Editura Vicovia publica „Pogromul de la Iasi“, de Marius Mircu

Editura bacauana Vicovia, cunoscuta mai ales pentru cartile nationaliste pe care le publica, va scoate pe piata lucrarea „Pogromul de la Iasi“, a jurnalistului evreu bacauan Marius Mircu (fratele academicianului Solomon Marcus). Cartea a fost scrisa imediat dupa Razboi, dupa instalarea puterii sovietice. Scriitorul descrie, cu lux de amanunte, crimele de la Iasi din ziua de 29 iunie 1941, cand mai multe mii de evrei au fost ucisi sau/si  transportati cu un tren de vite spre Calarasi.

Dealtfel, inceputul Razboiului gaseste armatele Romaniei si Germaniei in Iasi, oras care la acea data avea o populatie numeroasa de evrei, discriminati din motive rasiale dar si pentru orientarea lor predilecta catre comunism. De teama unor atacuri din spatele frontului (trupele romane si germane trecusera Prutul, pentru castigarea Basarabiei) dar si pentru a crea panica in randul evreilor, au avut loc atrocitati, consemnate trunchiat in presa vremii, care au condus la moartea a mii de evrei. Din tot centrul Iasiului au fost adusi peste 4000 de evrei in curtea Chesturii (vizavi cu Biblioteca Central Universitara , actualul Corp E al Universitatii ). O parte au fost ucisi acolo, altii, aproximativ 3000, imbarcati in trenurile mortii catre Calarasi. Fara apa si conditii minime de a rezista, cei mai multi au murit pe drum, dupa o saptamana in care au stat in vagoane.

Marius Mircu face o radiografie a zilelor mortii. Cartea de 100 de pagini trateaza urmatoarele aspecte: „Cum au provocat evreii“, „Cum au reactionat neevreii“, „La Chestura“, „Procesiune la Gara“, „Trenul Iasi- Calarasi“, „Trenul Iasi -Podul Iloaiei“, „Lagarul de la Calarasi“ si „Inapoierea la Iasi“.

Reeditarea acestei carti, care a vazut lumina tiparului prima oara la Editura Glob, in 1944, ar putea prezenta interes pentru publicul larg, in contextul interzicerii, prin lege, a minimalizarii fenomenului Holocaustului in Romania.Pogromul de la Iasi, Mircu (2)

Pogromul de la Iasi, Mircu (3)Pogromul de la Iasi, Mircu (1)Holocaust in Romania (35)Potrivit wikipedia: „Marius Mircu (n. 9 iunie 1909, Bacau[1] – d. 4 septembrie 2008, Israel [2]) (pseudonimul lui Israel Marcus) a fost un reporter, redactor, scriitor si istoric evreu-român.

A urmat studii liceale la Bacau si facultatea de drept la Bucuresti, pe care a absolvit-o în 1936. A început sa fie reporter, la „Gazeta”, în perioada scolara si a continuat pâna în 1938.

Dupa al Doilea Razboi Mondial, a fost primul jurnalist care a scris despre Pogromul de la Dorohoi, Pogromul de la Iasi si lagarele din Transnistria.  A emigrat în Israel în 1987. În Israel a colaborat la postul de radio Kol Israel (Vocea Israelului), unde a prezentat un serial cu 200 de episoade dedicate istoriei presei evreiesti din România. Marius Mircu a scris mai mult de patruzeci de carti, uneori sub pseudonimul G. M. Vladescu sau sub numele real, Israel Marcus. Este fratele lui Solomon Marcus si al lui Marcel Marcian“.

Un comentariu

 1. Mitrache Catalin Gheorghe spune:

  Am fost profund impresionat de moartea Domnului Corneliu Vadim Tudor. S-a trezit in mine spiritul Dac al strabunilor nostrii, ca urmare i-am compus o poezie, pe care cu mare stima, respect si drag , fata de persoana Domnului Corneliu Vadim Tudor v-o trimit.
  Putem compara persoana, spiritul acestuia cu simbolul dacic strabun lupul alb, fapt pentru care am intitulat aceasta poezie -Lupul Alb ,simbol strabun

  Lupul Alb, simbol strabun

  O, dacule Lup Alb, sortit neamului romanesc, ai primit chemarea strabunilor si ai plecat, Zamolxe si Deceneu, oare te-au chemat ?
  Tu ne-ai amintit ca in noi regii daci s-au intrupat si pentru viitorul nostru s-au jertfit si s-au luptat
  Ne-ai invatat sa fim patrioti romani si nu nebuni, ne-ai invatat sa avem credinta, atunci cand suntem in suferinta
  Ai luptat cum ai stiut, pentru un vis care oare acum, este un abis?
  Da visul si crezul lui Mihai Viteazul, visul nostru al romanilor, visul Romaniei Mari, o Romanie mai buna, si mai tare, respectata in orice zare
  Lupule Alb, te-ai batut cu leii, te-ai batut cu fariseii, ai incercat sa arati un drum, pentru bunul tau roman
  Poate ai venit pe asta lume prea devreme, ca noi romanii sa te putem intelege
  Lupule Alb, ai plecat dintre noi cu o lacrima pe obraz, o lacrima de iubire, o lacrima de regret, o lacrima de speranta
  De ce Doamne ni l-ai luat pe Lupul nostru Alb, barbat,iubitor de tara si de neam ?
  Oare chiar ne-ai pedepsit ca noi l-am oropsit si nu am respectat ce ne-ai daruit ?
  Lupule Alb, dacii te-au chemat ?, du-te si nu fi suparat,pentru ca legenda spune…Lupul Alb renaste mereu si mereu, pentru a conduce accest popor catre un tel nou
  Da, vei renaste din nou si ne vei reaminti ca in noi dacii s-au intrupat, acel popor minunat, demn si mandru care a trait, a muncit, pentru libertate si unitate s-au jertfit
  Lupule Alb , nu fi trist, esti simbolul nostru strabun
  De acolo unde esti acum, roagate lui Dumnezeu, ca prin jertfa ta, sa ne ierte noua pacatele ca nu am pretuit ce El ne-a daruit

  Adio Lupule Alb, Adio, nu fi trist

  15.09.2015 Catalin M. (tel-076.361.361.4)

  P.S.

  Lupule Alb, simbol strabun, acum cand in ceruri ai plecat, oare noi ce am invatat ? Sa ne iubim, sa ne urIm ?

  DUMEZEU SA-I ODIHNEASCA SUFLETUL LUI CORNELIU VADIM TUDOR SI
  DE ACOLO DIN CERURI SA VEGHEZE SPIRITUL POPORULUI ROMAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com