Dezvoltare rurala prin energie regenerabila. Conferinta în Aula Universitatii „Vasille Alecsandri” din Bacau

articol de lector dr. Petru Gabriel Puiu

Dezvoltare rurala prin energie regenerabila a fost tema conferintei organizata miercuri 28 octombrie, în Aula Universitatii „Vasille Alecsandri” din Bacau.Dezvoltare rurala prin energie regenerabila

Actiunea, desfasurata în cadrul proiectului IN2RURAL – Innovative practices in renovable energies to improve rural employability (Practici inovative în domeniul energiilor regenerabile pentru cresterea angajarii în mediul rural), promoveaza practici inovatoare în sectorul energiilor regenerabile pentru a îmbunatati capacitatea de insertie profesionala a studentilor în zonele rurale din Bacau (România), Castellón (Spania) si Gyöngyös (Ungaria).
IN2RURAL este un program Erasmus+, Key Action 2, Cooperare pentru inovare si schimb de bune practici, coordonat de Universitatea Jaume I din Spania. Originea acestui proiect este Programul intensiv Erasmus „IT Forest – Innovative Training in Forest Biomass for Sustainable Rural Development” – (http://www.itforest.uji.es/), desfasurat ca un parteneriat între Universitatea” Vasile Alecsandri” din Bacau, Károly Róbert University College, Ungaria si Universitat Jaume I., Spania.
Locurile de munca generate de acest domeniu de activitate sunt considerabile ca numar si se prevede posibilitatrea crearii altora in zonele rurale.
Parteneriatul IN2RURAL integreaza universitati publice si IMM-uri din Spania (Universitat Jaume I si Heliotec), România (Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacau si General Electric) si Ungaria (Karoly Robert F?iskola si Geolin).Universitate Bacau
Manifestarea gazduita de universitatea bacauana a avut ca invitati specialisti din diverse domenii de activitate: invatamant, administratie, agentii de dezvoltare, spin-off-uri, societati comerciale. Prezentarile acestora au avut in prim plan energia regenerabila ca posibilitate de dezvoltare a zonelor rurale.
In acest sens, ing. Florin Andronescu, directorul Agentia Locale a Energiei Alba a prezentat un proiect demonstrativ de utilizare a energiei din surse regenerabile in mediu rural, concretizat in constructia unei stani turistice in comuna Pianu, Alba, independenta energetic pe baza a doua surse, eoliana si fotovoltaica.

Primaria Margineni
Proiectul comunei Margineni (iluminat stradal fotovoltaic) a fost prezentat de ing. Ionut Ioja, specialist in cadrul Primariei Margineni.
Alte solutii privind iluminatul public fotovoltaic au fost prezentate de dr. ing. Catalin-D. Galatanu, profesor la Unniversitatea „Gheorghe Asachi” din Iasi.
Si pentru ca orice sistem fotovoltaic presupune acumulare de energie, comunicarea privind eficientizarea sistemelor de stocare sustinuta de dr. ing. Stefan Ursache din cadrul spin-off „Innovative Green Power” al Unniversitatii „Gheorghe Asachi” din Iasi a intregit imaginea sistemului de productie si utilizarea aenergiei regenerabile dorit pentru dezvolatrea zonelor rurale.
Pentru buna desfasurare a evenimentului si-au dat concursul Consiliul Judetean Bacau, Agentia de dezvoltare locala Bacau, Agentia nationala de protectie a mediului, Camera de comert si industrie Bacau, Colegiul tehnic „N.V. Karpen” Bacau, Colegiul economic „Ion Ghica” Bacau, SC Electrostandard si General Electric Bacau.Universitatea ”Vasile Alecsandri”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com