Datorita incidentului din Siria, Turcia risca represalii din partea Moscovei

http://j2.baomoi.com/

http://j2.baomoi.com/

Scris de Valentin Vasilescu, analist militar, fost comandant adjunct al Aeroportului Otopeni. 

Sub protectia anonimatului, oficiali militari turci au sustinut ca sîmbata, un bombardier rusesc care executa misiuni de lovire în Siria, ar fi intrat 9 km ( 5 mile ) în spatiul aerian al Turciei, potrivit AFP si Reuters, preluate de întreaga presa internationala. Din serviciul de lupta de la baza aeriana Incirlik, ar fi decolat doua avioane F-16 C turcesti care ar fi interceptat bombardierul rusesc, însotindu-l în afara spatiului aerian al Turciei. NATO ar fi fost sesizata de Turcia sa tina o sedinta de urgenta pe acesta tema.

http://4.bp.blogspot.com/

http://4.bp.blogspot.com/

Baza aeriana turca Incirlik, de lînga orasul Adana se afla la aproximativ 100 km nord est de granita cu Siria. Aceasta baza aeriana este sediul regimentului 10 Aviatie Vînatoare a Turciei, dotat cu avioane F-16 C/D. Tot aici au fost dislocate avioanele americane F-16 C, radare aeriene AWACS si aparate RU-21 J  ( ELINT ) care participa la loviturile aeriene împotriva ISIS.

Deasupra Siriei, rusii si americanii risca o confruntare aeriana

De multa vreme n-a mai circulat în media o enormitate ca aceasta, luata în serios de NATO. La viteze de 720 km/h, la care zboara avioanele Su-24, Su-25 si Su-34, acestea parcurg 12 km/minut. Asadar, pe radarele de descoperire de la sol ale armatei turce, bombardierul rusesc a evoluat în spatiul aerian turcesc fix 45 de secunde , adica 9 km, dupa care a revenit în spatiul aerian al Siriei. Baremul minim de decolare al avioanelor F-16 turcesti din serviciul de lupta este de 5 minute. Pentru a lua înaltime si a parcurge distanta de 100 km de la baza aeriana la granita cu Siria, avioanelor F-16 le trebuie alte 8 minute. Pe cine au interceptat avioanele F-16 turcesti ? Si cum au însotit bombardierul rusesc catre spatiul aerian sirian, cînd acesta reintrase de 12 minute în Siria ?

http://totall.info/

http://totall.info/

Sa nu fi descoperit NATO cu satelitii sai ca bombardierele rusesti care zboara în misiuni de lovire a ISIS, în apropierea granitei siriano-turce, sunt însotite de avioane de vînatoare Su-30 SM ? Aceste avioane patrulînd în zone de serviciu în aer, la granita, de unde pot descoperi înca de la decolare, orice avion ridicat de pe baza aeriana Incirlik. Avioanele Su-30 SM sunt din generatia 4+, fiind similare ca performante cu F-15 C americane si net superioare avioanelor F-16 C. Data fiind înarmarea sa cu rachete rachete aer-aer R-77 sau  R-27ER ( raza de actiune 130 km ), avionul Su-30 SM poate doborî orice avion F-16 C, imediat ce s-a desprins de pista de la Incirlik.

Avioane de vînatoare au început sa escorteze bombardierele ruse în Siria

Sa nu stie NATO ca în spatiul aerian al Siriei, patruleaza permanent si avioanele rusesti de cercetare ELINT, de tip Il-20M1, care au o autonomie de 8 ore, fara alimentare în aer ? Pe lînga radarul Kvalat-2 care descopera tinte aeriene si terestre pîna la 300 km, Il-20M1 dispune de echipamente foto de înalta rezolutie (A-87P) si dispozitive pentru interceptarea si bruierea tuturor comunicatiilor militare, a radarelor si telefoniei mobile.

http://avia.pro/

http://avia.pro/

Daca ar fi existat asa ceva, acest avion Il-20M1 n-avea cum sa nu intercepteze ordinul de pornire a motoarelor, dat prin radio pilotilor turci din serviciul de lupta, de la baza aeriana Incirlik. Avertizînd avioanele de vînatoare Su-30 SM din zona de serviciu în aer, ca avioanele tucesti urmeaza sa decoleze la interceptare. Procedura standard în astfel de situatii fiind bruierea radarelor de bord ale avioanelor F-16 turcesti, de catre Il-20M1. Totusi, daca nu s-ar fi bruiat radarele de pe avioanele F-16 C si ele ar fi trecut în regim de încadrare a bombardierelor rusesti, pilotii de pe Su-30 SM, nu ar fi ezitat sa le doboare.

Armata turca ar mai fi afirmat ca a doua zi, doua avioane de vânatoare turce F-16 C au fost ”hartuite” în apropiere de frontiera cu Siria, de catre un MiG-29 neidentificat. Cum rusii nu au adus MiG-29 în Siria, turcii au confundat Su-30 SM cu MiG-29. Iar ”hartuirea” se refera probabil la faptul ca raderele avioanelor turce au fost bruiate total de un Il-20M1. Ceea ce i-a permis avionului rusesc sa se apropie nededectat, sa încadreze cu radarul cele doua avioane si sa le mentina încadrate, indiferent ce manevre de evitare ar fi executat turcii.

De ce sa fi inventat Turcia acest incident aruncîndu-l în presa ? Bombardierul rusesc mentionat, ar fi atacat o coloana de aprovizionare cu munitii a rebelilor islamisti din apropiere de Al Yamdiyyah, o localitate siriana din nordul guvernoratului Latakia, de la granita cu Turcia. Coloana fiind cel mai probabil însotita de vehicule ale serviciilor de informatii turce.  Cotidianul turc CumHuriyet postînd si un clip despre transporturile de munitii ale serviciilor secrete turce, pentru rebelii islamisti din Siria, introduse prin Al Yamdiyyah si camuflate în ajutoare umanitare.

 

4 Comentarii

  1. anton spune:

    cozubas… ai pus punctul pe i!

  2. Mio spune:

    Daca aviatiei turce i-ar fi luat atatea minute sa il intercepteze pe cel rusesc, cred ca decizia logica a oricarui comandant este sa tina acele avioane in survol la granita, pregatite pentru o interceptare in caz de incalcarea a spatiului aerian.

  3. cozubas spune:

    Nicaieri,dar absolut nicaieri nu gasesti o informatie profesionista despre razboaiele geopolitice actuale ,despre evolutia razboiului din Siria,Ucraina sau Marea Chinei de Est . Tot ce se gaseste in media despre aceasta tema este un fel de „guitat de fond”, facut de mii de godacei semidocti ,care nu pot face diferenta intre o imbulzeala la pomana polonicului de fasole cu ciolan si un razboi intre marile puteri ale lumii .Un singur om merita citit cu atentie : Valentin Vasilescu . Omul stie arta razboiului,are limbaj tehnic,este in timp real documentat cu evolutia si detaliile evenimentelor. Omul stie cu ce arme se acctioneaza in acest teatru de operatiuni,care sunt performantele tehnice ale acestor arme,capacitatea lor destructiva dar si posibilitatile de contracarare a acestora. Stie deasemeni extraordinar de bine complementaritatea armelor moderne si eficacitatea sistemelor integrate in razboiul actual . Pe langa cunostinte militare aprofundate,castigate in multi ani de stidii si practica,Valentin Vasilescu stie politica externa,infinit mai bine decat majoritatea diplomatilor romani de cariera. Stie mize economice aflate in joc,stie aliante strategice si conjuncturale,stie puzderia de grupari inarmate si caror forte antagonice apartin ele. Valentin Vasilescu foloseste in mod natural o retorica concisa,clara,ordonata,cursiva si intodeauna dedicata elegant doritorilor de o informatie de calitate. Sunt sigur ca toata cireada de comentatori politici si formatori de opinie il citesc si-l recitesc pe Valentin Vasilescu cum citeste orice baba Psaltirea,sa afle si ei jimbatii ce se mai intampla in geopolitica.Se simt teribil de complexati belitii atunci cand il citesc ,dar si posedati de o invidie mortala. Tot niste astfel de taratoare unicelulare , care fac primii pasi pe uscat,i-au distrus si cariera profesionala. Daca cineva dintre oameni doreste sa cunoasca lumea in care traieste,motivele dar si metodele care dau forma aceste lumi, a noasta ,cat si cauzele dar si efectele imperfectiunii care o domina ,cititi-l pe domnul Valentin Vasilescu oameni buni !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com