Care a fost scopul secundar al Rusiei în Siria ?

http://cdn.i0.cz

http://cdn.i0.cz

Scris de Valentin Vasilescu, analist militar, fost comandant adjunct al Aeroportului Otopeni.

În primul razboi al Golfului din 1991 americanii au creat o întrega industrie de prezentare artistica a actiunilor de lupta care punea accent pe suprematia Pentagonului, în materie de tehnologie. Toate canalele de televiziune prezentau loviturile ”chirurgicale” ale rachetelor de croaziera si ale bombelor ghidate prin laser, desi realitatea a demonstat ca 80 % din bombele folosite erau clasice, fara nicio ghidare. Nu a mai retinut nimeni ca sovieticii detineau bombe ghidate prin laser din 1981 si ca le-au folosit pentru prima data în lupta, în 1986, în Afganistan. Datorita impactului pe care-l are media în formarea opiniilor, un razboi poate fi cîstigat mai întîi, în mod virtual, cu ajutorul presei.

http://i.huffpost.com

http://i.huffpost.com

PR-ul rusesc a aplicat reteta de succes americana, în privinta tehnologiei moderne utilizate de armata rusa în Siria. Am avut aceleasi clisee de tip CNN, filmate din avioanele de cercetare fara pilot care redau momentul impactului bombelor ghidate prin laser sau GPS asupra obiectivelor rebelilor islamisti, lansate de noile avioane Su-34. Am avut aceleasi lansari de rachete de croaziera Kalibr,  de asta data pe corvetele rusesti din clasa Buyan-M din marea Caspica si de pe submarinul rusesc Rostov-pe-Don, din marea Mediterana, sau a rachetelor de croaziera rusesti Kh-101 de la bordul bombardierelor Tu-160. Am avut si imagini si cu sistemele antiaeriene si antibalistice S-400, dislocate la baza aeriana Hmeimim, sisteme similare Patriotului american, nelipsit în razboaiele din Golf .

sputniknews.com

sputniknews.com

În plus, pentru a masca tensiunea inerenta a actiunilor de lupta, specialistii rusi au confectionat contingentului rusesc care actiona în Siria, o imagine de turisti, încaltati cu espadrile, aflati în vacanta pe malul marii. Reportajele din baza aeriana Hmeimim din Siria, se axau mai mult pe autospecialele dotate cu sauna, brutariile mobile de campanie moderne si salile de mese bine utilate.

https://img.rt.com

https://img.rt.com

În 2008, Rusia a folosit în operatia ofensiva din Georgia, 8-10.000 de militari, sute de tancuri, de avioane si de elicoptere de lupta, împotriva unei armate regulate formate din 45.000 de oameni, inferioare celei ruse. De aceea, operatiunile militare din Siria, în care au fost implicati 1.500 de militari rusi, au reprezentat pentru Moscova exercitii tactice, de antrenare a echipajelor aeronavelor.

http://eng.mil.ru

http://eng.mil.ru

Numai ca testele de bombardament sau de tragere în poligon se fac în conditii ideale si nu iau în calcul situatii neprevazute. În timp ce în teatrul de operatiuni din Siria, echipamentele de bord, electrono-optice, radar si GPS, de identificare a tintelor si de dirijare a armelor, functioneaza sub actiunea unor facori perturbatori. Este vorba de fumul exploziilor de la sol, de masurile de camuflaj luate de rebeli, de proximitatea civililor si de eventualul bruiaj executat de coalitia anti-Stat Islamic, condusa de SUA. Sprijinul apropiat, asigurat armatei siriene de aviatia rusa, testeaza si distanta reala de siguranta, la care trupele proprii se pot apropia de obiectivul bombardat.

http://40.media.tumblr.com

http://40.media.tumblr.com

Pîna în prezent, conventiile internationale au constrîns Rusia sa utilizeze variante ale rachetelor nava- nava si nava-litoral, limitate la 300-700 km. Noile rachete de croaziera 3M-14 Kalibr care au o raza de actiune de 1.500 de km, au fost testate, în Siria, în conditiile reale de lupta. Fiind lansate de la suprafata sau din imersiune, pentru a survola succesiv, întinderea de apa, un relief accidentat de pe teritoriul mai multor state, intersectînd cai aeriene cu un ridicat flux de trafic civil.

https://pbs.twimg.com/

https://pbs.twimg.com/

Cel mai important avantaj, exploatat din plin de rusi, a fost acela ca în jurul granitelor Siriei a fost creat un dispozitiv echipat cu tehnologie de ultima generatie, al coalitiei anti Stat Islamic, condusa de SUA. Adica o concentrare de mijloace ofensive combinate, similare cu cele pe care NATO le utilizeaza în Europa, la granitele Rusiei. Pe acesta, rusii au testat functionarea unei zone de excludere, impenetrabila pentru toate mijloacele NATO (Anti-Access/Area Denial -A2/AD bubble ). Zona de excludere dispunînd si de o retea stratificata de mijloace antiaeriene de ultima generatie ( S-400, S-300 PM2, Pantsir-S2, Tor-M2E ).

sputniknews.com

sputniknews.com

Rusia si-a putut testa cu precadere eficienta noilor echipamente de razboi radioelectronic ( Electronic warfare -EW) de tip Krasukha-4 si Borisoglebsk-2, special proiectate pentru asigurarea suprematiei în razboiul radioelectronic, prin protectia sistemelor integrate automatizate rusesti C4I ( Comanda, Control, Comunicatii, Computere, Informatii si Interoperabilitate ). Ele bruiaza comunicatiile rebelilor dar le poate bloca si pe cele dintre avioanele coalitiei si baza de la sol sau ale punctelor de dirijare zburatoare E-3 AWACS si liniilor de transmisie a avioanelor de cercetare fara pilot americane RQ-4 Global Hawk, MQ-1 Predator, MQ-9 Reaper . Ele protejeaza sistemele de navigatie aeriana proprii, necesare aviatiei ruse  dar elimina si pericolul supravegherii din spatiu, de catre inamic, cu ajutorul radarelor de pe satelitii militari americani din familia Lacrosse / Onyx.  Paralizînd capacitatea adversarului de a detecta, de a comunica si de a exercita comanda si controlul în câmpul de lupta. Generalul Philip Breedlove, comandantul militar al NATO a recunoscut public faptul ca în Siria, rusii au reusit sa creeze o zona de excludere ( A2/AD bubble ) pentru mijloacele SUA.

http://www.kret.com

http://www.kret.com

Pe 18 martie 2015, ora locala 00:39, o serie de spoturi orbitoare alb-albastre, au luminat cerul în apropierea orasului rusesc Stavropol, situat în zona Caucazului. La Stavropol se gaseste cartierul general al Armatei 49 ruse si Institutul de cercetare în domeniul echipamentelor electronice de bord, care echipeaza, printre altele si rachetele strategice ale Rusiei. Ministerul rus al Apararii a recunoscut ca la acea data erau în derulare aplicatii militare cu testarea unor echipamente noi, în zona din jurul orasului Stavropol.

Dupa cîteva saptamîni, marina militara rusa a anuntat ca intentioneaza sa testeze pe fregate din clasa Admiral Gorshkov si pe alte nave rusesti, un nou sistem, numit Grach, sau ”tunul orbitor”. Acesta fiind  compus din patru proiectoare, montate într-o turela telecomandata care emit fascicole puternice de bruiaj în frecventele infrarosu si ultraviolet.  Grach este capabil sa orbeasca toate echipamentele de cercetare, navigatie si ghidare a armelor prin detectie calorica ( termoviziune ), inclusiv echipamentele individuale de vedere pe timp de noapte.

http://cdn.images.express.co.uk

http://cdn.images.express.co.uk

S-a aflat ulterior ca sistemul Grach a fost testat mai întîi de trupele terestre rusesti, montat pe vehicule blindate si ca acum asteapta aprobarea ministerului Apararii pentru trecerea la productia de serie. Specialistii apreciaza ca sistemul Grach ar fi fost cauza fenomenului misterios din Stavropol si ca el constituie o masura de asigurare de lupta pentru trupele rusesti aflate în operatiuni terestre sau navale, cu precadere pe timpul noptii, astfel încît inamicul sa nu le poate detecta si dirija armamentul ghidat asupra lor. Nu este exclus ca rusii sa fi trimis sistemul Grach în Siria pentru testare în conditii reale de lupta.

 

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com