasi lungime cu acesta. Asadar, focosul nuclear W85 al bombei nucleare de aviatie B -61poate fi usor adaptat pentru a fi montat pe racheta de croaziera Tomahawk care poate fi lansata de la Deveselu. Ar însemna ca dupa 28 de ani de la semnarea Tratatului INF, sub acoperirea unui asa zis scut antibalistic, americanii ar reintroduce în Europa rachetele nucleare de croaziera cu baza la sol BGM-109G Tomahawk, capabile sa loveasca Moscova si alte tinte din partea europeana a Rusiei. În aceasta ipoteza lansatarea rachetelor Tomahawk cu focos nuclear nu necesita aprobarea sau înstiintarea conducerii statului român, mai ales cînd se urmareste surprinderea Rusiei. Ceea ce va face ca raspunsul nuclear al Rusiei asupra teritoriului României sa ia populatia româneasca pe nepregatite. Totusi nu cred ca americanii îsi propun sa sacrifice populatia României pentru a-si atinge  propriile scopuri, mai ales ca România este stat NATO si mai are un parteneriat strategic încheiat cu SUA.

https://upload.wikimedia.org

https://upload.wikimedia.org

Totusi, spre deosebire de populatia României, pentru propria protectie împotriva aviatiei si rachetelor balistice nucleare ruse, instalatia Mk 41 VLS de la Deveselu nu are nevoie de aviatia si rachetele sol-aer învechite ale României. Întrucît ea mai poate lansa rachete sol-aer RIM-66 Standard ( raza de actiune 167 km), RIM-67 Standard ( raza de actiune 185 km ), RIM-174 Standard ERAM ( raza de actiune 340 km ), RIM-162 ESSM ( raza de actiune 185 km ) si rachete antibalistice  SM-3 bloc 1b.

[1]. US moves nuclear weapons from Turkey to Romania 

Un comentariu

  1. Dinu spune:

    Turcia SFIDEAZA America: A INVADAT Siria cu zeci de TANCURI si forte de COMANDO, chiar in ziua in care Joe Biden a sosit la Ankara pentru a-l IMPACA pe Erdogan….se confirma deci teoriile sustinute de catre domnul Valentin Vasilescu in articolul ..Cum s-ar putea concretiza apropierea Turciei de Rusia..Felicitari curajosului pilot militar si patriot roman.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com